Ajla Tomljanović se bori za polufinale Wimbledona

 SEBASTIEN BOZON Afp
PONOVILA NAJVEĆI USPJEH

Zagrebačka Australka u borbi za polufinale Wimbledona: ‘Tata je dva puta produživao smještaj‘

Kći proslavljenog rukometnog reprezentativca drugu će se godinu uzastopno boriti za veliki polufinale
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 06. srpanj 2022. 06:42

Alize Cornet priredila je najveće iznenađenje Wimbledona kada je izbacila prvu tenisačicu svijeta, Igu Swiatek, ali nije dugo uživala u čarima te pobjede na središnjem terenu. Jer dva dana kasnije već je bila na izlaznim vratima All England Cluba.

’Krivac’ za to je Ajla Tomljanović, rođena Zagrepčanka koja posljednjih godina igra pod australskom zastavom. Tomljanović je izborila svoje drugo uzastopno četvrtfinale na najvećem teniskom turniru na svijetu i po tome postala prva Australka kojoj je to uspjelo u posljednje 22 godine. Posljednja koja je to napravila bila je Jelena Dokić, također naturalizirana Australka, dapače rođena Osječanka (majka Hrvatica, otac Srbin) koja je s roditeljima emigirala 90-ih u Australiju. Na to se nadovezao i Nick Kyrgios koji je pobjedom nad Brandonom Nakashimom osigurao da Australija prvi puta od 2000. godine u četvrtfinalu ima predstavnike i u muškom i u ženskom četvrtfinalu Wimbledona.

Suze nakon pobjede

Za Ajlu osobno ovo je ponavljanje najvećeg uspjeha na Grand Slam turnirima u karijeri, samo je još 2014. u Roland Garrosu bila u drugom tjednu (osmina finala), dok je sve ostalo, a skupilo se tu u međuvremenu 29 nastupa ukupno, završavala uglavnom u prvom ili drugom kolu.

"Nisam mislila da ću uspjeti", govorila je 29-godišnja Ajla neposredno nakon meča, nakon što je obrisala suze.

Tomljanović je izgubila set zaostatka, ali sjajno preokrenula nastavak meča u svoju korist. Imala je u trećem setu 5:2, servirala za meč, no iskusna Cornet nije se predavala iako je fizički izgledala potrošeno, kvadricepsi zamotani u zavoje, šepala između poena...

"Znam da ona zapravo nikad ne “nestane” s terena i zato sam bila oprezna", rekla je Ajla.

Dapače, Caroline Wozniacki, nekadašnji broj 1, pobjednica Australian Opena 2018, gostovala je kao sukomentatorica na BBC-u pa je šaljivo primijetila.

"Igrala sam prvi put protiv Alize kada smo obje imale 8 godina. I tada je već šepala."

U prijevodu, Francuskinja je borac do kraja, ali iako je ovog puta vratila jedan break, potpunog povratka u meč nije bilo. Prije svega jer je Ajla u sljedećem gemu na izjednačenju dobila nevjerojatnu izmjenu od 26 udaraca kojom je osigurala meč-loptu.

"Imam prekrasna sjećanja od lani, kada sam prvi puta prošla u četvrtfinale, ali sada kad gledam unatrag mislim da tada nisam uživala dovoljno u tom trenutku, koliko sam trebala. A sada, nakon nekoliko teških situacija ove godine, pitala sam se hoću li ikada opet dobiti takvu šansu. I zato ne mogu vjerovati da sam odmah ove godine uspjela opet doći u istu poziciju", dodala je Tomljanović.

image

U polufinalu Wimbledona igrala je i prošle godine

ADRIAN DENNIS Afp

Sada će vjerojatno malo više uživati u svom uspjehu. Barem jedan dan više. Naime, prošle godine, kada se još nije igralo u srednju nedjelju na Wimbledonu, pa je raspored u drugom tjednu bio zgusnutiji, igrala je osminu finala i četvrtfinale dan za danom. Sada je s dodatnim danom omogućeno da razmak između mečeva ostane dva dana. No, i sama Ajla očito je to smetnula s uma jer je nakon meča pričala kako će joj upravo to lanjsko iskustvo pomoći da se ovoga puta brzo prebaci s jednog meča na drugi. No, dobila je cijeli jedan dan viška za pripremu za Elenu Ribakinu, svoju sljedeću suparnicu, inače pobjednicu nad našom Petrom Martić u osmini finala.

