AFP
FERRER U PRVOM FINALU

MEČ GODINE Rafael Nadal nakon četiri i pol sata epske borbe srušio Đokovića!

Nakon sjajnog polufinala Nadal je izborio novi pariški finale slavljem 6-4, 3-6, 6-1, 6-7(3), 9-7 protiv Novaka Đokovića. Rafa će se za osmi naslov boriti protiv Ferrera
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. lipanj 2013. 19:55

Odigrali su 34 meča, neka nezaboravna finala i partije koje su mijenjale tenisku povijest. Međutim, polufinalni meč u Roland Garrosu između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala po svemu se može mjeriti s najboljim što smo od dvojice majstora vidjeli proteklih godina. Na kraju, slavio je Nadal sa 6-4, 3-6, 6-1, 6-7(3), 9-7 nakon više od četiri i pol sata najboljeg tenisa koji možete zamisliti.

Đoković je krenuo baš onako kako je trebao - agresivno, kontrolirajući svaki poen od početka. Međutim, kratko je trajalo. Break u sedmom gemu donio je Nadalu prvi set. Kada je u petom gemu drugoga opet oduzeo servis Đokoviću, činilo se da bi Španjolac mogao odjuriti do pobjede. Ipak, već u sljedećem gemu prvi igrač svijeta je dočekao prve prilike za break i dobio četiri gema zaredom za 1-1.

Povijesni polufinale

Nakon pauze, na treći je set izašao neki drugi Đoković - spor, kao da ga nešto muči, leđa, kuku ili tko zna što. Teško je disao, kasnio u svim izmjenama i na trenutke izgledao gotovo malodušno. Možda je i ta kriza, koja je nestala u četvrtom setu, bila razlog što je većina stadiona navijala za Španjolca. Đokoviću nije pomogla ni pogreška suca Pascala Marije, koji je Nadalu poklonio prvi break za 2-0. Naime, oko sokolovo, koje na zemlji vide samo televizijski gledatelji, pokazalo je da je Maria bio u krivu kada je Novakov bekhend dosudio kao aut. Nadal je brzo pospremio set u džep i činilo se da je priči kraj. Samo su jednom na Grand Slamovima otišli do pet setova, prošle godine u šestosatnom trileru u finalu Australian Opena. Đoković je tada pobijedio, ali ni tada se nije morao vraćati s 1-2 u setovima protiv svojeg najvećeg suparnika.

Kada je Nadal u četvrtom otišao do breaka prednosti, Đoković je izgledao prežaljeno. Ipak, kao i u drugom uslijedio je insantni break i sa srpske strane.

Sjajna kvaliteta tenisa

Isti su ritual ponovili i na kraju seta, Rafa je bio na dva poena od pobjede servirajući kod 6-5 (30-30), ali nije uspio napraviti odlučujući korak. Njega je zato i više nego odlučno napravio ponovno svježi i poletni Đoković u tie-breaku i dobio ga 7-3 za ulazak u peti.

Svatko tko je mislio da će se u petom setu nešto promijeniti, da će fizička potrošnja utjecati na pad razine tenisa, bio je sasvim u krivu. Dugački gemovi i nevjerojatni poeni nastavljeni su i u posljednjem činu epskog dvoboja. Đoković je oduzeo Nadalu servis već u prvom gemu petog seta. Rafa je vratio break u osmom gemu, koji bi Novak sigurno dobio da se u jednom poenu nije upleo u mrežu u trenutku kada ga je već dobio. Na kraju je odlučio Rafin break u 16. gemu.

David Ferrer u prvom Grand Slam finalu karijere



David Ferrer, 31-godišnji španjolski tenisač, igrat će u nedjelju svoj prvi finale na nekom Grand Slam turniru. U Parizu, u Roland Garrosu će se dogoditi španjolski finale - Nadal protiv Ferrera.

I dok je Nadal igrao čak četiri i pol sata, te za to vrijeme u teških i žestokih pet setova pobijedio Novaka Đokovića, Ferrer je daleko lakše riješio svoj polufinalni problem. Sa 6-1, 7-6(3), 6-2 je svladao domaćeg aduta Jo-Wilfrieda Tsongu. Bio je to njihov četvrti međusobni ogled i treća pobjeda Ferrera protiv 28-godišnjeg Francuza.

Kroz cijeli meč je Tsonga pokazivao strahovitu nervozu. Uspio se smiriti tek početkom drugog seta kada je i poveo s breakom prednosti, ali je vrlo brzo prosuo takvo što. Imao je i krajem drugog seta šansu da izjednači na 1-1, ali taj dan je Ferrer u svemu bio bolji, jači, brži i koncentriraniji.

U prvom je setu Ferrer imao i tri set-lopte da dobije početnu dionicu bez izgubljenog gema. Dominirao je Ferrer potpuno i u tie-breaku drugog seta koji je bio itekako bitan u konačnici, a uvjerljivo bolji je bio i u trećem setu za zasluženu i uvjerljivu pobjedu.

Ferrer je u meču došao do čak 17 break-prilika od kojih je iskoristio šest. Napravio je tek 21 neforsiranu pogrešku za razliku od čak 56 Tsonge.

Najava finala za Ferrera i nije najbolja. Osim što je Nadal gotovo nepobjediv u Roland Garrosu, ima i 19-4 u međusobnim mečevima u karijeri.

Roland Garros, polufinale:

Nadal (3) - Đoković (1) 6-4, 3-6, 6-1, 6-7(3), 9-7

Ferrer (4) - Tsonga (6) 6-1, 7-6(3), 6-

Linker
23. rujan 2024 21:21