Graham Denholm/Getty Images
'VARALA JE SISTEM'

SVE JE KRENULO PO ZLU Šarapova dobija udarce ispod pojasa od dojučerašnjih prijatelja, ali i gubi puste milijune

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 08. ožujak 2016. 10:20

Nije dugo trebalo čekati odjeke izlaska Marije Šarapove 'iz ormara'. Nakon što je slavna ruska tenisačica u LA-u priznala korištenje zabranjene supstance, meldonija, koji je od ove godine na crno WADA-inoj listi, zbog čega joj prijeti i kraj teniske karijere, oglasio se i njen sponzor Nike, koji je automatski raskinuo ugovor s 28-godišnjakom.

"Tužni smo i razočarani zbog šokantnog tijeka događaja", šturo je priopćenje NIkea, koji je 2010. sklopio osmogodišnji ugovor s Ruskinjom težak oko 70 milijuna eura.

Nike, međutim, nije jedini...

"Marija Šarapova je imala ugovor s TAG Heuerom do 31. prosinca 2015. Pregovarali smo o produljenju suradnje. S obzirom na sadašnju situaciju, švicarski proizvođač satova je prekinuo pregovore i odlučio ne obnavljati ugovor", objavila je francuska kompanija za luksuzne proizvode LVMH.

Šarapova je prije desetak dana dobila pismo ITF-a, u kojem je obaviještena da je pozitivna na dopinški test urađen na Australian Openu, a 12. ožujka bit će i službeno suspendirana do okončenja postupka.

Mnogi tvrde da je Šarapova odlučila preduhitriti objavu WADA-e ili WTA upravo kako bi smanjila udarce na vlastiti integritet te sačuvala barem dio bogatih godišnjih dohodaka, koji se preko brojnih sponzorskih ugovora penju do 20 milijuna eura godišnje. I sam šef ženske teniske organizacije Steve Simon kazao je kako je začuđen, s obzirom da se radi o "ženi u čije poštenje nikada nije sumnjao..."

I sama Ruskinja ističe da je meldonij, lijek koji je izmišljen u Latviji zbog problema s anginom, a koji su kasnije otkrili sportaši, većinom atletičari, zbog poboljšanja vlastitih dostignuća i skraćenog vremena oporavka, pila isključivo na zahtjev obiteljskog liječnika.

Kako god, bez obzira na brojne atake koji stižu sa svih strana, a predvodi ih slavna američka tenisačica Jennifer Capriati, koja tvrdi da je 'Šarapova varala sistem, Ruskinji prijeti i četiri godine suspenzije'.

"Ipak, s obzirom da se radi o prvom prijestupu, sigurno neće dobiti maksimalnu kaznu, ali opet pitanje je kako će se i jednogodišnja ili dvogodišnja kazna odraziti na njenu karijeru...", tvrde teniski insajderi.

Linker
24. rujan 2024 05:21