SEBASTIEN BOZON Afp
POLUFINALE WIMBLEDONA

Vondroušova nadigrala Ukrajinku i osigurala drugi Grand Slam finale u karijeri

Za Čehinju je ovo peto sudjelovanje na najprestižnijem teniskom turniru na svijetu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 13. srpanj 2023. 16:11

Kako god prošlo subotnje finale, Marketa Vondroušova (WTA 42) već je ostvarila crticu za povijest jer je postala prva tenisačica od 1963. godine koja je dohvatila finale Wimbledona, a da je izvan kruga nositeljica. Čehinja, koja je prije četiri godine igrala finale Roland Garrosa, sada je ponovo stigla na korak do vječne Grand Slam slave pobijedivši u polufinalu Elinu Svitolinu sa 6:3, 6:3.

Za obje je zapravo ulog bio jednak, jer i Ukrajinka također nije bila nositeljica, odnosno njihov međusobni dvoboj bilo je prvo polufinale u Open eri (od 1968.) u kojoj nijedna tenisačica nije bila nositeljica. Posljednja, pak, finalistica Wimbledona bez statusa nositeljice bila je 1963. godine Billie Jean Moffitt (koja tada još nije preuzela svoje kasnije prezime King), koja je izgubila od Margaret Smith (koja tada još nije preuzela svoje kasnije prezime Court).

Punih 60 godina, dakle, čekao se netko poput Vondroušove za novo iznenađenje.

- Nikad nisam mislila da mogu biti tako dobra na travi - izjavila je Marketa, koja je prije ovog Wimbledona imala omjer tek 4-11 u karijeri na travi.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Ovo joj je peti Wimbledon, a u prva četiri je zajedno dosad imala - jednu jedinu pobjedu. A sada je nanizala šest u desetak dana, i to ne bilo kakve, jer tu su bile i četiri suparnice koje su bile nositeljice - Veronika Kudermetova (12. nositeljica), Donna Vekić (20.), Marie Bouzkova (32.), Jessica Pegula (4.).

Svitolina trenutačno nema takav rejting, ali kao nekadašnja treća tenisačica svijeta također spada u "top kategoriju" tenisačica. Ipak, 28-godišnjakinja iz Odese i dalje će morati čekati na svoje prvo Grand Slam finale, a ovo joj je treći poraz u polufinalima (Wimbledon 2019., US Open 2019.).

Vondroušovoj je, pak, ovo bio debitantski meč na Središnjem terenu Wimbledona, ali kao da je to nije impresioniralo. Jer nakon početnog ispitivanja snaga te razmjene po jednog break sa svake strane, od 3:3 u prvom setu kao da je postojala samo Vondroušova na terenu. Nanizala je, naime, sedam ekspresnih uzastopnih gemova te unutar tog segmenta osvojila prvi set (6:3) i povela u drugom 4:0.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Svitolina je srljala u poraz, slagala grešku za greškom i djelovalo je kao da će to biti najnezanimljivije polufinale ikad. Međutim, odjednom je Ukrajinka, u svom tom očaju, uspjela nekim čudom okrenuti tijek zbivanja na terenu te vratila dva breaka (3:4), podsjetivši da je "okretala" prethodne mečeve i protiv Azarenke i Swiatek. Međutim, uslijedile su onda sa Svitolinina reketa nove tri greške i jedna dvostruka na servisu, što je opet prebacilo inicijativu na Vondroušovu, koja je odservirala za meč.

I novo Grand Slam finale. Četiri je godine prošlo od prethodnog u Roland Garrosu, no u međuvremenu je učestalo prolazila kroz krize i razdoblja s ozljedama.

- Samo prošle godine nisam igrala šest mjeseci zbog ozljede zapešća. A nakon svake stanke i ozljede ne znaš kako ćeš se vratiti, hoćeš li opet se vratiti na razinu kao prije. Zato sam jako sretna što mogu biti ovdje i što mogu opet igrati dobar tenis - rekla je Čehinja.

- Pripreme za finale? Samo ću malo "chillati" s prijateljima i družiti se s obitelji.

Valjda do subote iz Češke stigne i suprug. On je, naime, dosadašnji dio turnir proveo u njihovu domu u Pragu jer "morao je raditi i brinuti se o našoj mački", objasnila je Marketa Vondroušova.

Linker
06. svibanj 2024 04:14