Čilić i Ćorić sigurno će biti motivirani i željni pravog uvoda u novu sezonu nakon što im 2019. nije bila dobra i uspješna
 Srdjan Stevanovic/Getty Images
ATP CUP

POČINJE NOVO TENISKO NATJECANJE U KOJEM STARTA I HRVATSKA Prvi tenisač svake reprezentacije već samo za dolazak dobiva pravo malo bogatstvo!

ATP CUP Od 3. do 12. siječnja u Brisbaneu, Perthu i Sydneyu se održava novo tenisko natjecanje, u kojem sudjeluje i Hrvatska, kao dio skupine s Austrijom, Poljskom i Argentinom
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 03. siječanj 2020. 15:28

Samo 40 dana nakon što se Španjolska u Madridu okitila titulom svjetskog prvaka u tenisu osvojivši Davis Cup, odnosno World Cup of Tennis, kako se službeno promovira najstarije svjetsko momčadsko natjecanje otkako je njime zagospodarila tvrtka Cosmos s Gerardom Piqueom na čelu), najbolje teniske momčadi svijeta kreću u borbu za još jedan naslov.

U Sydneyju, Perthu i Brisbaneu od 3. do 12. siječnja igra se premijerni ATP Cup, po svemu natjecanje vrlo slično onome što smo vidjeli u Madridu, jedino što su različite organizacije pod čijim su patronatom. Dakle, finale Davis Cupa je čedo ITF-a (Međunarodna teniska federacija) i Cosmosa, dok je ATP Cup djelo nastalo u laboratoriju ATP-a (Udruženje teniskih profesionalaca), prije svega kao odgovor na ekspanziju prvo spomenutog. Za prosječnog pratitelja tenisa, ako još u priču ubacimo Laver Cup, dovoljno zbunjujuće. Je li sve to potrebno, odgovor ćemo tek saznati, ali da je ovakva situacija teško održiva, sasvim je izvjesno.

Neizvjesna skupina

Rafael Nadal i Novak Đoković baš su u Madridu većinu press konferencija potrošili dajući svoje mišljenje o ova dva natjecanja, njihova sugestija o ujedinjavanju bila je više nego očita, ali tko će i kako pomiriti dva suprotna pola jest pitanje za milijun dolara. Ako ne i više. Uostalom, nagradni fond oba događaja je ogroman. Čak 23 milijuna eura nudi finale Davis Cupa, a 13,3 milijuna ATP Cup, koji uz to dodaje bodove za rang-listu. Jasno je da se očekuju dugi i mučni pregovori svih zainteresiranih strana, s tim da se od posljednjih razgovora promijenila zapovjedna struktura ATP-a (predsjednik Andrea Gaudenzi i izvršni direktor Massimo Calvelli). Prvi put u povijesti vlast nije u rukama Anglosaksonaca, a to nije nevažno.

Reprezentacija Hrvatske će na prvom izdanju ATP Cupa igrati u najjačem sastavu - Borna Ćorić, Marin Čilić, Viktor Galović, Ivan Dodig i Nikola Mektić. Za prolaz u četvrtfinale kroz skupinu E borit će se s Austrijom (4. siječnja), Poljskom (6. siječnja) i Argentinom (8. siječnja). Pobjednici šest skupina igrat će u četvrtfinalu plus dva najbolja drugoplasirana sastava.

Već na prvi pogled, Hrvatsku se zbog ujednačenosti sastava - dva odlična singl igrača i dva specijalista za par - može smatrati jednim od favorita. K tome, izbornik Luka Kutanjac (odabrao ga je Ćorić kao naš najbolje rangirani tenisač) imat će na raspolaganju igrače željne pravog uvoda u sezonu iskupljenja, jer Ćorić i Čilić definitivno ne mogu biti zadovoljni 2019. godinom. Što oni i nisu, to su već sto puta ponovili.

