Reuters
TEŠKA KAZNA

NA UDARU Suspenzija bi mogla koštati Sharapovu karijere, ali i opasno je udariti po džepu

Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 10. lipanj 2016. 10:16

Ne prođe li joj na Sudu za sportsku arbitražu žalba na odluku ITF-ovog tribunala, Mariji Šarapovoj bi izrečena dvogodišnja suspenzija mogla okončati karijeru.
Ruskinja bi mogla izgubiti planirane posljednje dvije-tri teniske sezone, ali to nije jedino što će izgubiti. Doduše, njezin je bankovni račun već počeo gubiti nule, ali tek dolazi razdoblje u kojem će znatnije trpjeti posljedice dopinškog slučaja.
Šarapova je godinama bila najplaćenija svjetska sportašica, a isključivi razlog tome su bili bogati sponzorski ugovori, koji su osjetno nadmašivali njezinu zaradu na temelju sportskih rezultata.
Tenis joj je izravno s terena donio 36,8 milijuna dolara, a njezin izgled, zbog kojeg je uz sebe vezala neke od najvećih svjetskih tvrtki, čak 200 milijuna USD.
Suspenzija će, jasno, promijeniti neke stvari. Uostalom, odmah po objavi da je koristila nedopušteni meldonij neki su joj od sponzora okrenuli leđa.


Posljedice tek slijede

Tag Heuer odmah je odbacio planirano produženje ugovora, American Express također se povukao, dok su Nike i Porsche privremeno “zamrznuli” aktivnosti, no, još nisu i službeno raskinuli ugovore, kao što su neki mediji prenijeli. K tome, Head, Avon i Evian i dalje su uz Mariju kao i prije cijelog slučaja.
Uostalom, prema Forbesu, koji je upravo objavio najnoviju listu najplaćenijih svjetskih sportaša, Šarapova nije pretrpjela previše gubitaka. Spustila se za “samo” 3 milijuna dolara kad su u pitanju sponzori, ali stvar je što taj izračun uzima razdoblje od lipnja 2015. do lipnja 2016. A Šarapova je tek posljednja tri mjeseca izložena dopinškom slučaju.
Dakle, pravi razmjer posljedica na njezinu zaradu tek će se vidjeti.
Za očekivati je da će prihod od sponzora drastično pasti, primjerice, samo od Nikea godišnje dobiva 12,5 milijuna dolara, a s dvije godine suspenzije to je izravni gubitak od 25 milijuna.
Činjenica da ne smije igrati 24 mjeseca oduzima joj priliku za zaradu s turnira (lani je tako zaradila 6,7 milijuna USD), ali i štete sponzorskim ugovorima, koji sigurno imaju klauzule o broju nastupa, pojavljivanju na Grand Slamovima, bonusima na rezultate... A sve to neće moći realizirati jer neće smjeti igrati.
Ukratko, prema nekim procjenama mogla bi izgubiti i do 30 milijuna dolara godišnje. No, prođe li joj žalba i ranije se vrati na terene, cifra sigurno neće biti tolika.

Linker
17. svibanj 2024 11:46