John E. Sokolowski / USA TODAY Sports
SERENA WILLIAMS

MNOGI ZATVARAJU OČI PRED PONAŠANJEM KOJE JOJ NE IDE NA ČAST Gdje se i kada gasi kraljica drame?

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 13. kolovoz 2019. 11:33

Za sve koji su pažljivo gledali ženski turnir u Torontu rasplet je bio očekivan. Znali su jednostavno da Serena Williams neće izdržati do kraja, pogotovo ne utakmicu protiv zahtjevne protivnice, kao što je 19-godišnja Bianca Andreescu, bez obzira na mladost nove velike zvijezde svjetskog tenisa.

Moć je sve slabija

Naime, bez obzira na to što Serena Williams vidi u svom tenisu i svojim protivnicama, ova apsolutna kraljica drame još nije shvatila da način na koji igra i kako se ponaša, teško joj može donijeti puno dobra. Pa je tako ostala i bez naslova u Torontu, što je za nju, naravno, neuspjeh, jer priznaje samo i isključivo pobjede.

A te pobjede baš ne dolaze u posljednje vrijeme. Ove godine je odigrala samo sedam turnira, a od tih sedam četiri nije završila. Izgubila je u četvrtfinalu Australian Opena od Čehinje Karoline Pliškove, trećem kolu Roland Garrosa od mlade Amerikanke ruskog podrijetla Sofie Kenin i u finalu Wimbledona od Rumunjke Simone Halep.

Danas ona kao najveća živi isključivo u fantaziji komentatora poput Johna McEnroea i nekih drugih, poglavito Amerikanaca, i ne želi prihvatiti da što više vrijeme prolazi njena moć je sve slabija. ​Pritom arogantna kakva je često, načinila je u vremenu koje je prošlu seriju skandala, a najveći prošle godine u finalu US Opena kada je izgubila od Japanke Naomi Osake. Unatoč tome mnogi je doživljavaju kao kraljicu tenisa, što je stvarno i bila, ali i zatvaraju oči pred ponašanjem koje joj ne ide na čast. Pa je tako 19-godišnja Kanađanka Bianca Andreescu zaključila da je Serena Williams klasa na terenu, ali i izvan terena. ​Ovo izvan terena baš i nije prilično jasno, ali u posljednje vrijeme Williams je sklona prihvatiti komplimente koji dolaze s druge strane mreže, i koji isključivo govore o njenom veličini. Jer to je ono što je njenom uhu najdraže.

​No, i turnir u Torontu je pokazao kako mlade djevojke odrastaju daleko brže od svojih vršnjaka i dok se oni još uvijek bore, iako su dobri, dostići Đokovića, Federera i Nadala, kod tenisačica to ide puno brže.

​Kanada je lansirala još jednu zvijezdu koja bi uskoro mogla dominirati svjetskim tenisom, djevojku koja bi mogla ne samo dostići, nego i prestići Osaku, Barty i Pliškovu. ​Bianca Andreescu je gotovo još djevojčica, negdje u ovo vrijeme prošle godine je bila oko 200. mjesta na rang-listi, a onda se to čudo od djeteta pretvorilo u pobjednicu velikog formata. Pokazala je to već trijumfom u Indian Wellsu, a posebno činjenicom da je svih sedam utakmica protiv tenisačica iz Top 10 dobila i pritom nema namjeru stati. Danas je 14. iako od Indian Wellesa nije igrala zbog ozljede ramena i vratila se tek u Roland Garrosu. Ništa je nije smetalo da na putu prema trijumfu u Torontu postane prva Kanađanka u posljednjih 50 godina koja je osvojila taj veliki naslov.

Čudesni uspon

​Bianca Andreescu je dijete Rumunja, rodila se u Kanadi pa se s roditeljima vratila u domovinu, da bi sa sedam godina, kada je počela igrati tenis, opet došla u Kanadu gdje je njena karijera dobila čudesan uspon. Silno talentirana, ona je danas na vrhu onih koji dolaze i ako neće biti ozljeda, kao što ih je imala ove godine, ako će pažljivo birati turnire i dozirati formu, ne znam tko bi je mogao zaustaviti u pohodu na vrh. Jednostavno toliko je dobra, i toliko talentirana.

​A bit će vrlo zanimljivo vidjeti i kako će se rasplesti US Open i može li Serena Williams ići dalje kao što je to rekla na prezentaciji trofeja. Naravno, suznih očiju, jer ona je, kažu neki, sve to emotivno doživjela. Možda jest, ali zato što je shvatila da više ne može pobjeđivati kada se ona sjeti iako ne trenira dovoljno.

Linker
03. svibanj 2024 01:03