GREG WOOD AFP
ODLAZAK LEDENE KRALJICE

OTAC JU JE SA 700 DOLARA ODVEO U AMERIKU, A DANAS JE TEŠKA 287 MILIJUNA I NIKOM NE OSTAJE DUŽNA 'Bolje bi joj bilo da pazi na dečka i dvoje djece!'

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 28. veljača 2020. 23:06

​Priča se rodila negdje ranih 1990-ih. Roditelji Marije Šarapove, Jurij i Jelena, zbog straha od posljedica nuklearne katastrofe u Černobilu odlučili su se maknuti iz bjeloruskog Gomelja i sreću potražiti u Njaganu, gradu u Sibiru, u oblasti Hantij-Mansijsk. Tamo je Marija rođena 19. travnja 1987. Otuda i jedan od njezinih kasnijih nadimaka - Sibirska tigrica.

Kada je Marija imala tri godine obitelj je preselila u Soči, sa četiri je dobila prvi reket, a sa šest bila na teniskom kampu Martine Navratilove u Moskvi. Priča ide da je Navratilova, kad je vidjela tu malu djevojčicu u Moskvi, navodno u nekom intervjuu rekla da je gledala buduću najveću tenisačicu svijeta. Istina, godinama kasnije Navratilova se nije mogla sjetiti tih detalja, ali, ako je i rekla, nije pogriješila, jer ta mala djevojčica je postala sve što je njen otac od nje očekivao i želio, pa i puno više.

MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 26:  Maria Sharapova of Russia congratulates Serena Williams of the United States on winning their quarter final match during day nine of the 2016 Australian Open at Melbourne Park on January 26, 2016 in Melbourne, Australia.  (Photo by Quinn Rooney/Getty Images)
Quinn Rooney/Getty Images

No, na početku tog puta stanovala je velika neizvjesnost. Ambiciozni otac Jurij odveo ju je u SAD, uzeo je svih svojih 700 dolara ušteđevine i sve uložio na 7-godišnju djevojčicu. Kad su stigli u zračnu luku u Americi onaj koji je tatu i malu Mašu trebao dočekati jednostavno se nije pojavio, a ni Jurij ni mala Marija nisu tada znali zucnuti ni riječ engleskog.

Na koncu su došli u akademiju slavnog trenera Nicka Bollettierija, gdje su stasali Andre Agassi, Monika Seleš i brojna druga poznata imena, a menadžerska agencija IMG odlučila je riskirati i uložiti 35.000 dolara u malu Ruskinju. Kasnije im se to vratilo u milijunskim iznosima...

Tako je, eto, počela jedna obećavajuća, a kasnije se pokazalo velika, velika karijera.

Marija Šarapova zablistala je već sa 17 godina kada je 2004. osvojila Wimbledon, trijumfom nad Serenom Williams u finalu. Navodno je Amerikanki taj poraz iznimno teško pao pa se “zavjetovala” da više nikad neće izgubiti od plavokose Ruskinje. I skoro pa je uspjela jer ono što su mnogi vidjeli kao veliko rivalstvo pretvorilo se u dominaciju Amerikanke. Ukupan međusobni omjer je, naime, 20-2 za Serenu...

MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 25:  Maria Sharapova of Russia has a drink during a practice session on day eight of the 2016 Australian Open at Melbourne Park on January 25, 2016 in Melbourne, Australia.  (Photo by Michael Dodge/Getty Images)
Michael Dodge/Getty Images

No, te 2004. mlada Ruskinja postala je instant hit, talentirana, mlada i ljepuškasta, bila je od prvog dana na meti novinara i fotoreportera, a njen otac, koji je još tada vodio brigu o svojoj maloj Maši, kasnije se posvetio nekim drugim poslovima i odmakao od tenisa. Jednom je novinaru londonskog dnevnika zatražio 100 tisuća funti za intervju s njegovom malom curicom i usput mu je poslao upozorenje.

- Garantiram ti intervju sat vremena s Mašom, ali moraš požuriti, ako jedan dan zakasniš, sutra će biti još skuplje.

​Sumnjam da se takav intervju dogodio, još uvijek nije bilo toliko novaca i u tenisu, ali je činjenica da je Marija Šarapova već s 20 načinila karijeru neslućenih razmjera. Sa 17 je bila pobjednica Wimbledona, s 19 je osvojila US, a 21 Australian Open, a onda nekoliko godina kasnije 2012., sa 25, kompletirala Grand Slam kolekciju trijumfom na Roland Garrosu.

