ZLATNA VREMENA

Kad su Nadal i Gasquet bili mali: Pogledajte prvi veliki dvoboj prije 14 godina

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 06. rujan 2013. 16:41

Netko je, naravno, pronašao taj podatak. No, pitanje nije iznenadilo Richarda Gasqueta.

- Pogledam i ja ponekad na YouTubeu. Gledam i ne vjerujem.

Bilo je to prije 14 godina. Igrali u Francuskoj, u Tarbesu, na prvenstvu Europe do 14 godina. Richard Gasquet je prvi i jedini put pobijedio Rafaela Nadala. Godine su prošle...

- I ta je pobjeda dobra, iako bih volio...

To što bi volio još se nije dogodilo. Pobjeda među profesionalcima. Deset od deset za Nadala uoči polufinala US Opena.

- Nikad nisam igrao bolje. Imam se pravo nadati, tek mi je 27.

Richard Gasquet bio je čudo od djeteta. Sa 15 godina igrao je u Monte Carlu i prošao kolo-dva, sa 18 je pobijedio Rogera Federera.

Iako nije otišao tamo gdje su ga mnogi Francuzi vidjeli, Richard Gasquet načinio je respektabilnu karijeru Top 10 tenisača. I od trenutka kad ga je preuzeo Riccardo Piatti, negdašnji trener Ivana Ljubičića, igra sve bolje. Fizički je daleko bolji i tu je načinio najveći pomak. Igra nikad nije bila problem, pravi španer. Od prvog dana.

A to je najbolje pokazao u posljednja dva meča. Dvije pobjede u pet setova. Raonic i Ferrer. Protiv Kanađanina se vratio nakon 1:2 u setovima, breaka Raonica u četvrtom i meč-lopte. Ferreru je dobio prva dva seta, pa dva izgubio, ali je bio čvrst u petom. Iako je uoči tih dvoboja omjer u pet setova bio 5-12.

- Nije baš da sam sve izgubio.

Najveći je dobio 2007. kad je 8:6 u petom dobio Andyja Roddicka za polufinale Wimbledona. Prvo i do US Opena jedino polufinala na Grand Slam turnirima.

David Ferrer posljednji je i jedini put do srijede izgubio od Gasqueta prije pet godina u Torontu.

Pa dobio pet za redom. No, ovo je bio neki drugi dan i neki drugi Gasquet.

Sad ga čeka Rafael Nadal. Četrnaest godina nakon Tarbesa.

- Tamo sam ga prvi put vidio i upoznao. Znao sam da će biti dobar. Uporan do kraja, veliki borac. Takav je ostao i danas, samo što ima nešto više naslova.

Linker
24. rujan 2024 15:24