REUTERS/Aly Song
LOŠ MATURALAC U MADRIDU

ŠPANJOLCI: HRVATI SU RASPADNUTA MOMČAD... Sada svi zazivaju jednog čovjeka kao spasitelja, ali ako on dođe, ostat ćemo bez glavnog aduta na terenu!

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 22. studeni 2019. 16:25

Slušajući limenu glazbu koja je živahno popunjavala pauze na mečevima Hrvatske i Španjolske, učinilo nam se da nedostaju samo taktovi “Nikom nije lepše neg’ je nam” pa da cijeli kaos u Madridu poprimi grotesknu notu.

Završio je, eto, i taj maturalac, kako je netko precizno opisao nastup hrvatske reprezentacije na finalu Davis Cupa. Scene srozavanja ugleda svjetskog prvaka na razinu momčadi koja nema koga postaviti u singl, koja u šest mečeva uzme jedan set, i čiji navijači gotovo suosjećajno bodre Nikolu Mektića kad osvoji gem, takve scene teško mogu zaslužiti bolji opis.

Katkad je za stvaranje slike o događaju potrebno promijeniti perspektivu, pa smo recenziju potražili u Marci. Izvjestitelj najjačeg španjolskog sportskog lista Hrvatsku je doživio kao raspadnutu momčad.

Zagreb, 11.11.2019.- Konferencija za medije Hrvatskog teniskog saveza na kojoj su, dan uoči odlaska na završni turnir Davis Cupa u Madridu nazočili predsjednica Hrvatskog teniskog saveza NIkolina Babić, izvršni direktor Vladimir Jovanoski i članovi reprezentacije koji brane prošlogodišnji naslov pobjednika. Na fotografiji Nino Serdarušić, Franko Škugor, Borna Ćorić, Nikola Mektić, Borna Gojo.
Foto: HTS/Mario ĆUŽIĆ
Foto: HTS/Mario ĆUŽIĆ / Foto: HTS/Mario ĆUŽIĆ
Na fotografiji Nino Serdarušić, Franko Škugor, Borna Ćorić, Nikola Mektić, Borna Gojo

“Nakon sukoba igrača i izbornika oko raspodjele novca, u Madrid su stigli sa slučajnim izbornikom Frankom Škugorom. Slika aktualnog prvaka nije bila baš najljepša. Bautista Agut je pobijedio igrača koji na Touru ima 13 pojedinačnih mečeva i koji igra samo parove, i to s izbornikom koji ga je gurnuo u vatru”, piše Marca.

Ovaj prilično blagi, usputni pogled, detektira srž nevolja koje su pogodile Hrvatsku. Sve je oko reprezentacije izgledalo slučajno, nepripremljeno i kaotično, a odgovorne treba tražiti u HTS-u. U Madridu se organiziralo gala-večere, posjećivalo veleposlanstva, samo se nije napravilo ono po što smo došli: obranilo ugled svjetskih prvaka. Evo ključnih problema koji su Hrvatsku koštali dosad najsumornijeg nastupa i prve sezone u povijesti u kojoj nije dobila nijedan meč u Davis Cupu.

1. Tajming smjene izbornika

O otkazu Željku Krajanu sve je već rečeno pa se nema smisla ponavljati, ali problem koji ostaje visjeti je nevjerojatna ignorancija Saveza kad je u pitanju reprezentacija. Ako se za disonantne tonove između Krajana i igrača znalo mjesecima, ako mu je predsjednica Nikolina Babić prema vlastitim riječima zamjerila to što se nije pojavljivao na službenim događajima HTS-a poput Noći tenisa, zašto se s drastičnim potezom čekalo do zadnjeg trena?

Zagreb, 200319.
Gunduliceva 3, prostorije HTS-a.
Konferencija za novinare Hrvatskog teniskog saveza pred pocetak prodaje karata za zavrsni turnir Davis Cupa u Madridu. Na konferenciji su govorili Nikolina Babic, Marin Galic i Zeljko Krajan.
Na fotografiji: Zeljko Krajan.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

2. Igrači biraju izbornika

Prvi problem proizveo je drugi. Kad već Savez nevino pere ruke i skriva se iza igrača, jer na njima je, kažu, autonomija da sami odlučuju o izborniku, onda ih ne trebaju čuditi kuloarske priče o bojkotu, osvetama, natezanju oko novca i slično. Najavljeni natječaj za novog izbornika unaprijed ima problem jer će se teško pronaći čovjek koji će biti svima po volji.

