AFP
ATP PARIZ

Novak Đoković predao Tsongi, Isner po prvi put sredio Ferrera, Federeru 800. pobjeda

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. studeni 2011. 13:15

Najbolji tenisač svijeta Novak Đoković povukao se s ATP Masters 1000 turnira u Parizu zbog upale desnog ramena. Njegov nesuđeni suparnik, Francuz Jo-Wilfried Tsonga, tako je izborio plasman u polufinale bez borbe.

Đoković je prošlog tjedna na ATP turniru u Baselu imao problema s ramenom u polufinalnom ogledu protiv Japanca Keija Nishikorija. Iako nije predao meč, izgubio je tada treći set sa 6-0 i bilo je vidljivo da ga ozljeda u velikoj mjeri ometa.

Stoga je bilo upitno hoće li zaigrati na posljednjem Masters 1000 turniru sezone u dvorani Bercy. No, u prvom nastupu je glatko svladao našeg Ivana Dodiga, a u osmini finala je ostvario i desetu uzastopnu pobjedu protiv sunarodnjaka Viktora Troickog, svladavši ga 4-6, 6-3, 6-1. U prva dva seta je napravio veliki broj netipičnih pogrešaka i bio je daleko od svoje najbolje igre.

Dan kasnije je objavio na svojoj službenoj stranici da odustaje od daljnje participacije na turniru zbog jake upale desnog ramena.

''S daljnjim naporima riskirao bih još veću ozljedu. Stanje se pogoršalo s jučerašnjim dvobojem protiv Viktora Troickog. Na prvom mjestu mi je zdravlje i oporavak nakon duge sezone'', napisao je, između ostalog, Đoković, uz ispriku navijačima u Parizu koji su ga namjeravali gledati u meču protiv Tsonge.

Trebao je to biti dvoboj dvojice bivših pobjednika ovog tunira. Tsonga je slavio naslov pobjednika 2008. godine, a Đoković godinu nakon toga…

Tomaš Berdych i Roger Federer igrat će u polufinalu posljednjeg iz serije ATP-ovih turnira Masters 1000 kategorije u Parizu...

Češki je tenisač u trosatnom maratonu nadigrao Britanca Andyja Murrayja, trećeg igrača svijeta, 4-6, 7-6(5), 6-4 nanijevši mu prvi poraz nakon 17 uzastopnih pobjeda i nakon triju naslova zaredom (Bangkok, Tokio i Šangaj).

Bio je Murray u tie-breaku drugog seta na dva poena od pobjede pri 5-5 rezultatu, no Berdych je vezao dva poena za izjednačenje.

Britanca je u odlučujućem setu breaknuo u devetom gemu. Murray je izgubio servis-gem dvostrukom pogreškom na servisu, nakon čega nije uspio iskoristiti dvije break-lopte na Berdychovu servisu za izjednačenje.

Berdych je u meču, kako se moglo i očekivati, napadao. Zabio je 42 winnera naprama 18 Murrayjevih, ali je također napravio i 63 neprisiljene pogreške naprama 42 Murrayjeve. Iskoristio je pobjednik dvije od 14, a Murray dvije od 17-break prilika.

Od njih 17, čak ih sedam otpada na deveti gem prvog seta, u kojem je Čeh u 14 minuta igre spasio svih sedam i ipak ostao u setu, ali samo do idućeg gema.

Berdychu, inače pariškom pobjedniku iz 2005. godine, ovo je bio treći uzastopni trijumf nad Britancem u četvrtom njihovu uzastopnom meču. Murray petog nositelja turnira, koji je u četvrtak posljednji izborio nastup ATP World Tour Finalsu, nije pobijedio punih šest godina.

Za finale će se sedmi tenisač svijeta boriti protiv Rogera Federera, koji je svoju 800. pobjedu u karijeri na ATP Touru proslavio protiv Argentinca Juana Monaca. Nakon 84 minute borbe Švicarac, pobjednik prošlotjednog turnira u Baselu, slavio je 6-3, 7-5. Ispred Federera je još svega šest tenisača u teniskoj povijesti koji imaju više pobjeda od njega. Prvi kojeg će zasigurno švicarski genijalac dostići je Stefan Edberg sa 806 pobjeda. Slijede Andre Agassi sa 870, John McEnroe sa 875, Guillermo Vilas sa 923, Ivan Lendl sa 1071 i Jimmy Connors sa 1242 pobjede.

ATP Pariz, četvrtfinale:

Tsonga (6) – Đoković (1), Đoković otkazao

Federer (3) – Monaco 6-3, 7-5

Berdych (5) – Murray (5) 4-6, 7-6(5), 6-4

Isner - Ferrer (4) 6-3, 3-6, 6-3

Linker
17. svibanj 2024 04:45