TENIS

Naslovi za Lopeza i Vesninu

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 22. lipanj 2013. 17:53

Ljevoruki 31-godišnji španjolski tenisač Feliciano Lopez, 39. na ATP ljestvici, okitio se naslovom pobjednika na ATP turniru u engleskom Eastbournu na travi…

Lopez je u finalu nakon dva sata i 48 minuta borbe svladao 17. igrača svijeta, Francuza Gillesa Simona 7-6(2), 6-7(5), 6-0. Koliko je Lopez bio bolji igrač u finalu, potvrdit će podatak da je izborio čak 21 break loptu u meču, no, iskoristio ih je samo četiri. Zabio je 16 asova. Simon je realizirao jednu od šest prilika za oduzimanje servisa.

Feliciano Lopez, koji je u polufinalu ovog turnira izbacio našeg Ivana Dodiga, stigao je u devetom finalu karijere, ali prvom na travi, do trećeg naslova. Simonu je uzvratio za poraz koji je od njega pretrpio u Rotterdamu 2008. godine u jedinom prethodnom meču.

Lopez je prvi španjolski pobjednik u Eastbourneu u petom izdanju tog turnira, te već osmi tenisač stariji od 30 godina koji je ove godine osvojio naslov pobjednika na ATP Touru. Ranije u subotu je titulu osvojio još jedan igrač koji je prešao 30. godinu života, Francuz Nicolas Mahut, koji je proslavio svoj prvi naslov karijere u Hertogenboschu.

Gillesu Simonu je ovo bio 14. finale u karijeri, ali također prvi na travi, te prvi ove godine. Ostao je na deset osvojenih naslova. Iako u finalnim mečevima i dalje ima odličnu bilancu (10-4), zadnja dva finala je izgubio, lani u Bangkoku i sada u Eastbourneu.

ATP Eastbourne, finale:

Lopez – Simon (2) 7-6(2), 6-7(5), 6-0

Ruska tenisačica Elena Vesnina (26) pobjednica je WTA turnira u engleskom Eastbourneu, nakon što je u finalu lakoćom savladala Amerikanku Jamie Hamton (23) sa 6-2, 6-1.

Vesnina je u prvom međusobnom susretu protiv Hampton, po iznimno teškim uvjetima (vjetar), upisala glatku pobjedu za svega 76 minuta igre. Vesnina je sjajnom igrom došla do drugog naslova u karijeri, te ujedno drugog ove sezone, nakon onog s početka sezone u Hobartu.

Hampton se dobro držala do rezultata 2-2 kada je izborila dvije vezane break-lopte, no nakon što ih nije iskoristila, njena se igra u potpunosti raspala. Izgubila je narednih šest gemova, te devet od 10 do kraja meča. Vesnina je realizirala četiri od sedam break-lopti, dok je Hampton propustila realizirati svih pet.

Recimo i da je ovo bilo čak osmi finale za Vesninu, dok je za Hampton, koja je do finala dogurala iz kvalifikacija, ovo bilo premijerno pojavljivanje u završnom meču turnira.

WTA Eastbourne, finale:

Vesnina - Hampton 6-2, 6-1

ATP Hertogenbosch: Mahut iz kvalifikacija do naslova pobjednika!

Francuski 31-godišnji tenisač Nicolas Mahut osvojio je u nizozemskom Hertogenboschu prvi ATP naslov u karijeri, kao 240. igrač svijeta! U finalu je sa 6-3, 6-4 svladao desetog igrača svjetskog poretka, Švicarca Stanislasa Wawrinku…

Mahut je, tako, postao najlošije rangirani tenisač s osvojenim naslovom pobjednika ove godine. Finalni meč protiv drugog nositelja Stanislasa Wawrinke, kojem je ovo bio prvi finale u karijeri na travi, odigrao je na vrlo visokoj razini, kao i cijeli turnir, pa je iz kvalifikacija stigao do naslova pobjednika. Tijekom turnira je izgubio samo jedan od 48 servis-gemova, te je spasio 16 od 17 break-lopti.

Wawrinka je u finalu imao tri break-lopte, sve tri u prvom setu. Niti jednu nije iskoristio, pa je Mahutu za pobjedu bio dovoljan po jedan break u oba seta.

Finalni meč bio je isprekidan kišnim prekidima. Mahuta, očito, nije smetalo. Nakon što je iskoristio meč-loptu, u nevjerici se uhvatio za glavu, a Wawrinka ga je u maniri pravog sportaša zagrlio i uz osmijeh mu srdačno čestitao na zasluženoj pobjedi…

Francuski tenisač i ovom je prilikom potvrdio da je na travi izrazito kvalitetan igrač, puno jači nego na drugim podlogama, iako je nedavno na zemlji u Roland Garrosu igrao finale u parovima sa sunarodnjakom Michaelom Llodrom. Mahut je i prethodna dva ATP finala u pojedinačnoj konkurenciji igrao na travi, oba 2007. godine, ali je oba izgubio, u londonskom Queen's Clubu i Newportu.

Wawrinki je ovo bio 13. finale karijere. Ostao je na četiri osvojena turnira. Zadnji od njih osvojio je ove godine na zemlji u portugalskom Oeirasu.

ATP Hertogenbosch, finale:

Mahut – Wawrinka (2) 6-3, 6-4

Linker
24. rujan 2024 05:33