Novak Đoković na Instagramu
 INSTAGRAM
PA KAKO IZDRŽI?

‘Ne jedem ništa 16 sati dnevno i tako već godinu i pol dana‘ Novak Đoković opet je šokirao javnost!

Prvi tenisač svijeta otkrio je da koristi metode - autofagije...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. svibanj 2020. 18:19

Novak Đoković posljednjih dana nalazi se na udaru kritika. Prvi tenisač svijeta nedavno je izjavio da se neće cijepiti protiv koronavirusa ako to cjepivo bude obavezno, odnosno bude li preduvjet da bi sportaši mogli nastupati na natjecanjima i putovati, a nakon toga je u svom "live programu" promovirao "kontroverzne" osobe, a sad otkriva kako primjenjuje - autofagiju.

"Dotaknuo bih se teme autofagije. Koliko je bitna ta metoda 16-8, 16 sati se ne jede, 8 sati se jede, to i ja primjenjujem i osjetio sam u posljednjih godinu dana dosta poboljšanja koliko to već primjenjujem.", rekao je Novak u svojoj novoj epizodi na Instagramu, a u kojoj je razgovarao s profesorom dr. Draganom Ivanovim.

"Imam veću energiju tijekom dana. Imam manje tih padova.", otkrio je.

Autofagija je metabolički proces koji stanice koriste kako bi razgradile i reciklirale stanične komponente i iz tijela izbacile vlastite otpadne tvari. To je oblik staničnog čišćenja. Tijelo prepoznaje staru i nekorisnu staničnu opremu i označava je za uništenje.

To je akumulacija „bezvrijednog materijala“ u tijelu koji može biti odgovoran za mnoge posljedice starenja. Post je zapravo puno korisniji od samog stimuliranja autofagije.

On čini dvije dobre stvari: stimuliranjem autofagije, čistimo sve naše stare, „loše“ proteine ​​i stanične dijelove; post također stimulira hormon rasta, koji govori našem tijelu da započne proizvoditi neke nove snažne dijelove tijela, čime svom tijelo osiguravamo potpunu obnovu.

"Preporuka je ne konzumirati hranu niti bilo kakva pića (osim vode) 16 h u komadu, najbolje od popodne nakon obroka do sljedećeg dana. Doručak bi trebao biti količinski najjači obrok", reći će doktor u njegovoj emisiji.

Autofagiju predstavio je Yoshinori Ohsumi, japanski biolog, stručnjak za staničnu biologiju, a koji je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za psihologiju ili medicinu upravo za otkriće mehanizma - autofagije.

Linker
18. travanj 2024 23:20