Mnogi su se već sjetili Gorana Ivaniševića. Zvuči sjajno, ali on ima “povijest” s Čilićem, a Krajanov nas poučak uči da se međusobne nesuglasice ne mogu ostaviti po strani čak ni tjedan ili dva godišnje. Ili je Čilićeva Davis Cup priča možda gotova? Podsjećamo da je Goran jedna od rijetkih sportskih zvijezda koja nije došla na njegovu ekshibiciju Gem Set Hrvatska…

3. Slaganje momčadi

Raspad protiv Španjolske direktna je posljedica činjenice da nije postojao izbornik. Da se ne lažemo, Franko Škugor sigurno nije bio najglasniji kad se određivala momčad. Hrvatska je jedina momčad koja je u Madrid došla s tri specijalista u parovima. Nino Serdarušić ostao je “za ukras” (pardon, skupljanje iskustva), a Škugora, koji je baš protiv Španjolske ostvario jednu od najvećih pobjeda karijere (Carreño Busta, Osijek 2017.), posjeli su na klupu. Pomalo je smiješno zazvučalo Mektićevo objašnjenje kako je završio na terenu. “Dodig je najstariji, njega nismo mogli, Pavić nije baš nešto sa zdravljem u zadnje vrijeme, pa je izbor pao na mene.”

4. Nespremni Ćorić

“Drago mi je što sam uspio osposobiti tijelo za Davis Cup. Bilo je upitno hoću li igrati, ali zadnja dva mjeseca sam bez ijedne ozljede”, to su riječi Borne Ćorića na press konferenciji uoči odlaska.

SHANGHAI, CHINA - OCTOBER 08:  Borna Coric of Croatia returns a shot against Andrey Rublev of Russia on day four of 2019 Rolex Shanghai Masters at Qi Zhong Tennis Centre on October 8, 2019 in Shanghai, China.  (Photo by Lintao Zhang/Getty Images)
Lintao Zhang/Getty Images

“Nadam se samo da će tijelo dobro reagirati jer u posljednja tri ili četiri tjedna nisam baš mogao trenirati”, opet Ćorić, ali nakon poraza od Hačanova. OK, viroza se nije mogla predvidjeti, ali iz sadašnje će perspektive vjerojatno i sam zaključiti da nastup u Madridu nije bila najpametnija odluka. Sav zakrpan, u pokušaju da spasi ionako izgubljenu situaciju riskirao je još veću ozljedu, a odustajanjem prije Španjolske izazvao situaciju u kojoj je na teren morao Mektić.

5. Ovisnost o Čiliću

Na kraju balade vraćamo se pitanju koje smo postavili kad se zakotrljala ova nesretna avantura. Bi li se dogodio raspad da Marin Čilić nije otkazao nastup? Možda bi se za rješavanje gorućeg pitanja o Krajanu pričekalo kraj godine, možda bismo se barem oprostili dostojanstveno ako već ne bismo prošli skupinu.

SINGAPORE - DECEMBER 01:  Goran Ivanisevic and Marin Cilic of the UAE Royals on a private jet from Manila to Singapore  prior to the Coca-Cola International Premier Tennis League at the Singapore Sports Hub on December 1, 2014 in Singapore, .  (Photo by Clive Brunskill/Getty Images for IPTL 2014)
Clive Brunskill/Getty Images / Getty Images for IPTL 2014

Sve je “možda”, sve je u domeni nagađanja, ali očito je da reprezentacija još uvijek ne može bez Marina. Ne samo kao iskusnog macana Davis Cupa, nego faktora stabilnosti i mira u svlačionici.

Zbog toga su melem za uši riječi Franka Škugora, koji je svoj nesretni mandat zatvorio najavom da nitko ne razmišlja o oproštaju i da će se Hrvatska već sljedeće godine okupiti u najjačem sastavu. S Čilićem i s pravim izbornikom, nadamo se.

'Razgovarat ćemo s Goranom Ivaniševićem i Ivanom Ljubičićem za mjesto izbornika'

Predsjednica HTS-a Nikolina Babić osvrnula se na rezultat Hrvatske u Madridu.

- S obzirom na to da smo bili u krnjom sastavu, bez Marina Čilića, koji nije falio samo kao igrač, nego i kao autoritet, da je Borna Ćorić imao tešku situaciju, da su Matu Pavića smetala leđa, bilo je jako teško očekivati da ćemo u teškoj skupini proći dalje. Puno se toga nakupilo što je omelo reprezentaciju, ali barem smo svi skupa otkrili potencijal Borne Goje i možemo biti sretni što ćemo na njega moći računati u budućnosti.

Najavili ste se raspisivanje natječaja za izbornike/izbornice od najmlađih kategorija do Davis Cup i Fed Cup reprezentacije. Je li natječaj baš pravi način da bi se birali izbornici DC i FC reprezentacije?


Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

- Sigurno da nije i nećemo to napraviti na takav način. Razgovarat ćemo sa svima za koje smatramo da bi mogli raditi taj posao, vrlo nam je bitno da u što kraćem roku pronađemo izbornika reprezentacije. Sigurno je da mislimo razgovarati s Goranom Ivaniševićem i Ivanom Ljubičićem. Nama bi bilo izuzetno drago kad bi se jedan od njih prihvatio toga posla.

S nestrpljenjem se čekati ždrijeb u nedjelju.

- Nakon nedjelje ćemo biti pametniji, podnijeli smo zahtjev za pozivnicom, kao osvajači od prošle godine imamo argumente da je dobijemo. Ako ne, domaćinstvo kvalifikacijskog dvoboja bi bila velika stvar. U domaćem ambijentu je lakše doći do pobjede.

Linker
20. travanj 2024 20:45