STAN THE MAN

NEMOGUĆI POEN WAWRINKE Švicarac sjajnim bekhendom demoralizirao Đokovića

'Stan The Man' oduševljavao je potezima koje smo dosad bili naviknuti gledati uglavnom od njegova slavnijeg zemljaka, poput jednoručnih bekhenda pokraj mreže
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 08. lipanj 2015. 12:40

Rafa Nadal dobio je nasljednika u Roland Garrosu, ali to nije Novak Đoković, koji ga je hladnokrvno izbacio u četvrtfinalu, nego Stan Wawrinka. Švicarski tenisač potukao je sve prognoze i statistike te sa 4-6, 6-4, 6-3, 6-4 osvojio svoj drugi Grand Slam.

„Stan the Man“ u finale je ušao s omjerom 3-17 protiv Đokovića i 16 poraza iz posljednjih 17 mečeva. Sudeći prema onome što je odigrao jučer, bio je to neki drugi Wawrinka. Briljantnom partijom zaokružio je najbolja dva tjedna karijere, tijekom kojih je izbacio i Rogera Federera, te si osigurao skok na četvrto mjesto ATP ljesvice.

- Naporan rad ponovno se isplatio. Golemo je postignuće osvojiti turnir i u finalu pobijediti najboljeg na svijetu. Publika je bila nevjerojatna, a atmosfera čudesna - izjavio je Wawrinka primajući trofej od Gustava Kuertena.

Nakon pet velikih turnira i 28 pobjeda u nizu, broj jedan pao je u najvažnijem trenutku. U Đokovićevoj kolekciji do daljnjega će, barem još 12 mjeseci, biti upražnjeno mjesto za trofej iz Pariza. Koliko je bio nadigran, jasno pokazuje statistika: Wawrinka je upisao 59 winnera (njegov suparnik 30), što je protiv Novaka nezabilježena brojka.

Iako je i dotad pružao sjajan otpor Srbinu, samopouzdanje mu je dosegnulo plafon nakon breaka kojim je osvojio drugi set. Tada su krenuli potezi koje smo dosad bili naviknuti gledati uglavnom od njegova slavnijeg zemljaka, poput jednoručnih bekhenda pokraj mreže ili silovitih dijagonala. One koje ne mogu uloviti ni Đokovićeve „špage“.

Pobjedu je 30-godišnjak iz Lausanne proslavio smireno, samo stiskom šake, kao da je to bilo nešto najnormalnije. Sada je prvi nakon Matsa Wilandera (1988.) koji je u Parizu ujedinio i juniorsku i seniorsku titulu.

Linker
22. rujan 2024 01:21