Clive Mason/Getty Images
NIJE JOJ BILO LAKO

PETRA MARTIĆ ZA SN OBJASNILA ZAŠTO JE ODUSTALA OD NASTUPA ZA HRVATSKU REPREZENTACIJU I OLIMPIJSKIH IGARA 'To je tužna tema za mene...'

PETRA MARTIĆ ZA SN Iza najbolje hrvatske tenisačice najuspješnija je sezona karijere, prvi WTA naslov osvojen u Istanbulu i uspon do 15. mjesta svjetske ljestvice, a sve to dovelo ju je i do nominacije za najbolju sportašicu Hrvatske i za Sportsku osobe godine u izboru SN
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 06. prosinac 2019. 10:31

Najbolja hrvatska tenisačica Petra Martić krenula je s pripremama za 2020. godinu, što je i normalno. Eto nove sezone dok kažeš keks, proletjet će ovaj prosinac, a valja biti spreman odmah. Nema čekanja.

Velike su Petrine ambicije nakon što je briljantno odigrala ovu godinu i popela se do fantastičnog 15. mjesta na rang-listi. Time je ispred nje od svih hrvatskih igračica ostala samo Iva Majoli (4), a tako će vjerojatno i ostati, ali već podatak da je prešišala Karolinu Šprem, Silviju Talaju, Mirjanu Lučić-Baroni, Anu Konjuh, Sabrinu Goleš, svih njih ove godine, dokaz je kvalitete.

Sve sjelo na mjesto

Martić je u 2019. dočekala prvu titulu na WTA Touru, poklopilo joj se konačno u travnju u Istanbulu, gdje je tri od pet mečeva dobila nakon gubitka prvog seta, pritom je odigrala i maraton s Kristinom Mladenovic u četvrtfinalu. Na omiljenoj zemljanoj podlozi stigla je i do uspjeha karijere na Grand Slam turnirima, u petom je pokušaju prošla osminu finala i ušla među osam u Roland Garrosu, a tamo su samo nijanse odlučivale u meču s Marketom Vondroušovom (imala je Petra tri set-lopte u prvom setu).

Sjajnu formu na Grand Slam turnirima općenito potvrdila je osminom finala u Wimbledonu i na US Openu te 3. kolom Australian Opena. I to nije sve, bila je finalistica u Zhengzhouu, dodala polufinale Birminghama, četvrtfinale Madrida i Wuhana. Skupilo se i lijepih pojedinačnih pobjeda, gromko je odjeknula ona nad 2. tenisačicom svijeta Karolinom Pliškovom u Roland Garrosu (6:3, 6:3). Izdvojit ćemo još Belindu Bencic (WTA 21) u Charlestonu, Garbinu Muguruzu (WTA 19) u Madridu, Anastaziju Sevastovu (WTA 11) na US Openu, Arinu Sabalenku (WTA 13) u Zhengzhouu...

Svi ti uspjesi zaokruženi su nominacijom za najbolju sportašicu Hrvatske u izboru Sportskih novosti te, u novoj kategoriji, za Sportsku osobu godine.

- Nominirana sam za ove dvije nagrade!? Prvo što čujem, sretna sam, već taj podatak dovoljno govori kakvu sam sezonu imala - rekla je 28-godišnja Dućanka.

- Sezona je stvarno bila odlična. Da mi je netko rekao da će biti takva, vjerojatno ne bih povjerovala. Rekla bih da je stvar prije svega u konstanti, nikada prije nisam bila na visokoj razini i bez ozbiljnijih ozljeda. Vjerujem da će mi to biti dodatan vjetar u leđa za nastavak pozitivnih rezultata.

U redu, konstanta, možemo prihvatiti, ali mora biti još nešto. U čemu je tajna uzleta počevši od turnira u Charlestonu (polufinale), a nakon toga praktički nisi imala lošijih trenutaka? Omjer 36-17 (68%) otkriva puno toga.

- Iskreno, ne znam. Mislim da neka posebna tajna ne postoji. Otkako sam započela povratak prije dvije i pol godine uložila sam puno truda i rada, polako sam napredovala na svim poljima i ove godine je nekako sve sjelo na svoje mjesto. Niti jedan uspjeh nije izgrađen preko noći, pa tako ni moj. Rad, baš naporan rad, briga o vlastitom tijelu...

Talent je, naravno, uvijek bio tu.

Novi trener je Bok

Ona koja supotpisuje Petrin uspon prema vrhu, trenerica Sandra Zaniewska, više neće raditi s njom. Došlo je do raskida suradnje pred kraj godine, već na Elite Trophyju u Zhuhaiju Petra je bila sama. Njihova suradnja izazvala je dosta pozornosti, jer na WTA Touru još uvijek kronično nedostaje trenerica.

- Sporazumno smo odlučile prekinuti naš odnos. Nakon dvije godine osjetile smo da je došlo vrijeme za razdvajanje, prije nego se ta potreba osjeti na rezultatima.

