PAUL CROCK Afp
TRIJUMF U AUSTRALIJI

VIDEO: Sinner osvojio prvi Grand Slam! Medvedev u finalu imao 2:0 pa se raspao

Finale Australian Opena pratimo i komentiramo iz minute u minutu
Piše: Tomislav Dragobratović, Vladimir Zrinjski, Dominik NeferanovićObjavljeno: 28. siječanj 2024. 11:25

SINNER - MEDVEDEV 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3

Jannik Sinner osvajač je Australian Opena. Pobjedom 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3 u finalu protiv Daniila Medvedeva, četvrti igrač svijeta osvojio je svoj prvi Grand Slam naslov.

Time je postao prvi Talijan s titulom na jednom od četiri najveća turnira nakon Adriana Panatte, koji je 1976. osvojio Roland Garros. Medvedev je, pak, doživio već peti poraz u finalu, a treći u Melbourneu, koji mu se pretvara u začarani teren.

image
DAVID GRAY Afp

Sinner je u meč ušao kao favorit s obzirom na to da je na terenu proveo gotovo šest sati manje od Medvedeva, koji je dva meča pobjeđivao u pet setova. Kako je meč odmicao, mogla se vidjeti razlika u energetskoj potrošnji oba igrača koja je na kraju bila i presudna.

image
DAVID GRAY Afp

U prvom setu, Medvedev je stigao do breaka već u trećem gemu koji je držao sve do kraja kada je ostvario i drugi break i uzeo set sa 6:3. Presudio je slab prvi servis Talijana koji je imao 54% ubačaja, dok je na drugom servisu osvojio tek 4/13 poena. Na servisu Medvedeva nije previše prijetio i ostao je bez break-šanse.

U drugom setu Medvedev je dodatno podignuo razinu igre, konstantno stvaravši pritisak na servis protivnika, što mu je omogućilo šest break-lopti od kojih je dvije i iskoristio. Sinner je uspio vratiti jedan break prednosti, ali nije bilo dovoljno za povratak u set.

image
DAVID GRAY Afp

Treći set je donio pravu bitku kakva se očekivala od početka meča. Sinner je počeo znatno bolje servirati i odmah postao konkurentniji. Prva break lopta, a ujedno i set-lopta, bila je dovoljna da se vrati u meč. Nakon odličnog serviranja i rezultata 5:4, uspio je doći do nekoliko kvalitetnih poena na servis protivnika i bio nagrađen setom.

image
DAVID GRAY Afp

Prije početka četvrtog seta, Medvedev je imao problema s desnim stopalom koje je bilo vidno otečeno. Sinner je drastično podigao igru, kao i intenzitet udaraca kojima je suparnika prisiljavao na duže izmjene. Set je završio kao i prethodni, prvom iskorištenom break-loptom u setu na servisu Medvedeva.

image
MARTIN KEEP Afp

U odlučujućem setu, Sinner je slomio Medvedeva breakom i osigurao vodstvo od 4:2 koje više nije ispuštao. Iako se igra Medvedeva nije pretjerano mijenjala, osjetio se energetski pad trećeg igrača svijeta, što je bilo dovoljno da 22-godišnjak iz San Candida u potpunosti preokrene meč i dođe do svog prvog Grand Slama. Medvedevu je ovo već treći poraz u finalu Melbournea, nakon 2021. i 2022.

48 godina nakon Adriana Panatte na Roland Garrosu (1976.) , novi Talijan osvojio je jedan Grand Slam turnir. Jannik Sinner trijumfirao je na Australian Openu i ušao u povijest sa samo 22 godine.

Sjajne scene u Melbourneu. Sinner je odmah otrčao do svoje ekipe u zagrljaj. Njegovo ime u ovim se trenucima gravira na trofej, dok Medvedev sjedi na klupi i zamišljeno gleda u daljinu. Drugi put je u finalu Australian Opena prokockao 2:0 u setovima.

