Hannah Peters/Getty Images
PAD ŠAMPIONKE

JE LI VEKIĆ ZAPEČATILA 'SUDBINU' ŠARAPOVE U MELBOURNEU? Bivša najbolja tenisačica svijeta pada ispod 350. mjesta, Hrvatica otkrila tajnu uspjeha

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 21. siječanj 2020. 19:25

Kad je saznala da će u 1. kolu Australian Opena igrati protiv Marije Šarapove, Donna Vekić je bila sretna.

- Znala sam da će to biti na jednom od tri stadiona, a ja volim igrati na najvećim pozornicama - rekla je 23-godišnja Osječanka.

Ruskinja je jedna od najvećih tenisačica u 21. stoljeću, peterostruka Grand Slam osvajačica (osvojila je sva četiri, Roland Garros dvaput), ali više nije ni približno tako dobra. Otkako je ulovljena u kršenju antidopinških pravila i kažnjena s 15 mjeseci suspenzije, u stalnoj je potrazi za nekadašnjom igrom i formom. Izgubila je auru, izgubila je i onaj respekt s kojim su suparnice ulazile na teren protiv nje. Ozljeda ramena bitno je utjecala na sve loše što joj se događalo i događa, uostalom lani je odigrala samo osam turnira. Još uvijek je veliko ime, makar 145. na rang-listi i zato se ovaj meč igrao na Rod Laver Areni.

- Definitivno nisam imala osjećaj da igram protiv tenisačice koja je dobila pozivnicu, jer je Marija sjajna igračica, šampionka - dodala je Donna.

- Trenirala sam s Marijom tijekom priprema, znala sam da će biti težak meč i da na teren moram donijeti svoju A igru. Uvijek je veliko olakšanje proći 1. kolo na Grand Slam turniru.

Vekić je lako dobila prvi set, vodila je i 5:1, zaključila sa 6:3, ali Šarapova je odgovorila u drugom, otišla na 4:1. Samo da bi naša tenisačica s pet gemova u nizu osigurala pobjedu. Oba je breaka napravila kad je Šarapova imala 30:0. Donna je realizirala sve četiri prilike za break, parirala u winnerima (18-19) i napravila puno manje pogrešaka (17-31).

- Tajna moga uspona u posljednje dvije godine i dolaska u Top 20 je u treneru Torbenu Beltzu, imamo izvanrednu povezanost i doista naporno radimo. Najljepše je da se sve ono što radimo na treningu preslikava na mečeve. I dalje napredujemo, to je važno. Oboje osjećamo da je još puno prostora za biti bolja. Imamo jasnu viziju, u svemu se slažemo, i to je najveći razlog ovih uspjeha.

Tako je Vekić peti put prošla u 2. kolo, ali u prethodna četiri je zapinjala. Australian Open joj je najmanje legao od svih Grand Slam turnira.

- Ambicije? Zadržat ću se na tome da bi prolaz 2. kola bio stvarno dobar rezultat.

Za to će morati pobijediti Alize Cornet, iskusnu 29-godišnju Francuskinju s kojom je igrala samo jednom, u Monterreyu prije tri godine i izgubila 3:6, 4:6. Neće smetati, takav je odnos bio i sa Šarapovom.

A što će biti s Ruskinjom? Gubitkom bodova za lanjsku osminu finala odletjet će iza 350. mjesta na rang-listi. U redu, pozivnice sigurno neće biti problem, dobit će gdje god ih traži, ali ima li motiva za pokušaj povratka? Vidi li se sljedeće godine u Melbourneu?

- Nemam kristalnu kuglu da bih vam odgovorila na to pitanje. Ne znam što će biti za 12 mjeseci. Mogla bih pričati o problemima s kojima se nosim, stvarima koje prolazim zbog ramena, ali nije u mom karakteru pričati o tome.

Kraj je, očito, vrlo blizu.

Linker
23. travanj 2024 14:03