Marin Cilic of Croatia returns a shot to Illya Marchenko of Ukraine during the first round of the U.S. Open tennis tournament in New York, Monday, Aug. 30, 2010. (AP Photo/Frank Franklin II)
 AP
ATP BASEL

Nalbandian izbacio Čilića

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 04. studeni 2010. 17:58

Argentinski tenisač David Nalbandian pobijedio je najboljeg hrvatskog i 15. svjetskog igrača Marina Čilića 4-6, 6-4, 6-4 u dvoboju osmine finala na dvoranskom ATP 500 turniru u Baselu.

Nalbandian se još jednom pokazao kao nepremostiva prepreka za Čilića. Bio je ovo njihov treći dvoboj i treća pobjeda 28-godišnjeg Argentinca. No, za razliku od prva dva ogleda, ovaj je barem bio daleko ravnopravniji. Nalbandian je prvi puta dobio Čilića 2006. godine u Davis Cup dvoboju u Zagrebu 6-1, 6-1, 6-2, a novu pobjedu upisao je u polufinalu Washingtona ove godine 6-2, 6-2.

Upravo je Washington bio zadnji turnir ove sezone na kojem je Čilić ostvario više od jedne pobjede. Basel mu je osmi turnir nakon toga, a na tih osam turnira je Međugorac ubilježio samo 5 pobjeda. No, ne može se reći da je u Baselu igrao loše, naprotiv.

Nakon lagane pobjede nad Švicarcem Marcom Chiudinelijem u 1. kolu, Čilić se, pogotovo u prvom setu, dobro nosio i s Nalbandianom, trenutno 29. na ATP ljestvici, ali s igračem koji, kada je raspoložen, vrijedi puno, puno više. U Baselu je definitivno bio raspoložen protiv Čilića. Osim toga, Argentinac ima i značajnu povijest na ovome turniru. Osvojio ga je 2002. godine, a još tri puta, 2003., 2004. i 2008. godine, igrao je u finalu.

Čilić je najbolje protiv Nalbandiana odigrao prvi set, koji je i dobio. Spasio je naš tenisač jednu break-loptu već u prvom gemu, a iskoristio svoju drugu za vodstvo 2-0. Nalbandian je nadoknadio zaostatak u sedmom gemu, potom poravnao na 4-4, ali je Čilić u 10. gemu realizirao drugu set-loptu.

No, u nastavku je Argentinac igrao nepogrešivo na svom servisu i Čiliću nije nudio baš ništa na svom početnom udarcu. Izgubio je Nalbandian samo po 3 poena na vlastitom servisu i u drugom i u trećem setu, pa mu je u obje dionice po jedan break bio dovoljan za pobjedu. U drugom ga je osigurao krasnim lobom u petom gemu na drugoj break-lopti, a u trećem setu je oduzeo servis Čiliću već u prvom gemu.

Čilić nije igrao loše, ali je Argentinac naprosto bio nešto bolji i zasluženo ide u četvrtfinale. Tamo čeka pobjednika meča RoddickGolubjev.

Nakon što ga je u osmini finala od singla "oprostio" David Nalbandian, Čilić je nekoliko sati kasnije poražen i u meču parova u kojem je drugopostavljenoj kombinaciji Nestor/Zimonjić bilo potrebno tek 56 minuta za 6-1, 6-4 pobjedu.

Nakon ekspresno izgubljenog prvog seta, uz dva izgubljena servisa, Čilić i Kas pružili su nešto bolji otpor Kanađaninu Nestoru i Srbinu Zimonjiću, premda treba naglasiti da niti u jednom trenutku nisu bili niti blizu da im zaprijete oduzimanjem servisa. Svoj su itekako morali spašavati, što su osam puta i učinili, no realizirana deveta break-lopta drugih nositelja skratila je meč.

ATP Basel, parovi, 1. kolo:

Nestor / Zimonjić (2) - Čilić / Kas 6-1, 6-4

ATP Basel, osmina finala:

Štepanek – Giraldo 3-6, 6-2, 6-0

Nalbandian – Čilić (6) 4-6, 6-4, 6-4

Linker
19. travanj 2024 23:24