Screenshot
OSMIJEH JE BIO NJEGOV ZAŠTITNI ZNAK

OPROSTIO SE SLAVNI HRVATSKI ZET! SMIJAO SE I PLAKAO, A NA TERENU JE OSTAO DOK NIJE PODIJELIO SVE IZ TORBE 'Jedino zbog čega žalim su ovi ljudi...'

HRVATSKI ZET Senzacionalni finalist Australian Opena iz 2006, pobjednik Zagreb Indoorsa iz 2007. te suprug Varaždinke Karoline Šprem od 2012. zaključio karijeru
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 05. srpanj 2019. 20:01

Kad je sve bilo gotovo, Marcos Baghdatis počeo se smijati. Što će drugo napraviti kad je to bio njegov zaštitni znak. Uvijek i svugdje, bez obzira na situaciju. Kao što je Andre Agassi napisao u svojoj autobiografiji "The Open":

- Marcos se uvijek smijao, jedino što nisam znao smije li se zato što je sretan ili zato što je nervozan.

Agassi je bio njegov idol i svoju je igru modelirao po Agassiju. Prvi njegov dodir s tenisom, prva živa uspomena bila je finale Wimbledona 1992. godine, volej Gorana Ivaniševića u mrežu na meč-lopti i nevjerica Agassija kad je shvatio da je osvojio prvi Grand Slam turnir. Igrom slučaja, Agassi je svoju posljednju pobjedu u velikoj karijeri ostvario upravo protiv Baghdatisa u nezaboravnom večernjem meču na Arthur Ashe stadionu na US Openu, 7:5 u petom setu.

Bila je 2006. godina, Cipranin je već bio faca, te je godine bio senzacionalni finalist Australian Opena i polufinalist Wimbledona.

Taj zarazni osmijeh pratio ga je sve do kraja karijere, kraja koji se dogodio u četvrtak kad je izgubio od Mattea Berrettinija. Ostao je na terenu dok nije sve što je imao u torbi podijelio gledateljima. Baš sve, uključujući i tenisice. Smijao se i plakao.

- Jedino zbog čega žalim jesu ovi ljudi, ovi navijači. To će mi nedostajati. Uvijek sam energiju crpio od navijača.

Shaun Botterill/Getty Images
Getty Images

Četiri titule, uključujući Zagreb 2007. godine i još deset finala. Nije malo. Nije puno. Za njega dovoljno. Posljednjih godina se mučio s ozljedama, tijelo ga više nije slušalo.

- Moja supruga (Karolina Šprem) je trudna s trećim djetetom, došlo je vrijeme da se prestanem kažnjavati. Toliko je stvari u životu koje imam, tenis nije sve. Imam suprugu, dvije prekrasne kćeri, vrijeme je da počnem provoditi više vremena s njima.

Živjet će na Cipru, tu su odluku već donijeli. Možda će pokrenuti tenisku akademiju, sve je još u zraku, ali da će se Marcos nastaviti smijati, nema spora.

- Mislim da će me pamtiti kao vječno nasmijanog i meni je to u redu. Sve te poruke od navijača sa svih strana svijeta, od igrača, to je ono što sam ja. Vrlo je važno pokazati respekt prema svima i kad ti se na kraju to vrati, nema većeg poklona.

Tom Dulat/Getty Images
Getty Images

O njemu je na najljepši mogući način pričao Roger Federer, koji ga je pobijedio u tom finalu Australian Opena prije 13 godina. O njemu je kao jednom od najboljih prijatelja, makar ih dijeli 14 godina, pričao Stefanos Tsitsipas. O njemu je Ivan Ljubičić napisao ovo:

- Nećete pronaći igrača koji ne obožava i ne poštuje Marcosa!

Eto, to vam je Marcos Baghdatis. Hrvatski zet.

Linker
02. svibanj 2024 09:56