Photo by Julian Finney/Getty Images / Getty Images
SENZACIJA U PORTLANDU

POVIJESNI PREOKRET HRVATSKE Čilić širom otvorio vrata Ćoriću, mlada nada dotukla Amerikance

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. srpanj 2016. 21:28

Hrvatska je u polufinalu Davis Cupa gdje ju čeka veliki okršaj protiv Francuske! Nevjerojatan podvig napravili su naši tenisači nakon što su uoči meča parova od SAD-a gubili 2:0. Dodig i Čilić uspjeli su svladati braću Bryan što je otvorilo priliku za Marina i Bornu Ćorića u nedjelju.

Marin Čilić izjednačio je dvoboj SAD-a i Hrvatske na 2:2 u četvrtfinalu Svjetske skupine Davis Cupa u Portlandu u sudaru dva najbolja tenisača obje reprezentacije.

Za izvedbu protiv Johna Isnera i šestu pobjedu u isto toliko međusobnih susreta zaslužio je da ga nazove – Mar-incredible! Pobijediti 208 centimetara visokog Amerikanca u tri seta i sa samo jednim tie-breakom dok Isner ubacuje prvi servis sa 77 posto uspješnosti, zbilja je vrhunski domet.


Naš Međugorac pokazao je da je od prilično čvrstog materijala i da ga nije baš tako lako slomiti, koliko god bolni neki porazi (Roger Federer, Jack Sock) bili. Čilić je tu dvojbu odagnao još u subotu kad je odlučio igrati parove s Ivanom Dodigom i kad su Međugorci razmontirali Boba i Mikea Bryana. Stoga je optimizam pred njegov meč s američkim bombarderom bio opravdan.


Prvi set je odredio puno toga, prvi set u kojemu se Čilić mučio i mučio na svom servisu. Do tie-breaka je izgubio čak 14 poena na početnom udarcu, pritom je spašavao jednu break-loptu a Isner je bio ubitačan, apsolutno nedodirljiv. Tek jedan poen je ispustio, Amerikanac je djelovao impresivno.
U tie-breaku, jednom od najnapetijih u posljednje vrijeme što smo ih gledali, to se promijenilo. Čilić nije igru podigao malo, nego baš puno. Toliko da je pronašao način vraćati Isnerove servise, čudesnim bekhendom poveo je 5:4 i odmah prosuo prednost. Onda je došao do 9:8 perfektno izrađenim poenom u kojemu je šetao suparnika s lijeva na desno ali i ta je prednost nestala kad je zakucao forhend u mrežu. Svejedno, držao je za 10:9 i Isner je „pukao“, relativno lagani forhend nakon servisa poslao je u aut.


Set je bio Čilićev i kao da je ta činjenica njega oslobodila do kraja, u drugom se osjetilo da sve ide na njegov mlin makar je Isner briljantno izvukao 0:40 i još jednu break-loptu kod 1:2. No na 3:4 Amerikanca je opet izdao forhend, loptica je završila debelo u autu. Opet 2:0 u setovima, treći put u nizu no nije bilo realnog straha. Ne protiv tenisača kojega je Čilić dobio svih pet puta. Novi break za pobjedu uslijedio je na 4:4 u trećem setu, forhend Isnera je – pogađate – otišao u aut.


Čilić je pobjedu burno proslavio, digao je ruke i stao pred tribinu sa hrvatskim iseljenicima, skupio ih se lijep broj u Tualatin Hillsu. Čilić je izjednačio i sudbinu reprezentacije gurnuo u ruke Borne Ćorića.

Borna Ćorić imao je težak zadatak pred sobom obzirom da je direktno utjecao na sudbinu Hrvatske. Peti i odlučujući meč nije mogao bolje početi. Borna je odmah u početku oduzeo servis Socku i tu prednost nije ispuštao do samog kraja. Drugi set nije dobro počeo za mladu hrvatsku nadu, jer Amerikanac je odmah oduzeo servis Borni. Hrvat se trudio vratiti zaostatak u setu u kojem je imao čak 11 prilika za break, ali Jack Sock zadržao je prednost. Također valja napomenuti kako je šest break lopti Borna imao u dva gema pri rezultatu 15:40, ali Sock je servisima spašavao stvari.

Borna je treći set otvorio fenomenalno. Poveo je 3:0 i izgledalo je kako će se vrlo brzo obračunati sa Sockom, ali Amerikanac se ipak uspio vratiti. Odmah u idućem gemu Ćorić ponovno dolazi do prednosti koju nije ispuštao do kraja seta. Posljednji set Borna je odigrao kao da je već godinama u samom vrhu. Imao je prednost koju je u jednom trenutku ispustio, ali kada je bilo najpotrebnije ponovno je oduzeo servis Amerikancu i odveo Hrvatsku u polufinale.

------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

SAD - HRVATSKA 2:2

John Isner - Marin Čilić (6:7, 3:6, 4:6)

3. SET

U četvrtom setu gotovo identična priča kao i u drugom. Jedan i drugi tenisač drže svoje servise, a potom Čilić podiže razinu svoje igre i radi break pri vodstvu od 4:3. Ponovno se pokazalo kako je oduzimanje servisa pri kraju seta bilo dovoljno da ga se i uzme.

2. SET

Marin Čilić ima velikih 2:0 u setovima protiv Isnera, ali valja biti oprezan jer isto je imao u meču protiv Socka, a znamo kako je završilo. Jedan i drugi tenisač nisu ispuštali svoje servise do samog kraja, ali onda je Čilić napravio break u ključnom trenutku. Pri vodstvu od 4:3 uspio je oduzeti servis 'američkom divu' i tako uzeti set.

1. SET

Dok je Isner prilično sigurno odradio svoj prvi servis gem, Čiliću je to nešto teže pošlo za rukom. U šestom gemu Inser je imao priliku za break, ali srećom po Hrvatsku nije ju iskoristio. Jedan i drugi tenisač uspjeli su zadržati svoje servise tako da se moralo otići u tie-break.

Tamo se odvijala velika borba u kojoj je Marin uspio u konačnici uzeti set (11-9). Također valja napomenuti kako je Čilić na svojem servisu i ranije mogao privesti priču kraju, ali najbitnije je da Hrvatska vodi 1:0.

SAD - HRVATSKA 2:3

Jack Sock - Borna Ćorić 4:6, 6:3, 3:6, 4:6

3. SET

Borna je treći set otvorio fenomenalno. Poveo je 3:0 i izgledalo je kako će se vrlo brzo obračunati sa Sockom, ali Amerikanac se uspio vratiti. Ipak, Borna odmah u idućem gemu ponovno dolazi do prednosti koju nije ispustio do kraja seta. Hrvatsku set dijeli od polufinala i dvoboja s Francuzima

2. SET

Borna Ćorić propustio je neviđenu priliku u ovom setu. Iako je Amerikanac uspio prvi stići do breaka, naš tenisač imao je čak 11 prilika vratiti zaostatak, ali to mu nije pošlo za rukom. U dva je gema imao priliku za break pri rezultatu 15:40, ali Sock je servisima spašavao stvari i na kraju uzeo set.

1. SET

Nije moglo bolje početi za Hrvatsku u odlučujućem 5. meču. Borna je odmah u početku oduzeo servis Socku i tu prednost nije ispuštao do samog kraja seta.

------------------------------------------------------------------

Linker
20. travanj 2024 09:36