Julian Finney/Getty Images
DAVIS CUP

RAT ZA ČETVRTFINALE Fantastični Borna Ćorić izludio Belgijce, ali sve se vraća na početak!

Nakon prvog dana susreta 1. kola Svjetske skupine Davis Cupa tenisača Belgija i Hrvatska u Liegeu igraju 1-1, Hrvatsku je u vodstvo doveo Marin Čilić svladavši Kimmera Coppejansa sa 7-5, 6-3, 7-5, dok je bod Belgiji osigurao David Goffin koji je nadigrao Bornu Ćorića sa 6-3, 6-2, 2-6, 3-6, 6-3.
Piše: HinaObjavljeno: 04. ožujak 2016. 10:43

Iako je na kraju slavio u tri seta, Čilić se u svom prvom nastupu za reprezentaciju nakon 18 mjeseci namučio za pobjedu protiv 22-godišnjeg Kimmera Coppejansa kojemu je ovo bio prvi nastup u tzv. 'živom' pojedinačnom meču za reprezentaciju.

Belgijanac se pokazao vrlo žilavim suparnikom i u svakom od tri seta prvi stvarao break prednosti, ali je Čilić svaki put uspio ostvariti preokret.

Susret prošlogodišnjeg belgijskog junaka, koji je bio najzaslužniji za plasman u finale, Davida Goffina i 19-godišnjeg Borne Ćorića donio je veliku dramu, ali je i u trećem međusobnom ogledu uspješniji bio šest godina stariji Belgijanac.

Ćorić je prvi stigao do dvije "break-lopte" u meču, ali ih nije iskoristio, da bi potom Goffin "breakom" za 4-2 preuzeo kontrolu u dvoboju. Taj oduzeti servis bio mu je dovoljan za osvajanje prvog seta, da bi u drugom dva puta osvajao gemove na Ćorićev početni udarac za 2-1 i 4-1 i činilo se kako će se vrlo lako obračunati s našim drugim igračem.

Kada je Goffin oduzeo servis Ćoriću i u prvoj igri trećeg seta, izgledalo je kako je samo pitanje vremena kada će ukupni rezultat biti izjednačen na 1-1. No, Ćorić je odmah u sljedećoj igri stigao do prvih "break-lopti" nakon više od sat i pol igre, te je uspio drugu i iskoristiti za poravnanje na 1-1. Do kraja trećeg seta Ćorić je još dva puta oduzimao servis Goffinu, a oba je puta Belgijanac na "break-loptu" napravio dvostruku servis pogrešku.

I u četvrtom setu prvi je do "breaka" stigao Goffin povevši sa 2-1, no ponovio se scenarij iz trećeg seta. Ćorić je serijom od pet gemova zaredom zaostatak od 1-3 pretvorio u osvojeni set sa 6-3.

Nažalost, Ćorić nije uspio kompletirati preokret, ključni gem meča bio je šesti u petom setu u kojemu je naš mladi igrač napravio tri velike pogreške i ponudio Goffinu priliku za "break" koju je ovaj i iskoristio. Kada je Goffin servirao za meč, Ćorić je stigao do 0-30, ali ne i dalje, Belgijanac je osvojio četiri poena zaredom i ipak ostvario pobjedu.

U subotu je od 15 sati na programu dvoboj parova u kojemu su za Belgiju prijavljeni Ruben Bemelmans i Arthur De Greef, a za Hrvatsku Ivan Dodig i Franko Škugor, dok nedjelja donosi preostala dva pojedinačna susreta, od 14 sati na teren će Goffin i Čilić, a nakon njih Coppejans i Ćorić.

Čilić triput vraćao zaostatak i donio Hrvatskoj vodstvo u Liègeu

Solidan tenis Kimmera Coppejansa i navijačko ozračje u Liègeu nisu mogli natjerati Marina Čilića da se posklizne u prvom meču Davis Cup okršaja između Belgije i Hrvatske. Uz sitne neprilike u svakom od tri seta, prvi hrvatski reket opravdao je status favorita i osigurao našoj reprezentaciji prvi bod.

Čilićeva učestala boljka, koja je ove sezone naročito izražena - da sporo uđe u meč i namješta ruku dobrih sat vremena, domaćinima je podgrijavala nadu da će se odmah na početku približiti senzaciji. Coppejans je otvorio odlično i servirao za prvi set, no malo-pomalo Čilić je stjecao sigurnost i na kraju slavio 7-5, 6-3, 7-5.

Marinova prilagodba na dvoransku zemlju trajala je dovoljno dugo da mu Coppejans zaprijeti oduzimanjem seta. Već na prvom servis-gemu spašavao je break loptu, a u sedmom gemu izgubio početni udarac i našao se u zaostatku. U nekim je izmjenama imao problema s odskokom loptice, u drugima bi pak juniorski osvajač Roland Garrosa iz 2012. išao na sve ili ništa i pogodio crtu.

S uvjerenjem da takav odnos snaga ima ograničen rok trajanja, Čilić je morao spriječiti da odigra set više od očekivanog. Neželjeni scenarij uspio je izbjeći upravo zahvaljujući Coppejansu. Belgijac je stigao do 5-2, a onda se počeo razbacivati. Forhendi su sve češće slijetali u aut, prednost se polako topila, a Čilić je serijom od pet uzastopnih gemova okrenuo situaciju i osvojio set.

Drugi je set Coppejans otvorio novim breakom, koji je Čilić brzinski nadoknadio i vratio se u “pole position”. Od pet godina mlađeg suparnika odlijepio se pri rezultatu 2-2, u gemu koji je trajao više od osam minuta. Popravio je ubačaj servisa i time spriječio suparnika da mu ponovno zagorča život. Još jednim breakom kod vodstva 5-3 stigao je na set od pobjede.

Kako kod Čilića stvari rijetko idu kao podmazane, tako ni posljednju dionicu nije uspio riješiti bez kompliciranja. Coppejans je kod 0-1 spasio tri break lopte, a onda mu opet oduzeo servis te još malo odgodio meč Davida Goffina i Borne Ćorića. Ovaj put držao se do osmog gema, kada je Čilić s dva odlična reterna stigao do 0-40 pa realizirao drugu break loptu za 4-4.

Sljedeći gem donio je posljednje “spašavanje vojnika Marina”. Poništio je posljednje dvije break lopte u meču i potom pričekao da Coppejans pobijedi sam sebe. Tenisač iz Ostenda napravio je dvostruku pogrešku, poklonio mu dvije meč lopte i forhendom u mrežu zaključio priču.

Čilić je upisao 16 asova, uz 55 posto prvog servisa. Za “gnjavažu” koja je trajala dva sata i 22 minute najzaslužnije su bile neprisiljene pogreške: napravio ih je 47, tri više od Coppejansa. Ipak, velik fond ovakvih mečeva i bogato iskustvo bili su dovoljno težak uteg na njegovoj strani vage.

Ovo mu je bila 18. pojedinačna pobjeda u Davis Cupu, prva nakon rujna 2014. godine kada je s US Opena odletio izravno u Amsterdam i također na zemlji svladao De Bakkera.

BELGIJA - HRVATSKA 1-1

Kimmer Coppejans - MARIN ČILIĆ 5-7, 3-6, 5-7

David Goffin - BORNA ĆORIĆ 6-3, 6-2, 2-6, 3-6, 6-3

Linker
23. rujan 2024 21:27