Prvi Grand Slam za Talijana kojeg smo ne tako davno gledali u Umagu. Sigurno ne i posljednji...

image
LILLIAN SUWANRUMPHA Afp

Jannik Sinner je pobjednik Australian Opena!

Talijan je režirao potpuni preokret. Činilo se na početku kako neće uspjeti, Medvedev je imao 2:0 u setovima i 4:4 u trećem setu, ali 22-godišnjak je sjajnom igrom u nastavku pružio partiju vrijednu osvajanja Australian Opena.

13.31 Meč lopta za Sinnera!

13.27 Medvedev je osvojio svoj servis gem, prednost je smanjena.

13.24 Kakav tenis gledamo! Sinner igra nezaustavljivo, još jedan veliki poen za Talijana. Nakon toga slijedio je još jedan jaki servis, i to je 5:2 prednost za Sinnera.

Medvedev je imao suparnika na konopcima, vodio je 2:0 u setovima i imao izjednačenje kod 4:4 u trećem setu. Sad se ovaj finale za njega pretvara u krhotine, proživljava noćnu moru koja mu se protiv Nadala dogodila prije dvije godine.

Sinner radi break u petom setu i vodi 4:2.

Uspio je Sinner, potpuni preokret je tu! Nadigrao je Medvedeva u posljednjoj izmjeni i lako poentirao za veliko vodstvo.

image
DAVID GRAY Afp

13.18 Tri break lopte za Sinnera! Medvedev je propustio lak poen na mreži i "darovao" Talijanu tri prilike koje bi mu mogle donijeti naslov!

13.15 Ovo je kvaliteta koju smo tražili! Još jedna velika izmjena, na kraju je ponovno prevagnuo Sinner i "zakucao" volej za 40:15. Nakon toga još jedan sjajan winner za novo vodstvo Talijana.

Galeb koji je u četvrtom setu uletio u Rod Laver Arenu još uvijek nije pronašao izlaz...

Očito nema primjedbi na kvalitetu tenisa.

image
PAUL CROCK Afp

13.11 "Sličnom" mjerom uzvraća i Medvedev. Bit će ovo borba do samog kraja.

Možda nema Đokovića, ali navijači koji su platili ulaznicu definitivno neće požaliti. Atmosfera u Rod Laver Areni je sjajna.

13.08 Sjajan tenis igra Sinner! Osvojio je svoj servis gem bez izgubljenog poena.

13.04 Medvedev uzvraća i brzo poravnava rezultat.

13.01 Najdulja izmjena u meču! Medvedev se drži za noge i hvata zrak, a Sinner je ovim poenom "zagrabio" prema osvajanju gema, što je na kraju i uspio. 39 puta su Rus i Talijan izmijenili udarce.

Sinner osvaja četvrti set sa 6:4.


Od auto-pilota prema pobjedi, Medvedev se našao na rubu provalije. Finale sad već neodoljivo izgleda kao "deja vu" na meč s Nadalom otprije dvije godine, kad je prokockao vodstvo od 2:0 u setovima.

Sinner je dočekao novu pogrešku suparnika, iskoristio prvu set-loptu koja se ukazala i odveo finale u peti set. Talijan je dobio krila, sve manje promašuje, ima glasnu podršku s tribina, a njegov govor tijela sad je posve drugačiji nego krajem drugog i početkom trećeg seta.

Dobili smo dramu. Vrijeme je za peti set!

image
WILLIAM WEST Afp

12.53 Sjajnu priliku propustio je sada Sinner! Imao je vlej za break loptu, ali je u potpunosti krivo zahvatio lopticu. Ipak, iskupio se sljedećim poenom i stvorio izjednačenje...

