BEN STANSALL Afp
HEROJSKA POBJEDA

Velika vijest iz Londona: Donna Vekić u ludom meču nakon čak tri prekida izborila četvrtfinale Wimbledona!

Vekić je nakon četvrtog povratka na teren napokon uspjela okončati poseban teniski dan
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. srpanj 2024. 19:40

Najbolja hrvatska tenisačica Donna Vekić došla je do uspjeha karijere na Wimbledonu, prvi put u karijeri igrat će u četvrtfinalu najprestižnijeg svjetskog turnira! Tamo ju čeka novozelandska kvalifikantica Lulu Sun.

U meču u kojem je trebalo imati čvrste živce, jer je zbog kiše u startu kasnio dva sata, a onda je još tri puta prekidan, 28-godišnja Osječanka pobijedila je Španjolku Paulu Badosu sa 6:2, 1:6, 6:4. Treći joj je to plasman u četvrtfinale Grand Slam turnira, nakon US Opena 2019. i lanjskog Australian Opena.

Nakon pobjeda protiv Xiyu Wang, Erike Andrejeve i ovogodišnje polufinalistice Australian Opena Dajane Jastremske, našu je tenisačicu u osmini finala čekala, gledano po renkingu, jedna od slabijih suparnica na ovom turniru, jer Badosa je tek na 93. mjestu, ali po reputaciji svakako najjača jer ne treba zaboraviti da je prije samo dvije godine Španjolka bila svjetski broj 2. U posljednjih godinu i pol dana imala je ogromne probleme s ozljedom leđa, prema vlastitom priznanju karijera joj je visila o niti, štoviše i dio liječnika je prognozirao da više neće moći igrati. No, tenisačica rođena u New Yorku srušila je njihove prognoze, posljednjih je tjedana počela skupljati pobjede i vratila se u top 100 sa 140. mjesta na koje je pala.

Badosa je, dakle, dočekala meč protiv Donne u dobrom ritmu, ali s obzirom na sve navedene probleme s kojima se borila u posljednje vrijeme i na to da još uvijek hvata nekadašnju formu, mnogi su vidjeli našu tenisačicu kao favoritkinju u ovom dvoboju. Ne bez razloga, jer poznato je da Vekić igra dobro na travi, uostalom na toj je podlozi igrala pet od svojih 13 finala, uključujući i posljednja dva - lani u Berlinu, te prošli vikend u Bad Homburgu. Osim toga, iako je imala oscilacija u prva tri kola, servis ju je prilično dobro služio, bila je agresivna, ali i čuvala hladnu glavu u trenucima kad se nije sve odvijalo prema planovima.

Ono što je zanimljivo je da, unatoč tome što su obje već dugo profesionalke na Touru, nikad dosad Vekić i Badosa nisu igrale jedna protiv druge. A prvi međusobni ogled 28-godišnja je Osječanka otvorila na fantastičan način, bila je čvrsta na servisu, za razliku od Španjolke koja je imala dosta problema na početnom udarcu. Rezultiralo je to s dva breaka, a kad je kod 5:2 povela s 30:0 i došla na prag osvajanja seta, odlučila se umiješati kiša i prekinuti meč.

Dva sata kasnije, dogodilo se ono čega smo se pribojavali - prekid je išao na ruku Badosi koja je dobila vremena da se pribere. Uspjela je Donna nakon povratka ekspresno okončati prvi set, ali u drugom nije imala nikakve šanse. Dijelom zbog svojih pogrešaka, ali ponajprije zato što je Španjolka pogađala sve što je zamislila. Napravila je dva breaka i učinila posve nemoćnom našu tenisačicu koja je u jednom trenutku povikala "sve zna gdje ću odigrati".

Meč je drugi put prekinut kod 5:1 za Badosu koja je nakon sat vremena stanke bez poteškoća dovršila posao. Odlučujuću dionicu bolje je otvorila Vekić i povela 2:0, ali samo gem kasnije poklonila je suparnici tri poena i vratile je u igru. Novi je prekid uslijedio pri Donninom vodstvu 4:3 i uoči servisa Badose, a nakon 45 minuta pauze, naša je tenisačica nastavila s agresivnom i napadačkom igrom i to joj je donijelo break u desetom gemu i veliku pobjedu.

- Došli smo u klub u 8.30 ujutro, sad je gotovo 19 sati. Bio je ovo dug dan, ali presretna sam u ovom trenutku jer sam prvi put među najboljih osam na najdražem turniru - bila je prva Donnina reakcija.

- Jako dobro sam servirala i to me izvlačilo iz nevolja. Nakon prvog prekida mi se činilo da mi čita misli, ali drugi prekid mi je pomogao da ponovno pronađem ponovo svoju razinu - dodala je Vekić.

Linker
06. rujan 2024 07:48