Tako će u 2020. godini njezin trener biti Nizozemac Martijn Bok. Nekada prosječan tenisač, koji nije uspio probiti granicu Top 200. Njega najviše pamte kao stručnjaka koji je nekadašnju britansku senzaciju Lauru Robson vodio do juniorskog trofeja u Wimbledonu (2008) kad je ona imala samo 14 godina. Robson su, nažalost, uništile ozljede. Bok, kome je 46 godina, trenirao je još Patty Schnyder i Nathalie Dechy.

- Započeli smo prije nekoliko tjedana. Za sada sam zadovoljna komunikacijom i treninzima.

Čim je netko na 15. mjestu, bez obzira na to kolika bodovna razlika bila do Top 10, logično je da se razmišlja i o tome. Ulazak među deset najboljih (samo su 132 igračice od 3. studenog 1975. i uvođenja kompjuterske rang-liste tamo bile) nameće se kao cilj, zar ne? Ta mogućnost se Petri nameće s obzirom na to da u prva tri mjeseca nema previše bodova za braniti.

- Da, moje su ambicije velike i zato bih htjela od početka krenuti dobro. Iako ne bih željela ulaziti previše u dubioze o bodovima i renkingu, ne želim opterećenja takve vrste. Fokus i dalje mora biti na zdravlju i dobrim igrama, s time će doći sve ostalo.

Petru, to je sigurno, nećemo sljedeće godine gledati u Fed Cup reprezentaciji, posljedično ni na Olimpijskim igrama u Tokiju. Posljednje mečeve za reprezentaciju odigrala je 2014. godine, nakon toga se mučila s ozljedama, uglavnom s leđima, a kad je napokon ozdravila, shvatila je da jedno s drugim ne ide. Tako je prelomila, neće igrati za reprezentaciju, o čemu je obavijestila izbornicu Ivu Majoli.

Odluka teška srca

- Da, nažalost, to je tužna tema za mene. S obzirom na to da sam i u ovoj godini, svojoj najuspješnijoj godini, odigrala samo 18 turnira, dok druge cure igraju između 23 i 25, moram dati prioritet WTA Touru i pokušati ubaciti još nekoliko turnira u raspored. Pod uvjetom da mi to tijelo dopusti. Realno govoreći, bez tih nekoliko dodatnih turnira, neću imati priliku boriti se za Top 10. Razlika u odigranim turnirima jednostavno je prevelika i ja zaostajem za konkurencijom na tom području. Zbog toga sam teška srca morala prelomiti i odlučiti da više ne igram za reprezentaciju. Samim time ne mogu ni na Olimpijske igre. Tako je kako je.

Ashleigh Barty zasjela je na prvo mjesto, Australka je osvojila svoj prvi Grand Slam trofej, i to u Roland Garrosu, najmanje očekivano. Kao nova zvijezda ukazala se Bianca Andreescu, pobjednica Indian Wellsa, Toronta i US Opena. Tko bi rekao da će Simona Halep trijumfirati u Wimbledonu, i to tako uvjerljivo protiv Serene Williams u finalu? Na WTA Touru izvjesno je da je sve neizvjesno, trend različitih pobjednica na Grand Slam turnirima je postao uobičajen. Što će donijeti 2020. godina?

- Jako teško pitanje i mislim da nitko ne može dati odgovor na to. Nadam se da će i dogodine biti novih Grand Slam pobjednica - tajanstveno je naš razgovor zaključila Petra.

Najdraža pobjeda protiv Vondroušove u finalu Istanbula

Nakon finala Kuala Lumpura još 2012. godine i Bukurešta 2018. godine Petra Martić je u Istanbulu dočekala da podigne trofej na WTA Touru.

- Tamo sam došla sa samopouzdanjem, ali nije bilo lako. Prva dva kola vraćala sam se protiv Tamare Zidanšek i Ane Bogdan, u četvrtfinalu svladala Kristinu Mladenovic nakon tri sata i 17 minuta, valjda moj najdulji meč u karijeri. Konačno, u finalu sam se vratila protiv Markete Vondroušove, ona je prvi set dobila 6:1. To je definitivno moja najdraža pobjeda.

Nešto više od mjesec dana kasnije silno talentirana Čehinja revanširala se sa 7:6 (1), 7:5 u četvrtfinalu Roland Garrosa. (db)

U lovu na Ivu Majoli

Renkingom je već druga Hrvatica svih vremena, a u 2020. godini Petra Martić i Donna Vekić vjerojatno će doći do 150 pobjeda u karijeri, te tako nastaviti međusobnu borbu za prvu pratilju Ive Majoli. Kako po renkingu (Majoli 4., Martić 15., Vekić 19.), tako i po broju pobjeda. Majoli je za sada nedostižna sa 276, ali Osječanka je dovoljno mlada da bi je u budućnosti nadmašila, što je produkt ranog okončanja karijere “Ive La Dive”.

Linker
05. svibanj 2024 06:08