Meč traje točno tri sata. Umor kod Medvedeva sad je još naglašeniji, a Sinner ima i sve glasniju podršku s tribina.

image
DAVID GRAY Afp

12.47 Sjajan winner Sinnera za kraj gema! Neobranjivo je Talijan pogodio za novo vodstvo.

12.43 Imali smo izjednačenje na Medvedevovom servisu, ali uspio je Rus dobrom igrom osigurati poravnanje rezultata.

12.38 Još jednom Sinner! Prvo asom poravnava na 40:40, a onda s winnerom i novim asom završava gem!

12.35 Vratio se Sinner ekspresno, asom zabija za 30:30. Ali onda Medvedev nakon dulje razmjene ima break loptu!

image
ANTHONY WALLACE Afp

12.34 Sinner radi dvostruku pogrešku za 0:30. Problemi na vidiku...

12.32 Prvi put nakon sredine drugog seta Medvedev osvaja gem bez izgubljenog poena.

12.29 Sinner s jednim izgubljenim poenom ponovno osvaja gem na svojem servisu.

Poen kojim je Sinner zaključio treći set:

12.24 Spasio je Medvedev break loptu, a onda nakon toga i preokrenuo rezultat. Novo izjednačenje.

12.20 Slične probleme imao je i Medvedev s druge strane. Rezultat 15:30, ali onda preokret i lopta u aut Sinnera za 40:30. Međutim, Medvedev radi grešku i i rezultat je izjednačen. Nakon toga nova pogreška i Sinner ima break loptu!

Medvedev je nakon posljednjeg gema pozvao medicinski time-out i dobio masažu desnog stopala. Na fotografijama ne izgleda dobro...

Galeb je zalutao u Rod Laver Arenu, ali zasad uspješno izbjegava Sinnerove i Medine "projektile".

image
PAUL CROCK Afp

12.15 Malo kompliciraniji gem za Sinnera, imao je Medvedev 15:30, ali okrenuo je Sinner dobrim volejem nakon jakog servisa. Uslijedila je dulja izmjena, u kojoj je Medvedev poslao loptu u aut i završio gem.

12.11 Ipak ništa od breaka, vratio se Medvedev i izjednačio, a kasnije u "deuceu" asom potvrdio gem.

12.09 Break lopta za Sinnera! Prisilio je Talijan Medvedeva na pogrešku nakon dulje izmjene.

Igrači koji su u ovom stoljeću osvojili Grand Slam iz prvog pokušaja. Lijepo je vidjeti Hrvata na toj listi. Sinneru trebaju još dva seta da im se pridruži...

12.06 Sinner sjajno otvara četvrti set. Nakon malo dulje izmjene kod posljednjeg poena osvaja gem za početno vodstvo u setu.

Medvedev je uzeo stanku i otišao u toalet kako bi se resetirao. Sinner će prvi servirati u četvrtom setu.

image
WILLIAM WEST Afp

Sinner osvaja treći set sa 6:4.

Evo ga, odjednom imamo finale visokog kalibra! Na prvoj break-lopti uopće u cijelom setu, Jannik Sinner odlično je reternirao, iskoristio trenutak dekoncentracije ruskog tenisača, dočekao njegovu pogrešku i vratio se u meč.

Kako će sad na ovo odgovoriti Medvedev? Podsjećamo, prije dvije godine također je vodio 2:0 u finalu, a završilo je porazom i gorkom pilulom u ustima. S druge strane bio je Rafa Nadal.

11.57 Break, odnosno set lopta za Sinnera!

11.54 Nevjerojatna pogreška Sinnera nakon najdužeg poena u meču (31 izmjena). Izgradio je poen, dropshotom pripremio izlazak na mrežu, a onda promašio pasing. Mogao je imati dvije set-lopte, sad je 30:30.

