Hannah Peters/Getty Images
SVIJET TENISA NA UDARU

NEKI SU VELIKANI MOŽDA ODIGRALI SVOJ POSLJEDNJI MEČ, A DA TOGA NISU BILI SVJESNI Ikone pred teškim odlukama, a sve je započelo šalom na račun Federera

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 03. travanj 2020. 10:39

Počelo je kao serija dosjetki na društvenim mrežama u trenutku kad je teniski svijet saznao o otkazivanju Indian Wellsa. “Roger Federer uspio je pogoditi čak i termin za operaciju”, primijetio je bivši američki tenisač Mardy Fish.

Tri tjedna kasnije, šale o švicarskoj preciznosti i o tome kako će 38-godišnjak iz Basela zbog ozljede koljena najviše profitirati od potpune obustave tenisa još uvijek imaju smisla, ali sada poprimaju i novu dimenziju. Kada će Federer uopće dobiti priliku za povratak? Je li ATP Tour tek uletio u petlju otkaza i odgoda? Može li održavanje turnira biti posve sigurno, a da “nevidljivi neprijatelj” ne prijeti zdravlju igrača i gledatelja?

Gomila pitanja bez odgovora, ali i datuma koji bi se mogli definirati, među igračima izazivaju anksioznost, a među stranim teniskim novinarima na Twitteru pokreću rasprave o tome jesu li neke od legendi sporta već odigrale svoj posljednji meč, a da toga nisu bili svjesni.

Switzerland's Roger Federer reacts after his victory against Spain's Rafael Nadal during their tennis match at The Match in Africa at the Cape Town Stadium, in Cape Town on February 7, 2020. (Photo by RODGER BOSCH / AFP)
RODGER BOSCH AFP

Federer je još dovoljno daleko od takve odluke, a i na bezbrojna pitanja o mirovini gotovo uvijek ponavlja iste stvari: o njoj ne razmišlja, igrat će dok je zdrav i kompetitivan, a u tome ga nije pokolebala ni nova ozljeda.

Ipak, dok tenis stoji na mjestu, nekima pješčani sat samo što nije iscurio.

Braća Bob i Mike Bryan (41), najuspješniji par svih vremena, još su lani objavili da će posljednji meč odigrati na US Openu. Ove sezone nastupili su samo na Australian Openu, gdje su ih izbacili Dodig i Polášek, te kasnije u Delray Beachu, gdje su otišli do kraja. Oproštaj za 2020. najavili su jer je sada “savršeni trenutak” i jer “ne mogu igrati vječno”, no pitanje je kako će se razvijati plan o labuđem pjevu u New Yorku. Situacija u SAD-u drastično se pogoršava iz dana u dan, a o sportu je neumjesno razmišljati, čak i na duge staze.

Braća Bryan
Jasper Juinen/Getty Images / Getty Images

Ni sestre Williams nisu u cvijetu mladosti, bez obzira na to što ni od Venus ni od Serene još nismo čuli ozbiljnije najave kraja. Venus je čak nedavno poručila kako ima “još dosta toga što može učiniti na terenu”, ali činjenica je da će u lipnju otpuhati 40. svjećicu na torti. Hoće li biti jednako motivirana nakon što sve ovo prođe? Vrata druge karijere širom su joj otvorena, jer se već neko vrijeme dobro snalazi i u poduzetničkim vodama.

Serena je posebna kategorija, takvu šampionku zanimaju isključivo pobjede, o čemu je posvjedočila i njezina reakcija nakon ispadanja na Australian Openu.

- Ne mogu igrati tako. Neprofesionalno je i ne smije se ponoviti.

Netko je tada postavio pitanje gori li u njoj i dalje želja da osvoji 24. veliku titulu i izjednači se s Margaret Court.

- Kad u to ne bih vjerovala, ne bih više bila na Touru.

AUCKLAND, NEW ZEALAND - JANUARY 11:  Serena Williams of the USA plays a backhand in her semifinal against Amanda Anisimova of the USA during day six of the 2020 Women's ASB Classic at ASB Tennis Centre on January 11, 2020 in Auckland, New Zealand. (Photo by Hannah Peters/Getty Images)
Hannah Peters Getty Images

Danas je Serena deveta na svijetu, a u rujnu će navršiti 39 godina. I prije nego što je nastupila pandemija, počelo je prevladavati mišljenje da će pokraj toliko mlađe konkurencije teško opet osvojiti Grand Slam, bez obzira na to što je ne tako davno na US Openu igrala u finalu (poraz od Andreescu).

Ima još ikona koje bi se uskoro mogle naći pred teškim odlukama, primjerice Feliciano López (38), Nicolas Mahut (38), pa i Andy Murray (32), kojega je prema tome ionako tjerala ozljeda kuka. Ili, kod djevojaka, Vera Zvonarjeva (35) koja se jednom već umirovila, i Samantha Stosur (35) koja je maštala o Igrama u Tokiju, a sada mora donijeti nove odluke.

MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 30:  Kim Clijsters of Belgium poses with the Daphne Akhurst Trophy after winning the 2011 Women's Australian Open final, at Brighton Beach on January 30, 2011 in Melbourne, Australia.  (Photo by Robert Prezioso/Getty Images)
Robert Prezioso Getty Images

U posebnu kategoriju spada 36-godišnja Kim Clijsters, koja se nedavno drugi put vratila tenisu, ali zbog više sile možda će odustati od svoje misije. Svi će oni (nažalost) imati dovoljna vremena da “zgruntaju” planove za budućnost, jer izvjesno je da se tenis neće baš tako skoro vratiti.

Linker
25. travanj 2024 18:29