Mark Kolbe/Getty Images
NAVIKLA NA STANKU

NAJBOLJA HRVATSKA TENISAČICA TVRDI DA JU PAUZA NEĆE POREMETITI Petra Martić za SN otkriva u čemu najviše uživa u doba karantene

Mogu nesmetano trenirati, ali zbog cijele situacije ne treniram intenzivno. Najviše idem u teretanu, a teren ne koristim previše iako imam i sparing-partnera
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 11. travanj 2020. 10:55

Najbolja hrvatska tenisačica Petra Martić, “zaleđena” na 15. mjestu svjetske rang-liste (bila je ove godine i na 14. poziciji, što je njen renking karijere), za razliku od većine svojih kolega i kolegica, koji su se vratili u domovinu, ostala je u SAD-u. Nakon polufinala Dubaija (u dva tie-breaka izgubila od Jelene Ribakine) i ispadanja u 1. kolu Dohe (Barbora Strycova), 29-godišnja Dućanka se uputila u Indian Wells pripremajući se za prvi Premier Mandatory turnir. Ispostavilo se da je taj turnir bio prva žrtva na oba Toura, otkazan je dan prije početka nakon što je otkrivena prva zaražena osoba u Coachella Valleyju.

Još ne sluteći u što će se razviti epidemija, Petra je produžila za Miami, tamo dočekala vijest da je i drugi Premier Mandatory turnir prebrisan (Premier Mandatory turniri su po snazi odmah iza Grand Slam turnira na WTA Touru). Razmišljajući što napraviti, izabrala je ostati na Floridi, jer u tom trenutku situacija u SAD-u nije bila uopće alarmantna kao sada.

Da odmah razjasnimo, Petra nije u panici, niti nešto posebno žali što je ostala u SAD-u, gdje je koronavirus izazvao kaos. U malom mjestu pored Miamija ima svoj mir i sigurnost. Ne žali se, definitivno.

- Imam ovdje teniski teren samo za sebe i teretanu koju mogu koristiti kad god hoću - rekla nam je kad smo se konačno povezali.

- Eto, mogu nesmetano trenirati, ali zbog cijele situacije i suspenzije Toura ne treniram intenzivno. Najviše idem u teretanu, radim prema uputama kondicijskog stručnjaka, a teren ne koristim previše. Imam i sparing-partnera, za svaki slučaj.

FACEBOOK / FACEBOOK

Navikla na stanku

Logično je da ima viška vremena...

- Volim provoditi vrijeme u kuhinji i isprobavati raznorazne recepte. Gledam serije, gledam dokumentarce, čujem se s prijateljima puno više nego kad sam u punom pogonu.

Sve je to lijepo i krasno, no jasno je da ne bi voljela da teniska suspenzija potraje. Ipak je ona tenisačica i to tenisačica u naponu snage, u najboljim godinama i najboljim rezultatima ikada.

- Iskreno, ne znam kad ćemo ponovo zaigrati. Razne su špekulacije u zraku, a ja se samo nadam da neće proći cijela godina bez ikakvog turnira.

Što se tiče stanke, ona je u tome “kuhana i pečena” zbog ozljede leđa, koja ju je u jednom trenutku odvojila od tenisa na devet mjeseci. Nakon toga je uslijedio njen spektakularan povratak, serija odličnih rezultata, kako na Grand Slam turnirima (lanjsko četvrtfinale Roland Garrosa prije svega), tako i na WTA Touru, gdje je prošlog proljeća osvojila prvu titulu (Istanbul).

- Ne, ne smeta mi pauza i mislim da me neće poremetiti. Ionako smo svi u istom košu, nikome neće biti jednostavno nakon duge stanke opet ući u rutinu natjecanja, ali želja za povratkom je već prisutna.

Teško će sve ugurati

“Njen” Roland Garros se prvi okuražio i umjesto otkazivanja prebacio turnir za četiri mjeseca, u drugu polovicu rujna.

- Mogu se složiti kao i većina da je način na koji su donijeli odluku o promjeni datuma razočaravajući, ali drago mi je da će se održati. Odnosno, nadam se da će se održati. To je moj najdraži Grand Slam turnir i ne bih voljela čekati do 2021. godine da bih ponovo zaigrala u Parizu. Naravno da “tajming” nije idealan i da će raspored turnira na kraju godine biti kaotičan, ako se doista vratimo tenisu. Na to jednostavno moramo biti spremni i imamo dovoljno vremena da se pripremimo. Previše je turnira koji se žele i moraju održati, a premalo je tjedana za sve ih ugurati.

Njen novi trener Martijn Bok se vratio u Nizozemsku, u kontaktu su. Zajedno su tek nešto više od tri mjeseca.

- Mislim da je naša suradnja jako dobra, zadovoljna sam radom. Sviđa mi se njegova energija i viđenje tenisa.

Mnogi su uvjereni da tenis nakon koronavirusa neće biti isti, kao ni cijeli sport. Posljedica će sigurno biti, pogotovo za igrače i igračice koji nemaju financijsko zaleđe. Gruzijska tenisačica Sofija Šapatava je pokrenula peticiju za pomoć niže rangiranim tenisačicama, Naomi Broady je razmišljala o tome da se prijavi na posao u supermarketu, sada je i čuveni trener Patrick Mouratoglou osjetio potrebu upozoriti na “radnike bez ugovora i bez primanja”, svi oni koji su ispod 100. mjesta na rang-listi imaju ugroženu egzistenciju, te bi lako mogli dignuti ruke od karijere.

- Ovo će definitivno biti težak udarac za sve koji se muče s financijama, a takvih je, na žalost, jako puno. Svi izvan Top 100. Rekla bih da je taj problem nerješiv, jer puno ljudi ostaje bez posla i bez primanja, tenisači neće biti pošteđeni. Nadam se samo da će se ovom problemu uskoro stati na kraj i da ćemo se u što kraćem vremenu vratiti kakvoj-takvoj normali.

Linker
17. travanj 2024 00:48