Screenshot: Facebook
FENOMEN ZVAN KARLOVIĆ

HRVAT I SRBIN ZAJEDNO PROTIV BRITANCA Doktor Ivo i Đoković se spremaju za finale Roland Garrosa!?

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 27. svibanj 2016. 01:03

Uz sve rekorde i pothvate na granici mogućeg, koji su ga još jednom učinili top pričom svjetskog tenisa, Ivu Karlovića oduvijek je krasio i osjećaj za tajming.

Točno na 25. obljetnicu “posljednjeg tanga u Parizu” Jimmyja Connorsa, koji je 1991. godine kao 39-godišnjak s pozivnicom stigao do trećeg kola, hrvatski div poželio je još jednom redigirati povijesne knjige. Pobjedom 6-7(2), 6-3, 7-6(3), 6-7(4), 12-10 protiv Jordana Thompsona, u maratonu koji je trajao više od četiri i pol sata, Karlović je postao najstariji tenisač među 32 na Roland Garrosu u zadnjih četvrt stoljeća.

Daleko od toga da je scenarij originalan i dosad neviđen. Sa šest poraza na otvaranju sezone, Karlović je namjestio smeš dežurnim dobronamjernicima koji mu s vremena na vrijeme predlože penziju. Ispalo je da su loši rezultati bili samo dimna zavjesa za novi bljesak. Slično kao i prošle sezone, kada je osvojio Delray Beach i također završio u istoj rečenici s Connorsom - kao najstariji osvajač ATP turnira nakon 1989.

Na pitanja kakav je osjećaj, uzvraća duhovito, onako kako inače uveseljava svoje Twitter-fanove. “Ovo su jedine prigode kada je OK što sam tako star. Tako da i nije loše.”

Nije bio impresivan samo ulazak u treće kolo, već i način kako je to izveo. Odservirao je 41 as, skupio 103 winnera i na kraju demonstrirao veću fizičku i mentalnu snagu od 15 godina mlađeg suparnika. U petom setu, koji je trajao 86 minuta, imao je svega osam neforsiranih pogrešaka.

U dobrom je raspoloženju Karlo ostao i u četvrtak, dan uoči velikog okršaja s Andyjem Murryom, pa je na svom Facebook profilu objavio zanimljivu fotografiju s Novakom Đokovićem, uz potpis:

"Spremanje za finale Roland Garrosa".

Karlovićevo oduševljenje pobjedom leži i u činjenici da se od svih Grand Slamova najmanje sprijateljio s Parizom. U prethodnih deset nastupa samo je jednom ušao u treće kolo, i to prije dvije godine, a onda zbog ozljede morao predati Kevinu Andersonu.

Za očekivati je da će drugi pokušaj, ako ne uspješniji, barem biti upečatljiviji, jer ga danas čeka Andy Murray. Britanac je u turniru već naletio na jednog oldtajmera i jedva preživio - u prvom kolu gubio je 0-2 u setovima od Radeka Štepáneka. Protiv malo poznatog Francuza Bourguea također je trebao pet setova.

Drugi igrač svijeta očekuje da će s Karlovićem imati manje stresa. Ističe da je pozitivno što će poeni biti kraći, s tri ili četiri izmjene u prosjeku. “Ako pobijedim, nadam se da ću biti barem malo brži”, kaže Murray.

A mi se nadamo da će Doktor Ivo i za njega imati drugačije planove.

Linker
27. rujan 2024 13:25