POBIJEDIO GASQUETA

Švicarska prvi put osvojila Davis Cup: Roger Federer kompletirao listu velikih trofeja!

Federer je dosad osvojio četiri Australian Opena, jedan Roland Garros, sedam Wimbledona, pet US Opena i zlato na Olimpijskim igrama u parovima 2008.
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 23. studeni 2014. 16:32

Netko će reći da nije bio iskren, ili da barem nije bio iskren do kraja. No, Roger Federer je takav i takvim ga treba doživjeti. Takav je bio i u nedjelju, kad je jednu briljantnu karijeru najvećeg tenisača svih vremena zaokružio jedinim velikim naslovom koji mu je nedostajao.

Švicarska se napokon, nakon svih ovih godina upisala u tu elitnu i relativno malobrojnu skupinu reprezentacija, njih 14, među kojima je i Hrvatska, koje su osvojile Davis Cup.

- Petnaest godina igram tenis, toliko toga sam osvojio da mi karijera neće biti ni veća ni manja s ovim trofejom. Moram zahvaliti svim dečkima koji su mi pomagali u karijeri, prije svih Stanu, i zato je ovo i njihov trofej. Ova pobjeda nije moja pobjeda, ili samo moja pobjeda, ova pobjeda je za dečke i za Švicarsku.

Bio je to veliki vikend i najveći švicarskog momčadskog tenisa, vikend koji je otvorio Stan Wawrinka pobjedom nad Jo-Wilfriedom Tsongom, da bi ga Wawrinka i Federer nastavili u igri parova, a čovjek koji je davno otišao u legendu svjetskog tenisa zaključio 73. pobjedom u sezoni.

Ne znam kolike je probleme imao francuski izbornik Arnaud Clement uoči finala. No, činjenica je da ni Tsonga ni Richard Gasquet nisu previše igrali posljednjih mjesec dana, a u nedjelju se doznalo da Tsongu boli ruka i da je to razlog zašto ga nije bilo u subotnjoj igri parova. To je razlog i zašto ga je Gasquet zamijenio u dvoboju koji je Švicarcima nosio sve, a Francuzima samo nadu.

A ta je nada kratko trajala. Ovo je bila možda i najuvjerljivija pobjeda Federera nad Gasquetom, ukupno 13. u 15. međusobnom dvoboju. Dva meča, u Monte Carlu i Rimu, izgubio je na zemljanim terenima, ali ovo je bio dan u kojem je igrao samo jedan čovjek. Samo Roger Federer.

Svi njegovi navijači, a gdje god igra, ima ih na tisuće, ovaj put nisu morali strahovati za konačni ishod. Toliko je Federer bio uvjerljiv.

U prva dva seta Federer je ukupno izgubio sedam poena na servisu. U trećem je bilo nešto ozbiljnije, ali nikada dovoljno ozbiljno da bi Francuzi mogli početi maštati o senzacionalnom preokretu. Federer je bio toliko dobar da svom suparniku nije dopustio ni jednu break-priliku.

- Nakon toliko godina ovo nam je bila najbolja prilika, mi smo je na kraju iskoristili.

Federer nije rekao da su bili dovoljno strpljivi, ili da su svi oni koji su čekali ovaj veliki trofej bili dovoljno strpljivi.

Čovjek koji je gotovo uvijek prije svega mislio na sebe i na svoju karijeru, ove se godine pretvorio u momčadskog igrača. Od početka pa do kraja stavio se na raspolaganje svom prijatelju izborniku Severinu Lüthiju, ali još jednom čovjeku. Stan Wawrinka svih je ovih godina uvijek igrao Davis Cup kad ga je Švicarska zvala, Federer samo onda kada mu se uklapalo u program, ali Federer nikad nije dopustio da Švicarska zbog njegova eventualnog neigranja ne ispadne iz Svjetske skupine. Kad je bilo najteže, bio je tu.

Danas i u danima koji dolaze svi će uglavnom govoriti o velikom Federeru, koji i danas, iako je prošao 30, traje, koji i danas konkurira za vrh, koji je do posljednjeg trenutka bio relativno blizu povratku na prvo mjesto. Ovo je pobjeda koja zaokružila karijeru kakvu apsolutno nitko nije imao. Krenuli od Davis Cupa pa preko Grand Slam turnira i svih ostalih i olimpijskih igara, Roger Federer osvojio je sve. Sve najveće.

Istina, netko će reći da nema olimpijsku zlatnu medalju u singlu. Nema, ali olimpijsko zlato osvojio je u paru s Wawrinkom u Pekingu 2008, a igrao je finale singla u Londonu 2012.

Jednostavno, dominacija kakvu je ponudio Roger Federer u posljednjih 15 godina je takva da je teško zamisliti veću u neko skorije vrijeme. Iako će vjerojatno jednog dana doći netko tko će nadmašiti i Federera. Danas to ne izgleda realno, ali vrijeme nosi svoje.

Ako je ovo bila velika ili jedna od najvećih sezona u karijeri Rogera Federera, bez obzira na to što nije osvojio Grand Slam naslov, zbog svega što je ostvario, pogotovo u posljednjem tjednu sezone, ostat će i njemu dugo u sjećanju.

A još prije nekoliko dana novinari su se pitali što će biti sa Švicarcima i s prijateljstvom Federera i Stana Wawrinke nakon što su se u Londonu sukobili zbog jedne grube rečenice, ili bolje rečeno, grube riječi, koju je na adresu Wawrinke, dok su igrali treći set polufinala Mastersa, poslala Federerova supruga Mirka.

No, zatvorili su se u teretanu i nakon 10 minuta izašli gotovo bismo rekli zagrljeni spustili loptu na zemlju, krenuli put Lillea, koji je sa 27.432 gledatelja već prvog dana srušio rekord finala Davis Cupa i zajedno su otišli do kraja.

Jedan čovjek ima posebnu vrijednost ne samo ovog finala nego švicarskog tenisa uopće. Stan Wawrinka, pobjednik Australian Opena ove godine, čovjek koji je uvijek igrao za Švicarsku i na kraju dočekao ovaj veliki trenutak. Da, dočekao ga je uz pomoć i Rogera Federera, ali da nije bilo Wawrinke, ni Federer nikad ne bi osvojio najveći momčadski trofej svjetskog tenisa. I ne samo tenisa.

REZULTAT:

FEDERER - GASQUET 6-1, 6-4, 6-3

Linker
29. lipanj 2024 07:40