Serena ima dovoljno motiva za nastup u New Yorku
 AFP
TOTALNO LUDA KUĆA

Serena: ‘Ne mogu dočekati da zaigram na US Openu!‘ A što je s Rafom i onima koji su zaključani kod kuće?

Nick Kyrgios nazvao je čelnika ATP Toura Andreu Gaudenzija uvredljivo - “krumpirom"
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 20. lipanj 2020. 14:34

Čim je guverner New Yorka Andrew Cuomo upalio zeleno svjetlo za održavanje teniskog US Opena od 31. kolovoza do 13. rujna, “bez gledatelja i s najvećim mjerama sigurnosti i zaštite od koronavirusa”, dodatno ohrabrenje u uspjeh Grand Slam turnira u Flushing Meadowsu dala je njegova šesterostruka osvajačica (1999, 2002, 2008, 2012-14) Serena Williams.

- Stvarno ne mogu dočekati da se vratim u New York i zaigram na US Openu - rekla je Williams, posljednje dvije godine finalistica.

- Osjećam da će USTA uraditi jako dobar posao kako bi osigurao da sve bude čudesno i savršeno i za sve nas sigurno. Bit će uzbudljivo. Naravno, nedostajat će mi navijači, nemojte me krivo shvatiti. Vrlo dobro znam koliko su me puta upravo oni ponijeli u teškim mečevima do pobjeda.

Hoće li Nadal u SAD?

Serena je patriotski nastrojena i ne može više bez tenisa, ususret 39. rođendanu u rujnu ovo bi joj mogla biti najbolja prilika da se konačno izjednači s Margaret Court i njena 24 Grand Slam naslova.

Odluku da se US Open održi bez obzira što se u SAD-u još uvijek žestoko bore s koronavirusom, podržao je i najbolji američki tenisač John Isner. Neke od mjera sigurnosti su već olabavljene, neke na koje je puno vodećih tenisača i tenisačica imalo zamjerke, te izrazilo sumnju da će pod tim uvjetima krenuti u New York.

Neki i dalje nisu oduševljeni, neki su otvoreno protiv kao Nick Kyrgios, koji je čelnika ATP Toura Andreu Gaudenzija uvredljivo nazvao “krumpirom”. Kyrgiosov sunarodnjak Dylan Alcott, prvi tenisač svijeta u kolicima bijesan je što je iz konkurencije uklonjen tenis u kolicima (kao i kvalifikacije, mješoviti parovi, juniori...).

- Mislio sam da sam dovoljno napravio da se kvalificiram, ali na moju nesreću nedostaje mi jedina bitna stvar: ne mogu hodati. Ovo je besramna diskriminacija!

Amerikanci su odlučili prkositi koronavirusu i spasiti što se spasiti može. Novac svakako nije zanemariva stavka u tome, možda je i najvažnija. Puno toga su odlučili žrtvovati i nadaju se da će se zdravstvena situacija poboljšavati ususret US Openu kako bi eventualno uslijedilo novo popuštanje. Televizija i sponzori neće biti sretni bez većine zvijezda, pažljivo će se pratiti reakcije Novaka Đokovića i Rafaela Nadala prije svih. Kalendar je tako sastavljen da jednostavno izgleda nemoguće igrati Cincinnati (New York), US Open, Madrid, Rim i Roland Garros sedam tjedana u nizu.

Nadal je branitelj naslova na US Openu, ali je i 12 puta osvajao Roland Garros, Rim devet puta, Madrid pet puta. Da ste Nadal što biste vi odlučili? Otići u SAD ili čekati na Europu? Usput, Roland Garros je potvrdio da će organizirati sva natjecanja i da će se sigurno igrati uz prisustvo gledatelja, koliko god bude dozvoljeno na tribinama. Nadal je, pak, rekao da mu se ne igra tenis pred praznim tribinama.

Puno je upitnika

Dominic Thiem rekao je da će putovati u SAD, a zabrana ATP Toura koja se odnosi na Kitzbühel (Top 10 igrači ne mogu igrati taj turnir, ako neće igrati na US Openu) trebala bi poslužiti u uvjeravanju da se putuje u New York.

A što ćemo s Južnoamerikancima? Oni ne mogu iz svojih država do 1. rujna, takve su mjere u tim državama zbog korone, dakle ne mogu na US Open i da žele.

Puno je tu upitnika, puno će se toga rješavati u hodu. Kad će se odmrznuti rang-lista, kako će se dijeliti bodovi? WTA Tour je izbacio privremeni kalendar sve do kraja sezone (kraj studenog), ostavio prostor za korigiranje, a ATP Tour se ograničio do završetka Roland Garrosa, za dalje će vidjeti. U Kini, u zemlji iz koje je krenuo korona virus WTA Tour namjerava igrati turnire od 12. listopada do 30. studenog!

Bit će to luda kuća.

Linker
27. travanj 2024 06:20