Došla i majka Emina

Vjerojatno će, zapravo sigurno će i ovoga puta dobiti koji savjet od Chris Evert, osvajačice 18 Grand Slam turnira, slavne Amerikanke koja desetljećima već s bratom Johnom vodi svjetski poznatu tenisku akademiju na Floridi, gdje je inače baza Tomljanovićevih posljednjih godina, pa je tako zapravo i postala vrlo bliska s Chris, koja joj je svojevrsna mentorica.

"Poslala mi je poruku prije meča s Cornet i napisala da vjeruje u mene i da ja trebam vjerovati da pripadam ovdje, među najbolje. Onda me i nazvala odmah poslije meča. Za mene je to nadrealno, da jedna Chris Evert zove mene nakon što sam prošla u četvrtfinale. No, to je jednostavno Chrissie, takva je i mogu samo biti presretna što je imam uz sebe". rekla je Ajla.

Evert je, inače početkom ove godine otkrila da boluje od raka jajnika, no čini se da je otkriven dovoljno rano pa je kemoterapija bila uspješna.

"Ona je uvijek tu za mene, za razgovore o bilo čemu, o tenisu, o problemima u životu. Ranije ove godine samo joj jednom rekla “ne želim te smetati sa svojim stvarima, jer ti imaš svojih i to puno, puno važnijih”. Ona mi je samo odgovorila “ne, ne, u neku ruku mi je dobro da pričam i razmišljam o nečem drugom”."

No, prisutnost još jedne osobe “na mjestu događaja”, također je velika pomoć i motivacija za Tomljanović. Majka Emina je, naime, na tribinama u Wimbledonu ovoga puta, nakon što lani nije bila zbog restrikcija oko putovanja i Covid-mjera.

"Prošle godine bila je doma, na Floridi", rekla je Ajla.

image

Sada je čeka Elena Ribakina

ADRIAN DENNIS Afp

"Ali, nije me ni tada gledala, ni preko televizije u četvrtfinalu. Umjesto toga šetala je psa satima i onda kasnije pogledala rezultat. Bila sam jako ljuta na nju jer sam mislila što ako je to moje jedino četvrtfinale Grand Slama, ako više nikad ne uspijem ući, a ti to nisi gledala?"

Danas s Ribakinom

Eto, ispostavilo se da je zbog mame morala ponoviti. Ali je time, pak, zadale male probleme svom “putničkom agentu” kako u šali kaže za oca Ratka. Jer nekadašnji proslavljeni hrvatski rukometni reprezentativac, koji stalno putuje uz Ajlu, zadužen je za logistiku, putovanja, hotele... Doduše, u početku je rezervirao smještaj samo do petka, ali petka prvog tjedna, dakle do 2. kola Wimbledona. Čini se da tata nije baš imao povjerenja ovaj put u svoju kći.

"Morali smo se seliti iz kuće u kojoj smo bili, a nije lako pronaći novi smještaj koji je tako blizu terena. Dobili smo hotel, ali onda je u ponedjeljak rekao da opet mora produživati. Mislila sam da se šali, ali nije, stvarno je opet rezervirao samo tri dana. I sada, s obzirom na to da igram četvrtfinale u srijedu, vjerojatno je rezervirao sobu samo do četvrtka ujutro. Možda je to kod njega neka vrsta obrnute psihologije. No, kako god, da sada moram i dijeliti sobu sa strancem, ne napuštam taj hotel, više se ne selim", uz smijeh je pričala Ajla.

Današnja suparnica joj je, dakle, Elena Ribakina, što na papiru izgleda puno lakše za razliku od prošlogodišnje suparnice. Bila je to Ash Barty, Australka koja je otišla i do kraja, osvojila Wimbledon, pa onda početkom ove godine i Australian Open, pa je povukla iz tenisa.

"Nakon Barty prošle godine, rekla bih da mogu protiv svakoga", zaključila je Ajla.

Najbolja Australka nakon odlaska Barty

Ajli je najbolji renking 38. mjesto iz veljače ove godine, a nakon što se iz svijeta tenisa povukla Ash Barty, Ajla je postala i najbolja Australka na WTA Touru. Inače, još uvijek u karijeri nema osvojen WTA turnir, četiri finala je izgubila...

Ironija je, inače, da će bez obzira na ishod današnjeg okrašaja protiv Ribakine, Ajla pasti u renkingu. Naime, u Wimbledon je došla kao 44. na svijetu, ali budući da su ATP i WTA odlučili ne dodijeljivati bodove za Wimbledon (kao odmazda zbog zabrane igranja Rusima i Bjelorusima), Tomljanović će izgubiti bodove za lanjsko četvrtfinale pa će pasti za 27 pozicija i biti 71.

Prolazak u polufinale ili možda i dalje, sigurno bi je utješili.

Linker
18. svibanj 2024 18:40