11.50 Medvedev radi neforsiranu pogrešku, a Sinner to koristi i volejom završava posao.

11.48 Malo je zakomplicirao Sinner u ovom gemu, stigao je Medvedev do 40:40... Imamo prvo izjednačenje ovog seta.

Idućeg je vikenda na rasporedu Davis Cup, što znači da u tjednu koji dolazi nema turnira, a obojica finalista igrat će na ATP 500 turniru u Rotterdamu koji počinje 12. veljače. Sinner je prije toga prijavio i Marseille, no postoji šansa da će ga otkazati kako bi se bolje odmorio i pripremio za nastavak sezone.

image
LILLIAN SUWANRUMPHA Afp

11.44 Nema se više smisla ponavljati. Medvedev ponovno bez problema za novo izjednačenje.

11.42 Sinner u trećem setu ima 100 posto dobivenih poena nakon pogođenog prvog servisa. Statistiku je potvrdio i u ovom gemu, novo vodstvo za Talijana.

11.38 Novi gem, ista priča. Medvedev poravnava rezultat na 3:3.

Talijan je u završnici drugog seta pokazao da se ne misli predati bez borbe, a u trećem pruža zasad najsnažniji otpor Medvedevu. Ipak, morat će mu ozbiljnije zaprijetiti na servisu ako želi da se finale pretvori u maraton.

image
MARTIN KEEP Afp

11.34 Sinner skoro nepogrešivo za novo vodstvo u setu.

11.29 Niti jedan tenisač ne dozvoljava puno protivniku na svojem servisu. Ovoga puta Rus je ekspresno osvojio gem.

11.26 Sinner je definitivno popravio igru na svojem servisu. Ovoga puta je neobranjivim asom zaključio gem.

11.22 Medvedev uzvraća istom mjerom i izjednačava rezultat u setu.

Evo nam i statistike drugog seta.

11.18 Sinner osvaja prvi gem trećeg seta.

Medvedev osvaja drugi set sa 6:3.

Jedan set dijeli Daniila Medvedeva od druge Grand Slam titule u karijeri, a prve u Australiji. Sinnera u ovom trenutku može "utješiti" samo jedan statistički podatak: Medvedev ima nula pobjeda i jedan poraz u situacijama kad je vodio 2:0 u finalu Australian Opena. Radi se o meču protiv Nadala iz 2022., kad se Španjolac izvukao iz ponora.

Slično će sada pokušati napraviti i Sinner, koji je u završnici drugog seta prvi put pokazao zube i napravio break, no da bi se uzdrmalo "Medu", potrebno je puno više odlučnosti, siline, preciznosti i samopouzdanja. Brzo ćemo vidjeti ima li Talijan to u sebi.

image
LILLIAN SUWANRUMPHA Afp

11.10 Čini se kao da je publika više naklonjena Sinneru, koji je upravo stigao do break-lopte, no Medvedev je spašava i sada ima drugu set-loptu...

11.06 Osvaja sada Sinner i gem na svojem servisu bez većih problema.

Sumrak se spustio na Rod Laver Arenu.

image
DAVID GRAY Afp

11.02 Break za Sinnera! Taman kad smo ga prozvali, Talijan je stigao do prve dvije break-lopte u meču, iskoristio drugu priliku i smanjio vodstvo Medvedeva.

10.58 Ne ide pa ne ide za Sinnera. Lagani poen na mreži poslao je u aut, i to je novi break za Medvedeva. Raspada se Talijan...

Sinneru je pripao jedan od ljepših poena u ovom meču, ali što mu to znači kad pogleda na semafor...

Nevjerojatna lakoća u reketu 27-godišnjaka iz Moskve. Kao da je na treningu, a ne u finalu Grand Slama protiv čovjeka koji je prije dva dana zaustavio Đokovićevu brutalnu dominaciju. Mogao bi ovaj finale trajati puno kraće nego što smo očekivali.

image
LILLIAN SUWANRUMPHA Afp

10.53 Kako igra Medvedev! Još jednom bez ikakvih problema osvaja gem na svojem servisu.

10.51 Mučio se Sinner ponovno na servisu, imali smo novo izjednačenje... Onda je Medvedev osigurao još jednu break loptu, i ovoga puta je iskoristio! Sjajan poen na mreži.

