PARIS, FRANCE - JUNE 03: Novak Djokovic of Serbia celebrates a point in his Men's quarter final match against Rafael Nadal of Spain on day eleven of the 2015 French Open at Roland Garros on June 3, 2015 in Paris, France. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
 Clive Brunskill / 2015 Getty Images
ROLAND GARROS

SVRGNUT KRALJ PARIZA Đoković u tri seta pregazio Nadala i ušao u polufinale

Nadalu je ovo tek drugi poraz u 72. meču na pariškoj crvenoj zemlji. Prije Novaka Đokovića to je uspjelo samo Šveđaninu Robinu Soederlingu koji je Nadala svladao u osmini finala 2009. godine
Piše: HinaObjavljeno: 03. lipanj 2015. 20:47

Prvi tenisač svijeta Novak Đoković izborio je mjesto u polufinalu Roland Garrosa pobijedivši u četvrtfinalu deveterostrukog osvajača Kupa mušketira Španjolca Rafaela Nadala sa 7-5, 6-3, 6-1.

Ovo je prva pobjeda Đokovića nad Nadalom u Roland Garrosu nakon šest uzastopnih poraza, a do nje je stigao na način kako je često gubio od Španjolca u Parizu - vrlo uvjerljivo. Đokovićeva pobjeda mogla je biti još brža i uvjerljivija da Nadal nije uspio nadoknaditi zaostatak 0-4 s početka meča. No, gubitak servisa u 12. gemu koštao je Španjolca gubitka seta, a nakon toga povratka za Nadal više nije bilo.

U preostala dva seta najbolji tenisač svijeta nije ostavio nikakve izglede deveterotrukom pariškom pobjedniku. U dva seta na zemljanoj podlozi Nadal je ostao bez ijedne break-lopte, što je nezamislivo iz dana kad je lakoćom, čak i bez izgubljenog seta osvajao naslove u Roland Garrosu.

Nadalu je ovo tek drugi poraz u 72. meču na pariškoj crvenoj zemlji. Prije Novaka Đokovića to je uspjelo samo Šveđaninu Robinu Soederlingu koji je Nadala svladao u osmini finala 2009. godine. Ovim trijumfom Đoković je smanjio zaostatak u međuosbnim mečevima s Nadalom na 21-23, a ovo je tek četvrti put (4-9) da je uspio svladati ljevorukog Španjolca na Grand Slam turnirima. Dosadašnje tri pobjede ostvario je u finalima Wimbledona i US Opena 2011. te Australian Opena 2012.

Đoković se plasmanom u svoje sedmo pariško polufinale izjednačio s Rogerom Federerom, a u Open eri je od ove dvojice uspješniji samo Nadal s devet polufinala. No, svjetski broj 1 se sa spomenutom dvojicom izjednačio po broju uzastopnih polufinala (5) u Roland Garrosu, gdje od 2011. nikada nije ranije poražen na ovom turniru. Ujedno, ovo je Đokoviću 26. polufinale na Grand Slam turnirima u karijeri. U Open eri toliko ih je imao i Andre Agassi, a sljedeći kojeg će srpski tenisač pokušati dohvatiti su Ivan Lendl (28), Jimmy Connors (31) i Roger Federer (36).

Nema sumnje da će ovako uvjerljiva pobjeda nad Nadalom dodatno napuniti Đokovića samopouzdanjem uoči polufinala i osnažiti njegovo uvjerenje da ove godine može postati osmi tenisač u povijesti koji će popuniti Grand Slam kolekciju, za što mu nedostaje još samo Kup mušketira.

Britanski tenisač Andy Murray postao je posljednji polufinalist Roland Garrosa nakon što je u srijedu u četvrtfinalu nadigrao Španjolca Davida Ferrera sa 7-6 (4), 6-2, 5-7, 6-1.

Bila je to Murrayjeva deseta pobjeda u 16. dvoboju protiv Ferrera, ali prva ostvarena na zemljanoj podlozi. Španjolac je prethodno pobijedio u sva četiri obračuna na zemlji, uključujući i četvrtfinalni dvoboj u Roland Garrosu 2012.

Do svog trećeg pariškog polufinala Murray je mogao doći brže i jednostavnije da je realizirao meč-loptu u desetom gemu trećeg seta. Taj je set Murray otvorio vodstvom 3-0, a nakon što je propustio meč-loptu, izgubio je još dva gema te morao igrati i četvrti set. U njemu je ipak pokazao svoju nadmoć te došao do 15. uzastopne pobjede na podlozi na kojoj do ove sezone nije imao nijedan ATP naslov, a danas se može podičiti pobjedničkim peharima iz Muenchena i turnira Masters serije u Madridu.

Murray je pobjedom u četiri seta postao prvi britanski predstavnik u povijesti, bilo da se radi o tenisaču ili tenisačici, koji je u Roland Garrosu triput bio u polufinalu. No, u Grand Slam kolekciji mu nedostaje pariški finale, a da bi do njega stigao nije se mogao namjeriti na težeg suparnika. U petak ga u polufinalu čeka najbolji tenisač svijeta Srbin Novak Đoković koji s uvjerljivih 7-5, 6-3, 6-1 u srijedu nadigrao deveterostrukog pobjednika Roland Garrosa, Španjolca Rafaela Nadala i tako prekinuo njegov niz nakon 39 uzastopnih pobjeda na pariškoj zemlji.

TENISAČI:

Novak Đoković (Srb/1) - Rafael Nadal (Špa/6) 7-5, 6-3, 6-1

Andy Murray (VB/3) - David Ferrer (Špa/7) 7-6 (4), 6-2, 5-7, 6-1

TENISAČICE:

Serena Williams (SAD/1) - Sara Errani (Ita/17) 6-1, 6-3

Timea Bacsinszky (Švi) - Alison Van Uytvanck (Bel) 6-4, 7-5

Linker
22. rujan 2024 01:20