Zanimljivo, na koncu je Roland Garros osvojila još jednom, odnosno to je jedini Grand Slam koji je osvojila dva puta, makar je još 2007. svoju igru na zemljanoj podlozi opisala sljedećim riječima:

MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 24:  Maria Sharapova of Russia celebrates winning her fourth round match against Belinda Bencic of Switerland during day seven of the 2016 Australian Open at Melbourne Park on January 24, 2016 in Melbourne, Australia.  (Photo by Cameron Spencer/Getty Images)
Cameron Spencer/Getty Images

- Osjećala sam se kao krava na ledu.

Šarapova nije otišla iz tenisa zato jer je prestala biti zaljubljena u igru svog života, strast je još uvijek bila tu, no tijelo joj nije dopustilo, prije svega kronični problemi s ramenom zbog kojih je često znala propuštati po nekoliko mjeseci u sezoni.

Na koncu je shvatila da je to uzaludna bitka i odlučila je zatvoriti jednu veliku knjigu u kojoj je imala samo jednu mrlju. Bila je pozitivna na dopinškoj kontroli, na supstancu meldonium, koji je godinama uzimala za rad srca i koji je dospio na zabranjenu listu, a da to ona nije znala, odnosno barem je tako tvrdila.

U konačnici je priznala svoj grijeh, pa joj je zbog priznanja kazna umanjena na 15 mjeseci, ali kada se vratila tenisu više ništa nije bilo isto kao nekad. Mnogim je tenisačicama zasmetalo što je Ruskinja u svom povratku dobivala “popuste”, odnosno što su joj turniri davali pozivnice pa nije morala igrati kvalifikacije.

- Kada je netko kažnjen zbog dopinga smatram da bi trebao krenuti od nule, od dna i probijati se prema vrhu - rekla je, primjerice, Caroline Wozniacki, a slične su poruke slale i Simona Halep i Agnieszka Radwanska.

No, Šarapova je bila preveliki magnet, medijski, marketinški, navijački i bilo kakav drugi da to direktori turnira ne bi iskoristili. ​Iako, sve što se događalo u karijeri Marije Šarapove bilo je poprilično tajnovito. Sve što je željela otkriti javnosti događalo se na teniskom terenu, a sve ostalo... Recimo da je bila zakopčana do grla i mnogi su je tretirali i nazivali ruskom Gretom Garbo.

​Iako je bila praćena na sve strane, iako je bila silno popularna, pogotovo u najboljim danima kada je bila prva tenisačica svijeta, punila je gledalište i stadione gdje god je igrala, uvijek zanimljiva novinarima, jer je bila elokventna, znala je biti i duhovita kad je trebalo, znala je biti zagonetna kada je trebala, a znala je biti i opaka kada je trebalo.

Russia's Maria Sharapova (R) leaves after her defeat against Croatia's Donna Vekic during their women's singles match on day two of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 21, 2020 (Photo by John DONEGAN / AFP) / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE
John DONEGAN / AFP / JOHN DONEGAN AFP
Šarapova

Uostalom, drugi nadimak bio joj je Ice Queen, odnosno Ledena kraljica, jer znala je biti izuzetno hladna prema suparnicama, dapače imali ste osjećaj da je ponekad mogla i zalediti onim prijekim pogledom.

Tako je jednom poslala poruku s pressice Sereni Williams koja je nešto loše rekla na njen račun, i račun njenog tadašnjeg dečka, bugarskog tenisača Grigora Dimitrova.

- Bolje bi joj bilo da vodi brigu o svom dečku i njegovo dvoje djece.

Govorila je, naravno, o Francuzu Patricku Mouratoglouu, koji je jedno vrijeme figurirao kao trener i partner Serene Williams. Makar, uskoro je i Dimitrov nestao iz njenog života. No, prava ljubav Marije Šarapove ionako je bio tenis, tenis ju je doveo do vrha, jer je sa 18 godina bila i pobjednica Wimbledona i prva tenisačica svijeta. Više joj nije trebalo.

Da joj je rame dopustilo i da nije bilo toliko dugo pauza, karijera bi bila i veća, ali i ovako je tenisu rekla zbogom u najboljem trenutku. Istina, nije otišla kada je bila na vrhu, jer je njen aktualni ranking (373) daleko, daleko ispod onoga što je nekad bila, ali ono što ju je odvelo na vrh je ostalo za sva vremena.