U finalu uživa i australski supermodel Elle Macpherson.

image
James Gourley/shutterstock Editorial/profimedia

10.43 Ponovno Medvedev "prejednostavno" osvaja svoj servis.

Statistika na servisu dosta precizno ilustrira dosadašnji odnos snaga na terenu. Medvedev je na 78% ubačaja, Sinner na 61%. Medvedev je izgubio samo tri poena nakon ubačenog prvog servisa, Sinner devet.

Rus je ispalio i sedam asova, a Talijan dva.

10.40 Ipak Sinner! Spojio je Talijan dva dobra servisa i u konačnici osvojio gem.

10.38 Traje ovaj gem i dalje, još jedna odlična izmjena na mreži ponovno je pripala Sinneru... Kasnije Talijan griješi, nudi novu break loptu, ali se opet spašava! Najdulji gem meča još uvijek je u tijeku.

10.36 Imao je Medvedev jednu break loptu, ali nakon duge izmjene Sinner volejom izjednačava rezultat u gemu...Nova prilika pružila se za Medvedeva nakon sjajne igre na mreži, ali ovoga puta Rus šalje volej u aut!

Medvedev se u ovom finalu, osim za drugi veliki naslov, bori i za drugo mjesto na ATP ljestvici s kojega može "skinuti" Carlosa Alcaraza.

Sinner će, pak, bez obzira na ishod zadržati svoje četvrto mjesto.

image
MARTIN KEEP Afp

10.28 Nastavlja Medvedev u drugom setu u istom tonu, bez izgubljenog poena dobiva servis gem.

10.27 Zahvaljujući dvostrukom breaku na kraju seta, Medvedev će servisom otvoriti drugi set.

I Mentalist je došao pogledati veliko finale.

Medvedev osvaja prvi set sa 6:3.


Debitant u Grand Slam finalu nije dobio ni šansu za break. Medvedev "puca" iz svih oružja, eventualni rani break u drugom setu mogao bi usmjeriti ovaj meč u nepovratnom smjeru.

Ipak, Sinner je na turniru itekako pokazao za što je sposoban, ne treba ići dalje od briljantne izvedbe protiv Đokovića...

10.23 Spasio se ipak Sinner i došao do izjednačenja... Nakon toga Medvedev sjajnom izmjenom dolazi do nove set lopte! Hoće li ovu iskoristiti?

10.20 Dvije set lopte za Medvedeva! Rus ima priliku mirno zaključiti priču i uzeti vodstvo.

Nema šale s Medvedevim u ovom meču, barem zasad. Rus igra potpuno bez pritiska, na oko se vidi da ima više velikih mečeva od Sinnera, i čini se da mu nagomilani umor uopće ne smeta. Ubojit je na servisu i na forhendu, zasad ima već 12 winnera, u odnosu na samo četiri Sinnerova.

image
DAVID GRAY Afp

10.16 Medvedev i dalje dominira na svojem servisu. Bio bi to savršen gem da nije došlo do još jedne neforsirane pogreške.

10.12 Sinner još jednom siguran na svojem servisu, bez poteškoća je osvojio gem.

Jedna za zajednički fotoalbum.

image
DAVID GRAY Afp

10.09 Medvedev ponovno osvaja svoj servis.

10.05 Medvedev je u ovom gemu s dvije neforsirane pogreške olakšao posao Sinneru. Talijan je gem potvrdio neobranjivim servisom.

Sjajna priča dogodila se jučer u turniru parova, gdje su naslov osvojili Indijac Rohan Bopanna i domaći igrač Matthew Ebden. Drugi nositelji u finalu su sa 7:6(0), 7:5 nadigrali talijanski dvojac Bolellija i Vavassorija.

