REUTERS/Eric Gaillard
POTREBNA JE PRAVA MJERA

PATI LI ĐOKOVIĆ OD TEŠKOG POREMEĆAJA KOJI BI MU MOGAO UGROZITI ŽIVOT? Hrvatska stručnjakinja otkriva: 'Novak je otišao predaleko i to preko noći...'

ŠVICARSKI NUTRICIONIST UZBURKAO STRASTI Pati li Novak Đoković od ortoreksije i je li to uzrok igračke mu krize? Odgovore smo potražili kod stručnjakinje Mimi Vurdelje, voditeljice programa za nutricionizam u HOO-u.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 29. travanj 2018. 14:58

Igračka kriza Novaka Đokovića, nekad najboljeg tenisača svijeta, tema je kojom se ovih dana bave mnogi. Srbin ove godine ima pet pobjeda i isto toliko poraza, što mu je najlošije otvaranje sezone u profesionalnoj karijeri.

Nema sumnje da je velik uzrok Novakovih problema nedavna operacija lakta, nakon koje ne uspijeva pronaći pravu formu, ali ruku na srce, njegova kriza traje puno dulje. Srpski su mediji u više navrata pisali o njegovoj specifičnoj prehrani i postavljali pitanje je li ona glavni razlog problema. Ulje je na vatru u četvrtak dolio švicarski nutricionist Jürg Hösli, koji je napravio podužu analizu Novakova stanja te zaključio da srpski tenisač boluje od ortoreksije.

Godinama ne jede meso

- Divio sam se Novakovu stilu igre i načinu kretanja, a onda sam čuo da planira promijeniti prehranu i zapitao se kako će se to odraziti na njega. Sada vidimo posljedice. Anoreksija i bulimija nisu jedini poremećaji prehrane, postoji i ortoreksija, ovisnost o onome što se percipira kao zdrava prehrana. Ljudi nisu ni svjesni dugoročnih posljedica toga - napisao je Hösli.

Poznato je da Đoković već dulje ne jede meso, a prehrana mu se uglavnom svodi na povrće, po mogućnosti sirovo, te orašaste plodove. O Novakovim problemima i Höslijevoj ocjeni razgovarali smo s voditeljicom programa za nutricionizam i zdravstvena skrb pri HOO-u Mimi Vurdeljom.

Tennis - Australian Open - Rod Laver Arena, Melbourne, Australia, January 22, 2018. Serbia's Novak Djokovic reacts during his match against South Korea's Chung Hyeon. REUTERS/Edgar Su
REUTERS/Edgar Su

- Nemam informacije od Đokovića i ne mogu tvrditi ništa ako nisam s osobom porazgovarala. Ali znam da mu je još prije jedan nutricionist s Cipra, s kojim se sreo u Zagrebu, dijagnosticirao celijakiju, odnosno da mu organizam ne podnosi gluten. Sadašnje stanje pak ukazuje na mogućnost da mu se metabolizam srušio na nulu, odnosno da je možda otišao u ortoreksiju, u stanje teške ovisnosti o, uvjetno rečeno, zdravim namirnicama. To su osobe koje ne žele pojesti apsolutno ništa što netko nije definirao kao zdravo. A što je to zdravo? Ono što je sanitarno i zdravstveno ispravno? Nema definicije zdrave hrane. Zdravo je ono što vašem organizmu čini ugodu. Dakle, kad pojedete nešto, da ne osjećate nikakvo opterećenje. A zdravu prehranu uvjetuje spol, dob, podneblje, genetika, navike, tjelesna aktivnost... - ističe Vurdelja.

Ugledna nutricionistica dodaje kako je svaki čovjek po metabolizmu i bakterijskom sastavu crijeva original.