Od tenis zaradila 38 milijuna, ali izvan terena čak 287 milijuna USD

Marija Šarapova odavno je prerasla tenis. Sibirska tigrica bila je puno više od tenisačice, bila je megazvijezda za koju se lijepi novac, manekenka, glumica, modna ikona... San snova za sve marketinške stručnjake. Uostalom, dovoljno govori i podatak da je oproštaj objavila u modnim časopisima Vanity Fair i Vogue.

Kad je kao 17-godišnjakinja osvojila Wimbledon, preko noći je postala miljenica svjetskih medija. Tenisko umijeće u kombinaciji s atraktivnim izgledom stvorili su od nje tvornicu novca. I nemojte sumnjati da će to i ostati, bez obzira na umirovljenje.

Legenda kaže da je Mašin otac 1994. došao na Floridu sa 700 dolara u džepu. Danas je njegova kći, prema procjeni Forbesa, “teška” 325 milijuna dolara. Od tog iznosa, oko 38,7 milijuna otpada na tenisku zaradu, sve ostalo su joj donijeli sponzori, reklame, linije odjeće i slatkiša koje je pokretala... Od 2005. do 2015., dakle 11 godina držala je prvo mjesto najplaćenijih sportašica svijeta.

Zaruke s Vujačićem

Kad je te 2004. u All England Clubu pobijedila Serenu Williams i osvojila prvi Grand Slam naslov, jedini su joj sponzori bili Nike i Prince. A onda se priča zakotrljala, ubrzo je potpisala ugovore s Tag Heuerom, Canonom, Motorolom, Colgate-Palmoliveom... A to je bio tek početak, teško je i pobrojati sve moćne kompanije koje su je uzimale za zaštitno lice, bili su tu, ili još uvijek jesu, Tiffany, Land Rover, Pepsi, Sony, Porsche, Evian, Head, Gatorade...

Čak je ni suspenzija zbog dopinga 2016. nije previše bacila unatrag. Rijetki su je sponzori tada napustili, neki su samo privremeno zamrznuli ugovore, ali čim joj je suspenzija istekla, javili su se brojni novi.

Od 2005. do 2011. bila je na Forbesovom popisu 100 najmoćnijih slavnih osoba na svijetu, magazin People ju je svojedobno uvrstio među 50 najljepših svjetskih zvijezda, muški časopis Maxim ju je četiri godine zaredom proglašavao najseksepilnijom ženom svijeta, za Sports Illustrated je snimila serijal fotografija u kupaćim kostimima...

Pažnju je, dakako, privlačila i svojim ljubavnim životom. Kratko je bila u vezi s pjevačem grupe Maroon 5 Adamom Levineom, a nakon toga su kružile glasine da je sreću pronašla s teniskim kolegom Andyjem Roddickom, premda ta veza nikad nije potvrđena. Bila je zaručena za slovenskog košarkaša srpskog porijekla Sašu Vujačića, a potom je dvije godine hodala s bugarskim tenisačem Grigorom Dimitrovim. Trenutno je u vezi s britanskim tajkunom Alexanderom Gilkesom koji je zaradio bogatstvo na nekretninama i umjetninama, i koji je na koledžu prijateljevao s britanskim prinčevima Wiliamom i Harryjem.

Šarapova je bila velika tenisačica, to uopće nije sporno, ali podjednaki je utjecaj imala i u svijetu šoubiznisa. S reketom u ruci je više nećemo gledati, ali ne sumnjamo da će na crvenim tepisima i dalje biti rado viđena gošća.

Marija Šarapova u brojkama

645

pobjeda

171

poraz

5

Grand Slam titula

10

Grand Slam finala

21

tjedan provela na broju 1 WTA liste

36

osvojenih titula iz 59 finala

3

osvojene titule u parovima

98

pobjeda protiv Top 10 igračica

10

sezona u kojima je godinu završavala u Top 10 (2004. - 2008., 2011. - 2015.)

9

sezona u kojima je godinu završavala u Top 5

13

uzastopnih sezona (2003. - 2015.) u kojima je osvojila barem jednu titulu

1

olimpijska medalja (srebro u Londonu 2012.)

38,8

milijuna dolara osvojila je od nagradnih fondova na turnirima (treća svih vremena, iza Serene i Venus Williams)

Linker
10. travanj 2024 20:36