Bopanna će od sutra biti najstariji igrač na broju jedan ljestvice parova u povijesti (dijelit će mjesto s Ebdenom), a ujedno je i najstariji čovjek s titulom u Melbourneu. Ivan Dodig pomaknut će se na četvrto mjesto.

image
WILLIAM WEST Afp

10.02 Sjajan gem Medvedeva! Bez izgubljenog poena potvrdio je break i poveo s 3:1.

9.58 Imamo prvi break! Medvedev je imao tri pokušaja, rezultat 0:40, a svoju priliku ugrabio je iz drugog pokušaja, kada je krasnim poenom probio Sinnera koji je bio na mreži.

Na tribinama "svoje" arene je Rod Laver, koji finale gleda u društvu australskog premijera Anthonyja Albanesea.

image
WILLIAM WEST Afp

9.55 Nesigurno je meč otvorio Medvedev. Prvo je imao komotnih 40:15, ali je dvostrukom greškom na servisu zakomplicirao gem. Ipak, nakon izjednačenja je poravnao rezultat.

9.50 Sinner je bez previše problema obranio svoj servis. Asom je zaključio prvi gem.

Sinner je dosad na terenu proveo gotovo šest sati manje od Medvedeva, koji se dvaput morao "čupati" iz zaostatka 0:2 u setovima. Hoće li to biti presudan faktor u ovom finalu?

Počinje prvi set.

9.47 Počinje meč, Sinner će prvi servirati.

9.43 Kladionice prednost u finalu daju Janniku Sinneru. Talijan je prema njima veliki favorit, tečaj na njega iznosi 1.40, dok je za Medvedeva 3.50.

9.40 Evo i koga je Medvedev dosad izbacio:

1. kolo Atmane 5:7, 6:2, 6:4, 1:0, w. o.

2. kolo Ruusuvuori 3:6, 6:7(1), 6:4, 7:6(1), 6:0

3. kolo Auger-Aliassime/27 6:3, 6:4, 6:3

Osmina finala Borges 6:3, 7:6(4), 5:7, 6:1

Četvrtfinale Hurkacz/9 7:6(4), 2:6, 6:3, 5:7, 6:4

Polufinale Zverev/6 5:7, 3:6, 7:6(4), 7:6(5), 6:3

image
LILLIAN SUWANRUMPHA Afp

9.39 U Melbourneu je trenutno 25 stupnjeva. Uvjeti za igru su dobri, a očekuje se i sniženje temperature kako idemo u noć. Po lokalnom vremenu trenutno je 19:39 sati.

9.36 Ovako je izgledao Sinnerov put do finala:

1. kolo Van de Zandschulp 6:4, 7:5, 6:3

2. kolo De Jong 6:2, 6:2, 6:2

3. kolo Baez/26 6:0, 6:1, 6:3

Osmina finala Hačanov/15 6:4, 7:5, 6:3

Četvrtfinale Rubljov/5 6:4, 7:6(5), 6:3

Polufinale Đoković/1 6:1, 6:2, 6:7(6), 6:3

image
LILLIAN SUWANRUMPHA Afp

Dok se Medvedev i Sinner spremaju izaći na zagrijavanje, osvajačica ženskog turnira Arina Sabalenka jutros je odradila fotosession sa svojim drugim trofejom u Melbourneu.

image
DAVID GRAY Afp

9.28 Dobro jutro, dragi čitatelji!

Proteklih smo se vikenda budili uz skijaška uzbuđenja, ali jutros je sve u znaku tenisa. Vrijeme je za prvi vrhunac teniske sezone, finale Australian Opena u kojem će snage odmjeriti treći i četvrti nositelj, Rus Daniil Medvedev i Talijan Jannik Sinner.

Neobično je vidjeti finale prvog Grand Slama bez Novaka Đokovića, ali vladar Melbournea više nije u Australiji. Kartu za odlazak čekirao mu je Sinner, koji će jutros tražiti svoj prvi Grand Slam naslov.

S druge strane, Medvedev u šestom velikom finalu traži drugi naslov, nakon US Opena 2021.

Pozornica je spremna, čekamo glavne aktere.

Linker
05. ožujak 2024 12:01