Istina je i da skupina E jest jedna od najneizvjesnijih na ATP Cupu, no Hrvatska se nema koga plašiti, jer su njena dva najjača aduta konačno zdrava. Ćorić se riješio svih ozljeda, koje su ga spopale od lipnja prošle godine, a Čilić je uspješno sanirao problem s desnim koljenom. Isto tako, Dodig i Mektić su sposobni pobijediti bilo koga s druge strane mreže. Hrvatska je kao dvostruki osvajač Davis Cupa (2005., 2018.), ali i World Team Cupa (2006.) u Düsseldorfu (igrao se od 1978. do 2012. u tjednu prije Roland Garrosa s osam reprezentacija) dokazano sposobna igrati u turnirskom sustavu.

Čilićeva nesigurnost

Loš nastup u Madridu u studenome, naravno, neće imati utjecaja. To je već pometeno pod tepih, jer bez Čilića i s poluzdravim Ćorićem u skupini s Rusijom i Španjolskom nismo imali što tražiti. Stoga na ATP Cup ne treba gledati kao mogućnost za iskupljenje, nego priliku za potvrđivanje klase i što bolju pripremu Australian Opena.

Interesantno je kako jedna sezona može promijeniti pogled na tenisače, pa se u projekcijama 2020. godine Ćorića i Čilića malo spominje u perspektivi velikih rezultata. Nekako su ostavljeni na marginama, ispali su iz vidokruga dok se priča koliko će još Velika trojka (Rafael Nadal, Novak Đoković, Roger Federer) odolijevati nasrtajima mladih snaga (Dominic Thiem, Danil Medvjedev, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev...), dok se ne isključuje eksplozija još mlađih snaga (Denis Shapovalov, Felix Auger-Aliassime, Jannik Sinner, Alex De Minaur...).

Nema sumnje da će to djelovati motivirajuće, pogotovo na Ćorića, koji ima novog trenera Martina Štepaneka. Čiliću takav poticaj možda nije neophodan, ali lutanje u stručnim rješenjima ukazuje određenu nesigurnost. Međugorac je, naime, u Sydney odletio bez trenera, raskinuo je s Wayneom Ferreirom nakon samo šest mjeseci suradnje, odnosno nakon samo tri mjeseca od potvrde da ga je angažirao za dulji period. Uz sebe više nema niti Ivana Cinkuša, pa će biti zanimljivo vidjeti njegov sljedeći odabir.

Nema sumnje da će ATP Cup biti intrigantan i da će privući pozornost. Mnogi tenisači uživaju u danima kad uspjehe mogu dijeliti s ekipom, poseban je to osjećaj. U Madridu su, na primjer, svi ostali zadivljeni spremnošću, odlučnošću Nadala i Đokovića u borbi za pobjedu. I to na kraju duge, duge sezone. Davis Cup je iz njih izvukao sve najbolje. ATP Cup je na redu, nada se istom efektu, bolju državu od Australije nisu mogli odabrati, pa i bolji termin...

OSNOVNA PRAVILA Samo za dolazak prvi tenisač momčadi dobiva 150.000 dolara

- šest skupina po četiri reprezentacije, igraju svatko sa svakim, u četvrtfinale prolaze pobjednici skupina i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije; od četvrtfinala se igra na ispadanje (nokaut-sustav)

- svaki dvoboj se sastoji od dva pojedinačna meča na dva dobivena seta s klasičnim tie-breakom, te od jednog meča u paru, gdje je treći set tie-break do deset poena (kao na ATP Touru); prvi meč igraju drugi igrači reprezentacija, drugi meč dva najbolja tenisača, potom parovi

- minimalan broj igrača u momčadi je tri, a maksimalan pet, a u momčad se ulazi na osnovu renkinga u trenutku dva roka, jednog sredinom rujna, drugog sredinom studenog

- osim što se može dosta zaraditi (samo za nastup, na temelju renkinga, Ćorić je dobio 150.000 dolara, Čilić 75.000, Dodig i Mektić po 30.000, Galović 12.500), ATP Cup dijeli bodove za rang-listu. U singlu se može uprihoditi maksimalno 750 bodova, dok je u paru to 250.

