Daniil Medvedev jedan je od tenisača koji ne smiju igrati na Wimbledonu

 FABRICE COFFRINI Afp
PROTIV DISKRIMINACIJE

Žestok odgovor ATP Toura Wimbledonu: Evo kakva je rigorozna odluka pala zbog neigranja ruskih tenisača!

Teniski svijet je šokiran odlukom All England Cluba o neigranju ruskih i bjeloruskih tenisačica i tenisača.
Piše: SNObjavljeno: 20. svibanj 2022. 21:12

Nastavlja se saga između Wimbledona i ATP, odnosno WTA Toura, a sve zbog zabrane igranja ruskim i bjeloruskim tenisačicama i tenisačima od strane najvećeg teniskog turnira na svijetu.

Od kada je počeo rat u Ukrajini potezalo se pitanje nastupa ruskih i bjeloruskih sportaša na raznim natjecanjima. ATP i WTA Tour su odlučili dozvoliti igranje tenisačicama i tenisačima, ali pod neutralnom zastavom i bez intoniranja njihovih državnih himni.

Ta je odluka prihvaćena od strane svih teniskih turnira na svijetu osim Wimbledona koji je odlučio zabraniti nastup ruskim i bjeloruskim tenisačicama i tenisačima osim ako se oni javno ne odreknu politike Vladimira Putina i osude napad na Ukrajinu. Takvu odluku kritizirali su Novak Đoković, Rafael Nadal i Andy Murray, kao i ATP te WTA organizacije, a sada su iz ATP-a donijeli i novu, drastičnu odluku.

Naime, ATP je odlučio kako neće dodijeliti bodove tenisačima za nastup na ovogodišnjem Wimbledonu.

"Mogućnost igrača bilo koje nacionalnosti da sudjeluju na turnirima na temelju svojih rezultata i bez diskriminacija, temelj je ATP Toura. Odluka Wimbledona da ruskim i bjeloruskim tenisačima zabrani igranje u Velikoj Britaniji ovog ljeta narušava ovo načelo i integritet sustava ATP liste, a to također nije u skladu s našim sustavom bodovanje. Zbog toga u ovoj situaciji ne vidimo drugu soluciju nego da uklonimo bodove za ATP listu iz Wimbledona za ovu godinu", stoji u priopćenju ATP Toura.

"Naša pravila i sporazumi postoje kako bi zaštitili prava igrača u cjelini. Jednostrane odluke ove prirode, ako se ne riješe, predstavljaju štetni presedan za ostatak Toura. Diskriminacija jednostavno nije održiva na Touru."

ATP je odlučio kako će se turniri u Queen'su i Eastbourneu, na kojima također ne smiju sudjelovati ruski i bjeloruski tenisači, bodovati za ATP listu i to zbog toga što u vrijeme njihovog održavanja ti tenisači imaju alternativu igranja na drugim turnirima. Za vrijeme Wimbledona te alternative nema.

Linker
12. kolovoz 2022 18:01