AP
US OPEN

Nadalu i Verdascu pripali španjolski dvoboji, Južnij i Wawrinka također u 1/4 finalu!

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 08. rujan 2010. 11:45

Rus Mihail Južnij i Švicarac Stanislas Wawrinka izborili su plasman u četvrtfinale posljednjeg teniskog Grand Slam turnira sezone US Opena.

Južnij je to učinio pobjedom nad Španjolcem Tommyjem Robredom 7-5, 6-2, 4-6, 6-4, a Wawrinka slavljem nad Amerikancem Samom Querreyjem 7-6(9), 6-7(5), 7-5, 4-6, 6-4.

Južnij se pobjedom nad Robredom plasirao u svoj četvrti četvrtfinale na Grand Slam turnirima. Na terenima Flushing Meadowsa igrao je ruski tenisač 2006. godine i polufinale (poraz od Roddicka), a u meču protiv Robreda ubacio je 62% prvih servisa i zabio uk

- Mislim da mi je ovo prvi put u karijeri da sam došao do dva četvrtfinala na Grand Slamovima u istoj godini. Možda to napokon znači da počinjem igrati konstantno dobro, a ne jako, jako dobro na nekim turnirima, a onda užasno loše na drugima. Nadam se da ću za sljedeći meč još malo popraviti svoju igru – rekao je Južnij, kojem je pobjeda nad Robredom bila druga u četvrtom međusobnom meču.

S druge strane, Robredo, jedan od šestorice španjolskih tenisača koji su dogurali do osmine finala na US Openu, propustio je plasirati se u četvrtfinale nekog Grand Slam turnira nakon Roland Garrosa 2009.

Wawrinka je do pobjede nad Querreyjem došao nakon četiri sata i 28 minuta borbe, a učinio je to breakom u desetom gemu odlučujućeg, petog seta iskoristivši drugu meč-loptu. Švicarskom broju 2 je plasman u četvrtfinale US Opena najveći uspjeh na nekom od Grand Slam turnira.

U četvrtfinalu će Wawrinka odmjeriti snage s Južnijem po pet put. Trenutno je njihov omjer izjednačen na 2-2, a posljednji meč igran ove godine u Miamiju dobio je Južnij 2-1 u setovima.

Posljednji su plasman među osam najboljih tenisača izborili Španjolci Rafael Nadal i Fernando Verdasco.

Obojica su slavili u mečevima protiv svojih sunarodnjaka, pa je tako Nadal savladao Feliciana Lopeza 6-3, 6-4, 6-4, dok je Verdasco u trileru pobijedio Davida Ferrera 5-7, 6-7(8), 6-3, 6-3, 7-6(4).

Verdasco je u petom setu protiv Ferrera zaostajao 4-2 u gemovima i kasnije 4-1 u tie-breaku, ali na kraju je uspio preokrenuti tek po drugi put u karijeri meč u kojem je zaostajao 0-2 u setovima.

- Samo sam se borio i nisam odustajao ni razmišljao o prva dva seta. Pokušavao sam cijelo vrijeme – komentirao je Verdasco na kraju meča koji je trajao četiri sata i 23 minute, a koji je okončao odigravši najbolji poen na samu meč-loptu, pogodivši forhendom nakon duge trke kraj same mreže i sučevog stolca lopticu u kut igrališta. Potez dana, vjerojatno i cijelog turnira na meč-loptu.

Verdasco se tako i drugu uzastopnu godinu plasirao u četvrtfinale Flushing Meadowsa, a ondje će igrati protiv svog sunarodnjaka Rafaela Nadala. Bit će to prvi put u povijesti US Opena da se dva španjolska tenisača međusobno susreću u četvrtfinalu.

- Sretan sam zbog Fernanda, ali sam istovremeno tužan zbog Davida, jer je i on zaslužio pobjedu, zar ne? - komentirao je Nadal, koji je meč između Verdasca i Ferrera s Lopezom gledao u svlačionici.

Nadal u meču protiv Lopeza nije imao previše problema i slavio je s glatkih 6-3, 6-4, 6-4 i tako protiv njega došao do šeste pobjede u osmom međusobnom meču. Najbolji svjetski tenisač u meču nije niti jednom izgubio svoj početni udarac (nije ga izgubio na cijelom turniru, op.a.), spasivši četiri break-lopte, dok je on s druge strane oduzeo Lopezu servis tri puta.

Nadalu je ovo bila čak 18. uzastopna pobjeda na Grand Slam turnirima budući je prethodno nastupu US Openu osvojio Roland Garros i Wimbledon.

Nadal i Verdasco dosad su međusobno igrali čak deset puta, a statistika je apsolutno na strani svjetskog broja 1 koji je slavio u svim međusobnim mečevima.

U konkurenciji tenisačica, Venus Williams i Kim Clijsters prve su polufinalistkinje US Opena. Williams je plasman među četiri izborila pobjedom protiv Francesce Schiavone 7-6(5), 6-4, a Clijsters protiv Samanthe Stosur 6-4, 5-7, 6-3.

Williams je na US Open stigla s problematičnom ozljedom koljena, a prethodno nije dogurala do polufinala na nekom Grand Slamu više od godinu dana. Sada je na dva koraka od osvajanja svog prvog US Opena nakon 2001. godine i trećeg ukupno u karijeri.

- Naravno da želim igrati u finalu, ali još je jedan korak preostao. Sada ću se apsolutno koncentrirati na polufinale i neću se previše uzbuđivati dok turnir ne završi – komentirala je 30-godišnja Williams, koja je u meču protiv Schiavone uspjela prevladati čak devet dvostrukih i ukupno 33 neforsirane pogreške, te doći do osme pobjede nad Schiavone u isto toliko odigranih međusobnih mečeva.

Sljedeća prepreka za Williams bit će Clijsters, aktualna braniteljica naslova, koja je u meču protiv Australke Stosur došla do četvrte pobjede u isto toliko međusobnih mečeva i 19. pobjede zaredom na US Openu (2005. i 2009. je osvojila naslov, 2006. je bila ozlijeđena, 2007. i 2008. nije igrala).

Williams i Clijsters su dosad igrale 12 puta u karijeri, omjer je izjednačen na 6-6, iako valja reći da je Belgijka dobila posljednja četiri meča, uključujući i onaj u osmini finala US Opena prošle godine (6-0, 0-6, 6-4).

- Venus je velika i teška protivnica. U posljednjih nekoliko mečeva je igrala zaista dobro. Veselim se tom susretu. Bit će mi veliki izazov. Prošle smo godine igrali dobar meč i bilo je zaista tijesno. Sigurna sam da će opet biti – komentirala je Clijsters.

U druga dva četvrtfinalna meča na US Openu tijekom dana će se boriti Dankinja Caroline Wozniacki i Slovakinja Dominika Cibulkova, te Ruskinja Vjera Zvonarjeva i Estonka Kaia Kanepi.

US Open, osmina finala:



Nadal (1) – F. Lopez (23) 6-3, 6-4, 6-4

Verdasco (8) – Ferrer (10) 5-7, 6-7(8), 6-3, 6-3, 7-6(4)

Južnij (12) – Robredo 7-5, 6-2, 4-6, 6-4

Wawrinka (25) – Querrey (20) 7-6(9), 6-7(5), 7-5, 4-6, 6-4

US Open, četvrtfinale (žene):

V. Williams (3) – Schiavone (6) 7-6(5), 6-4

Clijsters (2) – Stosur (5) 6-4, 5-7, 6-3

Linker
01. svibanj 2024 12:47