Clive Brunskill/Getty Images
LJUBO OTVORENO ZA ŠPANJOLCE

'NAKON ROGERA FEDERERA GOTOVO SIGUNO NEĆU VIŠE NIKOGA TRENIRATI' Prosaljveni Hrvat otkrio čime se želi baviti

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 04. svibanj 2020. 11:06

“Roger Federer će 99 posto biti moj zadnji trenerski angažman. Nastavljam se baviti svojom tvrtkom i htio bih razviti novi tip sportskog menadžmenta, jer u ovom trenutku postoji puno konfuzije oko ugovora”, otkriva Ivan Ljubičić u intervjuu za La Stampu svoje planove za budućnost.

Osvajač Davis Cupa i bivši broj 3 u posljednje je vrijeme češći gost sportskih rubrika nego inače otkad je postao Federerov trener. Prije nekoliko dana mediji su prenijeli njegove izjave za talijanski Sky Sport o tome kako mu Švicarac “još nijednom nije spomenuo mirovinu”, a iz intervjua u Stampi stižu još neke zanimljive pojedinosti.

- Roger se i dalje oporavlja, ali sigurno će biti spreman kada se omogući povratak tenisa. Što se tiče 2021., o njoj još nismo razgovarali, ali on ionako misli da će igrati još 100 godina, tako da…

Premda s Ljubom nije skicirao kalendar, Federer je nedavno, prilikom otkazivanja travnate sezone, poručio da se veseli igranju Wimbledona i Hallea u 2021., što je i više nego jasan signal da će igrati najmanje do 40. rođendana. A onda? O tome je još prerano razmišljati, ali Ljubičiću ni nakon završetka trenerske karijere neće biti dosadno.

PERTH, AUSTRALIA - DECEMBER 29:  Roger Federer of Switzerland talks with his coach Ivan Ljubicic during a practice session at the Perth Arena on December 29, 2016 in Perth, Australia.  (Photo by Paul Kane/Getty Images)
Paul Kane/Getty Images

- Moći ću igrače pratiti kao savjetnik, kao što je to sada slučaj s Bornom Ćorićem i još nekim mladim talentima. Iako, u životu nikad ne reci nikad. Što se tiče trenerskog posla, moja je filozofija uvijek bila pomoći igraču da sam sazri.

Objasnio je da je utjecaj trenera na profesionalnog tenisača manji nego što se obično misli.

- Gledajući izvana, svi se oslanjaju na rezultate. Katkad ni sam trener ne razumije zašto je igrač povukao neki potez na terenu. S vrhunskim igračima rijetko radimo na tehnici, a više na drugim detaljima. Oni ionako već jure 1000 kilometara na sat i možete se samo nadati da ćete pozitivno utjecati na mali postotak igre. Dobar trener mora znati slušati i odvojiti emocionalnu stranu od ciljeva.

Ljubičić je za La Stampu govorio i o svojoj drugoj velikoj strasti, šahu, pa je tako otkrio da mu je favorit Magnus Carlsen, jer je “baš poput Federera uspio promijeniti igru”. Norvežanin je, kaže, “šahovski Federer”. Što se tiče sportskog restarta, ukazao je na paradoks da je tenis među prvim sportovima koji se sada opet mogu igrati, ali će na profesionalnoj, ATP razini, biti među posljednjima u redu za povratak natjecanjima.

- Tko će tada biti u prednosti? Oni koji će najbolje znati upravljati emocijama - zaključuje Ljubičić.

Linker
27. travanj 2024 02:30