Privatna arhiva
ITTF TURNIR U LAGOSU

STOLNI TENIS U AFRICI Nigerijci su razgrabili hrvatske dresove, a Kolinda Grabar-Kitarović popularnija je od Luke Modrića!

Hrvatske predstavnice Ivana Malobabić i Ida Jazbec osvojile su odlično drugo mjesto.
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 12. kolovoz 2019. 13:43

Nije baš često da hrvatski stolnotenisači i stolnotenisačice nastupaju na turnirima u Africi. Doduše, ITTF turnira i nema previše na afričkom kontinentu, a uglavnom nisu toliko zanimljivi igračima iz Europe ili Azije. No, ovog puta na turniru u Nigeriji imali smo dvije predstavnice, Ivanu Malobabić i Idu Jazbec. Dobro, u Lagosu je bio i Alen Ivančin, ali on je tamo bio zadužen za natjecanje ispred Svjetske stolnoteniske federacije (ITTF).

Djevojke su potpuno opravdale put od nekih 4500 tisuća kilometara ili desetak sati leta. U parovima su osvojile drugo mjesto, što im je najbolji rezultat karijere na ITTF turnirima. U finalu naše predstavnice su svladane od Ruskinja Noskove i Mihajlove s 3:2 (8, 5, -9, -11, 7). U pojedinačnom Malobabić je zaustavljena među 32, Jazbec je dogurala do četvrtfinala. Istina, konkurencija nije bila kao na turnirima u Aziji ili Europi, ali svejedno djevojke su ostvarile jako lijep rezultat.

Nigerijci se jako trude

- Presretna sam zbog rezultata, nadala sam se uspjehu, ali nisam očekivala finale. Nakon svega imale smo šanse i u finalu protiv uigranih Ruskinja. Tunir je bodovno jači nego Croatia Open, iako je konkurencija slabija. Mislila sam da će nam najteži meč biti u četvrtfinalu protiv Meshref i Vivarelli, ali ispostavilo se da je teže bilo u polufinalu protiv domaćih Akpan i Edem. Nigerijke su slabije igračice, ali publika je nevjerojatna, glasna i toliko ih bodri da se čini kao da svaki set imaju veliku prednost - bile su prve impresije Ivana Malobabić.

Turnir se igrao u Lagosu, gradu na atlantskoj obali koji ima više od šest milijuna stanovnika. Sa širom okolicom ta brojka penje i iznad 21 milijuna. Uglavnom, Lagos nosi titulu najvećeg grada u Africi barem što se tiče stanovništva. Jedan je od najbrže rastućih gradova na svijetu.

- Dobile smo pozivnicu od domaćina, na nama je bilo da samo platimo kotizaciju. Ove godine nije bilo kineskih igračica pa je konkurencija slabija što je za nas super ispalo. Bilo je problemčića s vizom, ali je Nigerijski savez sve riješio te su nam jako puno pomogli. Kao i da su se stvarno potrudili po pitanju organizacije. Smješteni smo u najboljem hotelu u Lagosu - istaknula je Jazbec.

Privatna arhiva

Hotel nalazi u sigurnoj četvrti, ali...

- Ipak nije preporučeno da izlazimo izvan hotelskog kompleksa, tako da smo grad vidjeli iz autobusa. Vlada veliko siromaštvo, prosječna plaća je oko 50 do 70 američkih dolara.

Na tribinama je bilo i navijača u hrvatskim dresovima.

Pune tribine i navijanje

- Djevojke, koje su bile lani, su nam rekle da uzmemo što više dresova. Zato su nam torbe bile pune, djeca su se silno razvesilila dresovima s hrvatskim obilježjima.

I onda nas je Ida najviše iznenadila, najpopularnija osoba iz Hrvatske u Nigeriji je...

- Svaki drugi Nigerijac pita za - Kolindu Grabar-Kitarović, ha-ha. To sam već doživjela ove godine kad sam bila na ljetovanju u Maroku.

Drugo najpoznatije lice iz Hrvatske je Modrić, dok je tron preuzela hrvatska predsjednica. Izgleda da ju je ‘nastup’ na Svjetskom prvenstvu u Rusiji gurnuo u orbitu.

- Svi pitaju kako je, komentiraju da je baš lijepa - kaže Jazbec osvrnuvši se na posebnu atmosferu u dvorani.

- Tribine su popunjene, navijanje cijelo vrijeme, specifično za stolni tenis da je konstantna buka. Ali ne smeta, naviknule smo i na to. - Svi stalno plešu, baš su veseli. Jako su srdačni, svi žele pomoći - dodala je Malobabić.

- Engleski im je glavni jezik, malo drukčije to zvuči od izvornog engleskog, ali nakon 2-3 ponavljanja se vrlo dobro razumijemo - zaključila je Jazbec.

Iako iz Lagosa nose lijepe uspomene, nisu se mogle previše zadržati. Naime, u ponedjeljak počinju pripreme za ekipno Europsko prvenstvo.

Linker
05. svibanj 2024 05:29