Novak Đoković i Craig Tiley (2015. godina)

 GREG WOOD Afp
I ON JE BIO U ŠOKU?

Veliki šef napokon objasnio što se dogodilo Đokoviću: ‘Nisam vjerovao da će ga zaustaviti na granici!‘

‘Uhvaćeni smo u stalnom sukobu između državnih i saveznih savjeta, pandemija je naglasila...‘
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 09. siječanj 2022. 14:46

Craig Tiley se oglasio po prvi put otkako je Novak Đoković zadržan na granici i premješten u Park hotel u Melbourneu, gazda Tennis Australije je progovorio za The Age i Sydney Morning Herald i rekao da je vjerovao da je odluka o dopuštanju putovanja bez karantene stvar države Victorije i da je Tennis Australia ispala žrtvom u stalnom sukobu državnih i saveznih savjeta. Država Victoria i Tennis Australia su odobrili nekoliko izuzeća za necijepljene igrače za dolazak na Open.

Proces se temeljio na smjernicama najvećeg savjetodavnog tijela Commonwealtha za cjepivo, a teniski su dužnosnici u dva navrata u studenom prošle godine tražili od savezne vlade da ispita svako izuzeće kako bi osigurali da ga savezni dužnosnici na granici prihvate, rekao je Tiley.

- Odbili su. Pitali smo mogu li procijeniti naše odluke. Rekli smo da će nam trebati pomoć kako bismo bili sigurni da radimo pravu stvar. Danas bismo bili u drugačijoj situaciji.

Tiley je pod pritiskom da objasni zašto je igračima savjetovao da mogu tražiti izuzeće na temelju nedavne infekcije Covid-19 kad mu je savezni ministar zdravstva Greg Hunt pisao krajem studenog da to nije valjano izuzeće. Unatoč Huntovu savjetu, Tiley je vjerovao da će vlada Victorije odobriti mora li igrač u karantenu.

Ovo je stajalište potkrijepljeno pismom dužnosnika saveznog ministarstva zdravstva početkom studenog u kojem se navodi da je "izuzeće od cijepljenja u diskreciji države". Isto tako, u dopisu prvog čovjeka zdravstva Victorije, Bretta Suttona, piše da je prethodna infekcija razlog da se dopusti slobodno putovanje.

- Uhvaćeni smo u stalnom sukobu između državnih i saveznih savjeta, ova pandemija je samo naglasila tu složenost odnosa. Vjerovali smo da su smjernice australske tehničke savjetodavne skupine za imunizaciju ono na čemu su izuzeća temeljena i da izuzeća odobrava Victoria, a ne federalna vlada.

Tiley je rekao i da je postao još sigurniji u valjanost izuzeća od prethodne infekcije kad su dva druga sudionika Australian Opena ušla u zemlju koristeći isto izuzeće prije Đokovićevog dolaska. Te dvije osobe su napustile zemlju nakon što je savezna vlada poništila odluku o odobravanju ulaska.

- Nisam vjerovao da će Đokovića zaustaviti na granici, za mene je to bio šok. Nadam se da će Đoković dobiti priliku zaigrati na Australian Openu - rekao je Tiley za Nine News.

Saslušanje Novaka Đokovića pred sucem Anthonyjem Kellyjem održat će se noćas u Melbourneu, prije toga je odbijen zahtjev ministrice unutarnjih poslova Karen Andrews da se slučaj prebaci za srijedu.

Linker
30. svibanj 2023 00:25