REUTERS/Henry Romero
U SREDIŠTU POLEMIKA

REDOVITO DIŽE PRAŠINU, ALI KONTROVERZNI AUSTRALAC JE GENIJALAC I REVOLUCIONAR 'Da, možda je mentalno nekonzistentan, ali u mojim očima on je genij'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 28. ožujak 2019. 13:01

Ne bismo se iznenadili kad bi ove godine trofej osvajaču Roland Garrosa uručio Michael Chang. Naime, ovo je godina jubileja, točno trideset otkako je tada 17-godišnji Amerikanac postao i ostao najmlađi pobjednik French Opena. Tko bi tada rekao da će Changu to ostati jedini Grand Slam trofej?

Amerikanac kineskog podrijetla u Pariz je stigao kao 19. tenisač svijeta (!), na putu do titule pobijedio je Eduarda Massa, vršnjaka Petea Samprasa (6:1, 6:1, 6:1!), Francisca Roiga, prvog tenisača svijeta Ivana Lendla, Ronalda Agenora, Andreja Česnokova i u finalu trećeg tenisača svijeta Stefana Edberga. Šveđanin je imao 2:1 u setovima, jedan set ga je dijelio od kompletiranja Grand Slama (karijeru je zaključio s po dva Australian Opena, Wimbledona i US Opena).

Servis ispod ruke

Ono po čemu se i dan-danas najviše pamti taj čudesan Changov pohod prema naslovu dogodilo se u osmini finala protiv Lendla, prvog igrača svijeta i stroja od čovjeka. Igrao se peti set i već je to bilo čudo, jer je naturalizirani Amerikanac dobio prva dva (6:4, 6:4), ali Chang se vratio (6:3, 6:3) samo da bi kroz peti set postao žrtva grčeva. No, na predaju nije niti pomislio i onda je kod 4:3 i 15:30 na svom servisu odigrao potez po kojem će ga se također pamtiti za sva vremena.

Chang je, naime, šokirao ledenog Lendla servisom ispod ruke. Engleskim se jezikom to zove “underarm serve”, a kako je ovo bilo u Parizu, red je da upotrijebimo i francuski, “un serve à la cuillère” (kašika servis).

Chang je dobio taj poen, sljedeći također, gem također, meč također (6:3). I još tri meča do kraja turnira. Ušao je u povijest, postao legenda i igrao tenis još iza tridesete godine, ali nikada više nije pokušao servis ispod ruke. Taj servis se izbjegava, nitko ga ne koristi osim u ekstremnim situacijama (Martina Hingis je u napadu ludila pokušala dvaput tako servirati u finalu Roland Garrosa 1999. protiv Steffi Graf), čak ga se smatra prevarom, makar je potpuno legitiman i to na Touru svi jako dobro znaju.

Te ekstremne situacije uglavnom su povezane s grčevima, pa je i Jared Donaldson tako dvaput servirao prošle godine kontra Grigora Dimitrova, opet u Roland Garrosu. Bugarin se nije naljutio, dapače, pravdao je mladog Amerikanca. Hingis se prije 20 godina zviždalo, ali ona je već prethodno u tom meču iritirala ionako čudnu parišku publiku…

Neobično je bilo vidjeti takav servis, ali ubuduće bi ga mogli gledati sve češće kao dio taktičkog repertoara, a vjesnik revolucije je - Nick Kyrgios. Istina je da i Sara Errani često koristi takav servis, ali njen je servis toliko slab da je svejedno kako servira. Kontroverzni Australac, na koga baš nitko nije ravnodušan, ima strahovito dobar početni udarac, onaj koji ide i preko 230 kilometara na sat. S lakoćom, bez napora.

Tennis - ATP 500 - Acapulco Open, Acapulco, Mexico - March 2, 2019    Australias Nick Kyrgios celebrates winning his semi final match against John Isner of the U.S.    REUTERS/Henry Romero - RC1C2F7B4120
REUTERS/Henry Romero

Način na koji se takav servis može barem malo neutralizirati jest da onaj koji prima stane malo dalje. Malo puno dalje, tako da ispadne iz televizijskog kadra. Kao što je Rafael Nadal radio protiv Kyrgiosa u Acapulcu.

