Dennis Grombkowski/Getty Images
NITKO KAO NOLE

KRALJ PARIZA MEĐU TENISKIM BESMRTNICIMA Đoković će srušiti Federerov rekord već 2017.?

Uz nastavak dominacije i nedostatak dostojnog izazivača, Đoković sljedeće sezone može dostići velikog Švicarca
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 07. lipanj 2016. 10:13

Nekoliko sati nakon što će se katapultirati u teniski empirej, u društvo igrača čija se imena izgovaraju s poštovanjem, Novak Đoković priznao je da je od prvog dana imao dobar osjećaj.

- Bilo je nekako drugačije nego prije. Uspostavio sam bolji odnos s navijačima i nadao se da je to ova godina.

Nada je postala stvarnost baš u trenutku kada su se nad Parizom razišli tmurni oblaci i zasjalo sunce. U danu punom simbolike, Đoković je po svim kriterijima postao sportski besmrtnik. Jedino što mu još nedostaje je zlatna olimpijska medalja, ali bez obzira što će se na planetu tenis događati u sljedeća dva mjeseca, u Riju će biti apsolutni favorit.

Najbolji niz u povijesti

Andre Agassi, koji je također osvojio sve, nedavno nam je rekao da će Đoković na kraju ove sezone biti smatran najboljim u povijesti. Nekoliko tjedana prije toga, Gorana Ivaniševića pitali smo hoće li prestići Federera po broju velikih naslova.

- Ne da će ga prestići; ako ostane zdrav, ‘oderat’ će ga.

Novak ih sada ima 12, pet manje od Švicarca. Uz nastavak dominacije i nedostatak pravih izazivača, teoretski ga može uloviti već na Wimbledonu 2017. Osim što je treći tenisač koji je istovremeno držao sva četiri Grand Slama, Đoković je i vlasnik najboljeg niza u povijesti - 28 uzastopnih pobjeda na velikim turnirima.

Trenuci nervoze

Ivanišević je u onom razgovoru ponudio prognozu koja se pokazala savršeno točnom. “Ovaj put mu Roland Garros neće pobjeći, jer trenutno ne postoji igrač koji se s njime može nositi na tri dobivena seta.”

Finale protiv Murrayja u tom će smislu poslužiti kao zrcalo stvarnosti. U sudaru dvojice najboljih tenisača, koji gaje slične stilove igre, jedan je bio za klasu brži, odlučniji, precizniji. Škot je osvajanjem prvog seta stigao najviše što se trenutno možete približiti Đokoviću, ako poraz od Veselyja iz Monte Carla izuzmemo kao odstupanje. Jedan set u Parizu mu je otrgnuo još samo Bautista Agut, ali nema razloga ne vjerovati Đokoviću kada takva manja spoticanja pripisuje nervozi.

- Protiv Murrayja sam na početku dosta griješio, trebalo mi je neko vrijeme da ulovim ritam. Kada sam u tome uspio, počeo sam igrati zbilja sjajan tenis.

Murray je na svojem primjeru pokušao objasniti poziciju u kojoj se nađu Đokovićevi suparnici kada ih Srbin uzme u žrvanj.

- Cilj je bio kontrolirati što je moguće veći broj izmjena, a da istovremeno ne poklanjam besplatne poene. U tome sam uspijevao sat vremena. Onda sam se previše udaljio od osnovne crte, on je preuzeo kontrolu i meč je bio usmjeren - priznao je Škot.

Cilj je kalendarski GS

Kada je jednom zauvijek rastjerao disonantne tonove o svojem mjestu u povijesti, Nole će pritisnuti gumb za ubrzanje i pogledati prema vrhovima koje još može osvojiti. Osim zlata u Riju, kao sljedeća misija prirodno se nameće osvajanje kalendarskog Grand Slama.

- Je li moguće to postići? Ne želim zvučati arogantno, ali smatram da je u životu sve moguće. O Wimbledonu i US Openu razmišljat ću kasnije, sada želim uživati u iskustvu osvajanja novog trofeja.

Teniska povijest piše se pred našim očima. Gdje će Đokovićevo pero stati, trenutno ovisi samo i isključivo o njemu.

Linker
19. travanj 2024 12:18