- Čula sam priču da je Novaku došla neka žena iz Beograda i nudila mu da jede samo sirovu hranu, a onda ga je i trener njegova mlađeg brata u Španjolskoj uvjerio da jede, opet uvjetno rečeno, zdravu hranu. Ja hrvatskim sportašima ne zabranjujem ništa; hrana mora biti afirmacija, a ne zabrana. Ali postoje određene namirnice koje nisu poželjne. Hrana koja je oslobođena većine životno važnih hranjivih tvari nije dobrodošla. Baš mi je nekidan Nikola Bralić, trener braće Sinković, rekao da mu se sviđa što sam na televiziji rekla da se može jesti slanina. Znači, sportaš može jesti sve, ali je pitanje koliko i kada, a najgora je stvar zabranjivati. Kad cijeli život hranite hardver određenim informacijama, onda je strašno kad ih preko noći uskratite. A Novak je preko noći prestao uzimati neke namirnice.

Vratila se Vurdelja nakon toga još jednom na mogućnost da je Đoković postao ovisnik o “zdravoj” prehrani.

- Kod njega je evidentan poremećaj prehrane, očito je da je izgubio snagu. Kako se to nije Federeru dogodilo? Svaka opsjednutost, a ortoreksija to jest, nije dobra, pogotovo ne kod vrhunskog sportaša i u sportu koji ima tako velike zahtjeve kao tenis. U redu, gluten je izbacio i prodisao je, ali je sada, očito, otišao u krajnost. Odaje sliku čovjeka koji nema dovoljno snage, svježine, brzine, izdržljivosti... - kaže Vurdelja pa nastavlja.

Kiselost vodi u bol

- Po ovome kako sada izgledaju njegovi mečevi i on sam, a i po informacijama koje su došle do mene, Novak se orijentirao na jednoobraznu prehranu, koja nikad nije dobra. A ako pati od ortoreksije, to znači da je uništio svoj organizam i sad ga vrlo pažljivo treba vratiti na potrebnu razinu. Prehrana je znanost, ne može se njome baviti ni susjed, ni prijatelj, ni trener mlađeg brata, nego stručnjak.

Höslijeva je teza i da sportaš koji, poput Đokovića, izbaci šećer iz prehrane s vremenom počinje osjećati sve veći umor, sve je podložniji stresu, počinje razvijati upale i alergije, a u konačnici čak i psihičke poremećaje.

Tennis - Australian Open - Rod Laver Arena, Melbourne, Australia, January 22, 2018. Serbia's Novak Djokovic reacts during his match against South Korea's Chung Hyeon. REUTERS/Edgar Su - HP1EE1M0VNPSU
REUTERS/Edgar Su

- Izbaciti sav šećer iz prehrane nije dobro jer što organizmu daje snagu? Pa glukoza. Čim imate smanjen unos šećera ili bilo koje hrane, imate i veću mogućnost zakiseljenja organizma. A vrlo je važno da sportaš ne dođe u stanje kiselosti, oksidacije i upale. To su tri stanja koja su za sportaša pogubna. Onog trenutka kad izbaci neke namirnice on može doći u takva stanja. A kiselost organizma dovodi vas u stanje boli. Prehrana je bitan čimbenik i zato gotovo svaki vrhunski sportaš pored sebe ima nutricionista koji ga uči pravilno jesti. Mi od rođenja ne učimo jesti pravilno, nego ono što se jede u nekoj obitelji. I Marin Čilić je imao velikih problema sa zdravljem i ozljedama jer se nije pravilno hranio. Što će dečko iz Međugorja koji je naučio jesti zljevaču? Ne može tako izdržati turnire, to nosi mogućnost ozljeđivanja.

Za kraj je Vurdelja poslala jasnu poruku svim sportašima, ali i običnim ljudima.

- Novak je otišao predaleko. Pravilna prehrana ima samo dva čarobna faktora: raznovrsnost i pravu mjeru. Vrlo je važno jesti raznovrsno, a prava je mjera bitna i u treningu i spavanju i jedenju, u svemu. Ravnoteža je temelj svega.

Linker
01. svibanj 2024 04:17