CROPIX
NUDI RJEŠENE

LEGENDA HRVATSKOG TENISA ŽESTOKI JE PROTIVNIK PROMJENA U DAVIS CUPU 'Pa tko bi gledao susret Belgije i Kanade u Singapuru? Ubit će atmosferu!'

Piše: Pero Smolčić/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 01. ožujak 2018. 13:27

Davis Cup je u konopcima. Svjetska teniska federacija (ITF) pred odlukom je da ovo tradicionalno natjecanje reprezentacija “pretvori” u Svjetsko prvenstvo koje bi se, umjesto tijekom cijele godine, igralo samo tijekom jednog tjedna koncem godine, piše Slobodna Dalmacija.

Sve na istoj lokaciji, igralo bi 18 najboljih reprezentacija, a za ovu priču tvrtka nogometaša Barcelone Gerarda Piquea u periodu od 25 godina nudi vrtoglave tri milijarde dolara.

Ogromna je ovo promjena za natjecanje koje je inaugurirano daleke 1900. godine i koje je postalo simbolom “bijelog sporta” kada su u pitanju okršaji nacionalnih vrsta. Davis Cup je uz sve svoje nedostatke ipak i proteklih godina znao ponuditi niz zanimljivih priča, ali otkazi velikih igrača, najbolje rangiranih tenisača, već godinama drmaju njegove temelje koji su sada dodatno pod pritiskom tri milijarde “zelembaća”.

Odluku prihvatiti ovu lukrativnu ponudu ili ne donijet će skupština ITF-a u kolovozu. Po novom bi formatu 18 najboljih reprezentacija igralo po kup sustavu tijekom jednog tjedna, svaki bi se meč igrao na dva dobijena seta, a igrala bi se dva pojedinačna dvoboja i susret parova.

Ideja je intrigantna, ne radi se o kozmetici, već o potpunom zaokretu. Mnogi vjeruju kako je trenutak za promjene u sportu koji je inače vrlo konzervativan, no postoje i protivnici ove ideje među kojima je i naš proslavljeni trener Nikola Pilić. Splićanin koji je bio top 10 igrač osvojio je pet Davis Cup naslova kao izbornik i to s tri različite reprezentacije, Njemačkom, Hrvatskom i Srbijom. Prema Davis Cupu gaji stoga posebne emocije.

– Zamislite situaciju da igraju Kanada protiv Belgije u recimo Singapuru. Koga to zanima? Ubili bi atmosferu jer nema domaćih navijača kao sada – rekao nam je Pilić.

‘Mimoze’ na Touru

Ali, danas je problem što mnogi igrači ne žele igrati u Davis Cupu. Kako je bilo u vaše vrijeme?

– Veliki igrači danas igraju 19-20 turnira godišnje, a mi smo igrali preko 30 i igrali smo Davis Cup. Iskreno ne razumijem zašto se današnji igrači bune, ne igraju previše turnira godišnje i zarađuju milijune, a onda im je teško igrati Davis Cup.

Mislite li da će ova ideja proći, da će većina u ITF-u biti za milijarde?

– Treba imati dvije trećine glasova, taj novac koji bi eventualno dobili jest velik, ali bi ubio atmoseru Davis Cupa. Igralo bi se samo dva “singla” i jedan “debl”. Slažem se da se možda ne treba igrati tko prije tri seta, ali sjetite se 2005. i atmosfere u Splitu s Rumunjskom i Rusijom. To je bilo fantastično, to ljudi žele, da se ponavlja.

S obzirom na dosadašnja odsustva velikih igrača, kakvu alternativu predlažete?

– Činjenica je da se nešto mora i može promijeniti, ali u sedam dana strpati čitav Davis Cup, ne znam može li se novcem baš sve kupiti. Svako se danas bori za ATP poene, ali osvojiti Davis Cup sa svojom nacijom je veliko. Federer i Wawrinka su prije dvije godine otišli do kraja sa Švicarskom, a onda dalje ne igraju. Po meni bi trebalo davati ozbiljnije ATP bodove za pobjede u Davis Cupu kako bi se privuklo i zadržalo najbolje igrače.

To zvuči jednostavno, ali se ne događa. Zašto?

– Jer su ITF i ATP, dvije organizacije, stalno opozicija jedni drugima. ITF je trebao odraditi pregovore i dogovore s ATP-om da se daju ozbiljni poeni za nastupe u Davis Cupu i onda bi igrači igrali. Sad je nagradni novac na ATP Touru ogroman, pritisak velik, ali po meni je atmosera u reprezentaciji iznimno važna za teniski sport. Hoće li novac to prekrojiti, ne znam, ali veliki šarm teniskog cirkusa bi se izgubio.

S bodovima se “poigralo” za Olimpijske igre, bio je to pokušaj da se digne olimpijski turnir, ali nije baš uspjelo?

– To su bili mali bodovi koji nisu značili ništa.

‘Ubijanje’ atmosfere

Jeste li pričali s kolegama iz svijeta tenisa o ovoj ideji?

– Razgovarao sam prije s mnogima, većina ih je za promjenu da se igra tko prije dva seta. Ali ovako će ubiti natjecanje koje ima izuzetno dobru atmosferu. Ja sam sasvim siguran da mnogi misle kao i ja. Zamislite da krene ideja da se neće više igrati Liga prvaka u nogometu, nego neke ekshibicije u kojima će se zaraditi više novca – zaključio je Pilić.

Za razliku od njega, David Haggerty, predsjednik ITF-a, uvjeren je da su promjene nužne. Ne uspije li u svome naumu, vrlo je vjerojtano da će se promijeniti – njega. Na izborima bi 2019. godine veliki udarac za Haggertyja bio ukoliko ovako velika inicijativa s njegove strane padne u vodu.

Linker
20. travanj 2024 04:11