- Prvi tenisač reprezentacije za pobjedu u skupini dobiva 39.400 dolara (drugi 27.600, par 8375), za pobjedu u četvrtfinalu 78.350 (drugi 55.100, par 16.700), za pobjedu u polufinalu 151.000 (drugi 106.000, par 32.150), za pobjedu u finalu 290.400 (drugi 204.000, par 61.800)

- svaki igrač, igrao ili ne, za momčadsku pobjedu će zaraditi 9850 dolara za pobjedu u skupini, 17.620 u četvrtfinalu, 29.280 u polufinalu i 48.760 u finalu

- u idealnom scenariju, sa svim pobjedama (pojedinačnima i momčadskima) prvi igrač reprezentacija može zaraditi 700.000 dolara

- bodovi u pojedinačnim mečevima ovise o renkingu suparnika i fazi natjecanja, minimum je 20, a maksimum 250 bodova (finale, suparnik od 1 do 10 na rang-listi). Za parove je jednostavnije - 40 za pobjedu u skupini do 80 bodova u finalu

RASPORED

3. siječnja: Grčka - Kanada, Njemačka - Australija, SAD - Norveška, Rusija - Italija, Belgija - Moldavija, Velika Britanija - Bugarska.

4. siječnja: Francuska - Čile, Srbija - Južna Afrika, Japan - Urugvaj, Španjolska - Gruzija, Argentina - Poljska, Austrija - Hrvatska.

5. siječnja: Kanada - Australija, Njemačka - Grčka, Italija - Norveška, Rusija - SAD, Bugarska - Moldavija, Belgija - Velika Britanija.

6. siječnja: Južna Afrika - Čile, Srbija - Francuska, Japan - Gruzija, Španjolska - Urugvaj, Hrvatska - Poljska, Austrija - Argentina.

7. siječnja: Njemačka - Kanada, Grčka - Australija, Rusija - Norveška, Italija - SAD, Velika Britanija - Moldavija, Belgija - Bugarska.

8. siječnja: Srbija - Čile, Francuska - Južna Afrika, Španjolska - Japan, Gruzija - Urugvaj, Austrija - Poljska, Hrvatska - Argentina.

ČETVRTFINALE - SYDNEY

9. siječnja: Pobjednik C - Pobjednik F (1), Pobjednik D - Pobjednik F (2).

10. siječnja: Pobjednik A - Drugi drugoplasirani (3), Prvi drugoplasirani - Pobjednik B (4).

POLUFINALE - SYDNEY

11. siječnja: Pobjednik 2 - Pobjednik 3, Pobjednik 1 - Pobjednik 4.

FINALE - SYDNEY

12. siječnja

SKUPINE

Skupina A (Brisbane)

Francuska, Čile, Srbija, Južna Afrika.

Skupina B (Perth)

Japan, Urugvaj, Španjolska, Gruzija.

Skupina C (Sydney)

Belgija, Moldavija, Velika Britanija, Bugarska.

Skupina D (Perth)

SAD, Norveška, Rusija, Italija.

Skupina F (Brisbane)

Grčka, Kanada, Njemačka, Australija

Skupina E (Sydney)

AUSTRIJA

Thiem, Novak, Ofner, Marach, Melzer

HRVATSKA

Ćorić, Čilić, Galović, Dodig, Mektić

ARGENTINA

Schwartzman, Londero, Pella, Gonzalez, Molteni

POLJSKA

Hurkacz, Majchrzak, Zuk, Kubot, Marek

RASPORED

4. siječnja: Argentina - Poljska, Austrija - Hrvatska

6. siječnja: Hrvatska - Poljska, Austrija - Argentina

8. siječnja: Austrija - Poljska, Hrvatska - Argentina

Linker
04. svibanj 2024 00:17