I onda je Australac upotrijebio “underarm serve”, natjerao Španjolca da se zamisli i u konačnici, uz dosta sreće, uz tri spašene meč-lopte došao do pobjede. Tri meča kasnije je postao osvajač Acapulca. Isti servis koristio je Kyrgios i protiv Dušana Lajovića u Miamiju, te je očito da ga već smatra dijelom svoga repertoara.

Legitiman udarac

- To je potpuno legitiman udarac - rekao je Roger Federer nedavno u Dubaiju.

- Definitivno je dio taktike, pogotovo kad oni koji primaju servis kampiraju kod ograde. Nema srama pokušati takav servis. Problem je što ispadneš smiješan ako ne uspiješ. Problem je u tome što se na treningu to ne vježba, pa je nezgodno probati pred gledateljima na velikoj pozornici.

Anastazija Sevastova otkrila je da je vrlo često koristila taj servis dok je bila niža.

- Još bih dodala puno slajsa. Bilo bi super. Htjela sam probati na Touru, ali uvijek me bio strah.

Možda je Kyrgios ohrabri, pogotovo što je Latvijka jedna od boljih u realizaciji skraćenih loptica, a sa servisom ispod ruke to može postati vrlo efektno oružje.

U neskladu s okolinom

Judy Murray, majka Andyja i Jamieja, pokazala je najviše oduševljenja Kyrgiosovom inovacijom. Judy je, inače, teniski trener i zna o čemu priča.

- Tenis se kao igra zasniva na ometanju protivnikove igre stvarajući pritisak kroz mijenjanje brzine, vrtnje, pravca, dubine i visine loptice. To uključuje i servis. Kyrgios je za mene genij. Iznenađena sam da ovakav servis ne koristi više tenisača.

Judy Murray nije se zaustavila na jednom komplimentu upućenom Australcu.

- Malo je ljudi koji razumiju genija ili znaju što bi s njim, pa ga onda pokušavaju uskladiti s nečim što razumiju. Kyrgios ima strašan instinkt, viziju, nepredvidljiv je, ima fenomenalnu kreativnost, vještinu s rukama... Da, možda je mentalno nekonzistentan, ali u mojim očima on je genij.

A kao i svaki genij, Kyrgios je vrlo često u neskladu, pa i sukobu s okolinom. Kao i u srijedu kad je igrao protiv Borne Ćorića i plesao na rubu diskvalifikacije. Nakon što je dobio dvije opomene zbog uništavanja reketa (Borna je također razbio jedan), Kyrgios je zaradio kazneni poen nakon što je jednom gledatelju poručio da - odjebe.

- Što će mi on nakon više od dva sata vikati da počnem igrati tenis, pa što sam radio do tada?

Taj incident i poraz nisu previše utjecali na njegovo raspoloženje. Vrlo brzo se oglasio na Twitteru i zadovoljno prokomentirao da je dobio utješnu nagradu, jer je njegov udarac kroz noge proglašen najboljim svih vremena (iz prvog seta, nakon što ga je Borna lobao, Kyrgios ga je probio na mreži takozvanim tweenerom).

Isto tako, Australac se pohvalio kako je čekajući da se Borna vrati s “toilet breaka” nakon drugog seta, dvaput uspio baciti bocu vode tako da se zavrti i dočeka na dno, za što je nagrađen pljeskom i ovacijama gledatelja.

Uglavnom, s Kyrgiosom nikada nije dosadno, ali valja naglasiti kako je Australac jedan od tipičnih primjera koje volimo zvati “Dr. Jekyll i Mr. Hyde”. Ono u što se pretvara na teniskom terenu jest u potpunoj suprotnosti s Kyrgiosom izvan terena.

Kad je prije dvije godine bio u Bolu na Braču kao pratnja djevojci, rođenoj Zagrepčanki s australskom putovnicom Ajli Tomljanović (igrala je na Bol Openu), Kyrgios je oduševio sve vezane uz turnir i oko njega, obišao je cijeli Brač, išao “u ribe”, održao press konferenciju na koju nije bio obavezan...

Odavno je osnovao fondaciju koja podržava siromašnu djecu. Uživo djeluje čak pomalo plaho, sramežljivo, gotovo da mu je neugodno koliko mu se pažnje posvećuje.

Linker
16. travanj 2024 06:21