Nacionalni teniski centar na Zagrebačkom velesajmu zatvoren lokotima i ulaz čuvaju zaštitari.
 Damir Krajac / CROPIX
PRAVA SRAMOTA

OTIMAČINA NACIONALNOG TENISKOG CENTRA U ZAGREBU Lanac, lokot i zaštitari za hrvatske tenisače

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 22. srpanj 2016. 21:07

Dok je reprezentacija Hrvatske u Portlandu kreirala najveći preokret u svojoj povijesti od 1993. (prvi službeni nastup u Davis Cupu imali smo u Zimbabveu), dok su Marin Čilić i prijatelji od 0-2 stigli do 3-2 i pobjede nad Amerikancima za naše treće polufinale (prvo od 2009), dotle se u Zagrebu odvijala otimačina Nacionalnog teniskog centra na Zagrebačkom velesajmu.

Hrvatski teniski savez je, izgleda, ostao bez terena na kojima su se kao djeca tesali Marin Čilić, Borna Ćorić, Ivan Dodig, Ana Konjuh... Praktički svi mladi naraštaji u posljednjih dvadesetak godina, na tim terenima NTC-a održavani su i turniri pod okriljem Međunarodne teniske federacije, ali čini se da više neće. Prošle subote na vrata su stavljeni lokoti, petnaestak mladih tenisača i tenisačica naišlo je na zatvorena vrata i jasnu poruku da tamo nisu dobrodošli.

Kamen oko vrata

Nacionalni teniski centar dugo je bio kamen oko vrata HTS-a jer je proizvodio gubitke, međutim, krajem 2014. godine dugovi prema Zagrebačkom velesajmu od 1,4 milijun kuna su namireni. Od tada je HTS uredno podmirivao sve obaveze, ali ne prema starom i nepovoljnom ugovoru, koji je raskinut.

Damir Krajac / CROPIX

Inače, NTC je bio od iznimne važnosti za mlade tenisače jer u tako skupom sportu vrlo je važno kad negdje možeš doći trenirati besplatno. A to je bilo omogućeno svim mladim igračima i igračicama, koje je HTS-ova struka procijenila kao darovite. Naravno da svi termini nisu bili samo za mlade, u poslijepodnevnim satima tereni su iznajmljivani u komercijalne svrhe.

- Hrvatski teniski savez posljednjih je godina maksimalno racionalizirao poslovanje upravo kako bi se juniorski tenis financirao koliko je god moguće. Gubitak NTC-a bio bi golem udarac za razvoj tenisa pa rezultati kao što je plasman u polufinale Davis Cupa sigurno ne bi bili mogući. Stoga je HTS cijelo vrijeme zastupao stajalište da je potrebno postići dogovor, koji bi zadovoljio obje strane, djelomično i uz pomoć Grada Zagreba. Ta je pomoć obećana i postoji dobra volja, jer se u ovom slučaju radi o općem i javnom interesu, ali na žalost, još nije realizirana, a sad bi bio krajnji trenutak da se ostvari. HTS je, u dogovoru sa Zagrebačkim velesajmom, radio na nalaženju rješenja koje bi bilo optimalno, a koje je jednostrano dovedeno u pitanje promjenom brava u trenutku kad HTS svoje financijske obveze, unatoč ograničenim sredstvima kojima raspolaže, uredno izvršava - prenio nam je raspoloženje u HTS-u glasnogovornik Igor Rajković.

Logično je pomisliti da je Zagrebački velesajam pronašao nekog drugog najmoprimca i da je zbog toga došlo do ovako nasilnog rješavanja Hrvatskog teniskog saveza kao partnera.

Linker
20. travanj 2024 00:55