STRELOVIT USPON

Hrvat na samom vrhu: ‘Nisam vjerovao da ću ovako brzo postati najbolji na svijetu‘

Splićanin ostvario nešto što nikada prije nije uspjelo ni jednom hrvatskom tenisaču ili tenisačici
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 22. svibanj 2020. 22:50

Ispred Gorana Ivaniševića stajao je samo jedan čovjek, Pete Sampras, u sva tri navrata (1994, 1996) kad je najbolji hrvatski tenisač svih vremena stizao do 2. mjesta na rang-listi. Jedino su Roger Federer i Rafael Nadal nalazili se ispred Ivana Ljubičića (2006.), ali i Marina Čilića (2018.) kad su naši igrači dosegli vrhunac karijere (3. mjesto) što se renkinga tiče.
Lijepo društvo (Steffi Graf, Monica Seles, Arantxa Sanchez Vicario) smjestilo se ispred Ive Majoli u veljači 1996. godine kad je igrala fantastičan tenis, dovoljan za sjajno 4. mjesto WTA ljestvice.

Drama u Wimbledonu

Ivan Dodig je 2015. godine toliko dobro igrao u paru s Marcelom Melom da se popeo sve do 4. pozicije, u tom trenutku bio je najbolje rangirani hrvatski igrač ikada na pojedinačnoj ljestvici “double” majstora. Zapravo, jedini u Top 10 ikada.
Sve je njih 21. svibnja 2018. godine, dakle, prije točno dvije godine, preskočio Mate Pavić i kao prvi od svih Hrvata se popeo na teniski Mount Everest. Toga ponedjeljka tada 24-godišnji Splićanin ispisao je povijest, na sve je gledao s visoka kao 52. tenisač s brojem 1 pored svoga imena od ožujka 1976. godine otkako je formirana rang-lista za igrače u parovima. To, kako se ono kaže, nije bilo sve, jer je Pavić ušao u istu rečenicu s legendarnim Toddom Woodbridgeom. Nitko od Australca 1996. godine nije tako mlad pokorio cijeli teniski svijet.

image
HTS/MARIO ĆUŽIĆ

- Naravno da mi ovo jako puno znači - govorio je Pavić prije dvije godine kad je na Masters 1000 turniru u Rimu postalo jasno da će se za nekoliko dana dogoditi smjena i da će Splićanin naslijediti Lukasza Kubota.
- Vjerovao sam da jednog dana mogu doći do broja 1, ali ovo je, iskreno, zbilja došlo brzo. Nisam mislio da će se ovako odigrati, uostalom, prošle godine u ovo vrijeme nalazio sam se oko 30. mjesta.
U tom pomalo nevjerojatnom scenariju doista se sve poklopilo, idealnog partnera pronašao je u iskusnom Austrijancu Oliveru Marachu, ali nije tu sve išlo baš tako glatko. Njihov prvi nastup bio je u Miamiju 2017. godine.
- Imali smo dogovor samo za taj turnir, no kako nakon toga oba nismo imali s kim igrati odlučili smo da nastavljamo dalje kroz sezonu na zemlji i travi. Na zemlji nam baš nije išlo kako smo htjeli ili očekivali, pa smo nakon Roland Garrosa zaključili da ćemo odraditi travu i razići se, svatko na svoju stranu.

Švedska promijenila sve

Razloga za optimizam pred onih mjesec i nešto dana tenisa na travi nije bilo previše, jer koliko je Mate uvijek guštao igrati na travi, toliko Oliver nije imao uspjeha na toj specifičnoj podlozi. Možda se upravo zbog toga dogodio klik, možda ih je upravo neopterećenost rezultatima dovela do - pazite, sada - finala Stuttgarta, finala Antalyje i finala najvećeg od svih turnira, Wimbledona. U tom finalu Pavića i Maracha su nakon velike drame svladali Lukasz Kubot i Marcelo Melo s 13:11 u petom setu.
- Naravno da nakon takve serije rezultata više nismo razmišljali o prekidu suradnje, a onda smo pred kraj godine osvojili Stockholm, naš prvi zajednički turnir, i od toga trenutka kao da se sve promijenilo.

image
AFP
SAEED KHAN

Da Marach zbog ozljede leđa nije morao odustati od polufinala Beča i turnira u Parizu, vjerojatno bi se kvalificirali za ATP Finals u Londonu, no upali su kao zamjene i u jedinom meču pobijedili Boba i Mikea Bryana. Bila je to sjajna uvertira za siječanj 2018. godine i eksploziju hrvatsko-austrijskog tandema, koji su u 28 dana osvojili Dohu, Auckland i - Australian Open. Povrh toga, Splićanin je s Gabrielom Dabrowski dodao naslov u miksu u Melbourneu. Mjesec iz snova.
- Ne znam što bih rekao, ali znam da je dobar osjećaj u manje od 24 sata osvojiti dvije titule. Da mi je netko rekao da ću ovo napraviti, ne bih mu vjerovao.

Serija je stala na 17

Pobjednička serija stala je na broju 17, u finalu Rotterdama kad su bolji bili Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut. Već tada se moglo pretpostaviti da će Pavić u nastavku sezone dobiti priliku napasti broj jedan, vjerojatno bi se dogodilo i prije Rima da u Monte Carlu (finale) nije pokupio ozljedu zbog koje je odustao od Barcelone i Madrida. Nema veze. Toga tjedna kad je postao broj jedan osvojio je Ženevu, a čudesan prvi dio sezone umalo je okrunjen u Roland Garrosu. Na žalost, Herbert i Mahut su i u finalu Roland Garrosa bili bolji.
Pavić je ukupno na prvom mjestu proveo osam tjedana, on i Marach su dobili nagradu za najbolji par svijeta u 2018. godini.

Linker
16. travanj 2024 10:22