AFP
 DAVID GRAY
HRVATSKI PREMIER TENIS

Priča na inicijativu SN-a! Marin Čilić: Šteta što neće biti i gledatelja, ali i ovako će biti sjajno

Nakon gotovo tri mjeseca reketi će se opet aktivirati od 4. do 7. lipnja u Osijeku
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 23. svibanj 2020. 08:05

Hrvatski Premier Tenis naziv je prvog teniskog događaja, koji će se održati u našoj zemlji nakon izbijanja epidemije koronavirusa. Potaknut i inicijativom Sportskih novosti, što je sam naglasio u razgovoru s nama, Igor Vekić uspio je u svom naumu da u Osijek od 4. do 7. lipnja dovede više-manje kompletnu kremu hrvatskog tenisa.
Prema najavama pod sloganom #pokrenimotenis i s humanitarnom notom (Hrvatska i tenis protiv COVID-19) u Osijeku će igrati čak 20 što aktivnih, što bivših, što budućih teniskih zvijezda. Od Marina Čilića i Borne Ćorića, preko Donne Vekić i Ane Konjuh, do Gorana Ivaniševića i Ive Majoli.

Ponosna ambasadorica

Podsjećamo da je suspenzija teniskih turnira krenula uoči velikog turnira u američkom Indian Wellsu, a nakon što su odigrani kvalifikacijski dvoboji Davis Cupa, pa tako i onaj u Zagrebu kad je Hrvatska 6. i 7. ožujka pobijedila Indiju (3:1). Ubrzo nakon toga je praktički cijeli svijet stao, posljedično i sport. Dakle, gotovo puna tri mjeseca nakon posljednje udarene loptice na teniskim terenima u Hrvatskoj (nakon Davis Cupa počela je Istarska rivijera, no prekinuta je usred prvog turnira), tenis se vraća, makar bez gledatelja i poštujući sve sigurnosne upute, ali u televizijskom prijenosu.
- Jako sam uzbuđena što ćemo svi zajedno imati priliku odigrati malo natjecateljskog tenisa, ali i početi podizati formu za, nadam se, skori povratak ATP i WTA Toura - rekla je ponosna Osječanka Donna Vekić.

image
hhhhhhhhh hhhhhhhhhhhhh

- Vjerujem kako će gledanost ovog posebnog događaja biti velika, a najviše sam ponosna što ću kao ambasadorica kontinentalnog turizma Osječko-baranjske županije na neki način biti i domaćin ovog jedinstvenog turnira.
Osim što će na djelu biti najbolji hrvatski tenisači i tenisačice, upravo njihov angažman trebao bi pozitivno utjecati na humanitarni karakter ove četverodnevne priredbe. Humanitarna akcija će se provoditi u dva dijela, prvi je zamišljen kao prikupljanje sredstava do početka natjecanja, te dio za vrijeme događaja i prijenosa uživo u kojemu će gledatelji svojim pozivima moći donirati novac. Cilj je humanitarne akcije osigurati znatna financijska sredstva, koja će biti donirana projektu hrvatskih znanstvenika na istraživanju virusa, te pronalaženju cjepiva i lijeka protiv Covida-19.

image
CROPIX
RONALD GORSIC

Donna zvala rano

- Nakon Donnine inicijative, a s obzirom na dobro poznavanje raspoloženja većine tenisača u ovim zahtjevnim vremenima epidemije, odlučili smo organizirati jedinstveni teniski spektakl u Osijeku pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Hrvatskog teniskog saveza - pojasnio je Igor Vekić kako je tekla sama organizacija.
- Hvala svima koji su podržali zahtjevnu organizaciju u ova vremena. Svim sudionicima obećavamo veliko gostoprimstvo, a gledateljima putem HRT-a, vrhunski tenis. Ovo je definitivno događaj koji osim svog humanitarnog aspekta, povezuje igrače, promiče hrvatski sport i Osječko-baranjsku županiju, te sve njezine ljepote i blagodati. Inicijativa poput ove, daje vjetar u leđa, vraća vjeru u život i budućnost, te što je najvažnije, potiče na hrabrost i borbu pa čak i onda kada je stvarnost neizvjesna.
Marin Čilić još uvijek uživa u Cavtatu i nema se namjeru micati s juga Hrvatske, ali je spreman početkom lipnja proputovati cijelu zemlju kako bi sudjelovao na spektaklu u Osijeku.
- Donna Vekić me zvala još dosta davno i pitala jesam li zainteresiran. Naravno da jesam, pogotovo kad priredba ima humanitarni karakter. Jako mi je žao što neće biti gledatelja, jer to bi bio pun pogodak i mislim da bi imalo još veći odjek.

U najboljem svjetlu

Možda da se još malo pričekalo dok olabave mjere sigurnosti, pogotovo što je u pitanju događaj od četiri dana, ali u konačnici je bitno da se kreće s mrtve točke.
Predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić je od začetka inicijative bila spremna podržati nastojanja.
- Svi smo željni tenisa nakon duge stanke, a ovo je događaj koji će nam to omogućiti, i to na visokoj razini, uz hvalevrijednu humanitarnu notu. Mislim da ne možemo poželjeti više i bolje od toga. Zahvaljujem Donni, njezinoj obitelji i timu oko nje što se trude oko ovako lijepe akcije, a mi ćemo kao Hrvatski teniski savez nastojati čim više pomoći u organizaciji i kao pokrovitelj, jer ovo je još jedno predstavljanje tenisa u najboljem svjetlu. Posebna zahvalnost ide i našim tenisačima i tenisačicama koji su se odazvali, od aktualnih članova Davis Cup i Fed Cup reprezentacija, preko naših najboljih juniora, do legendi.

Linker
20. travanj 2024 06:49