MARCO BERTORELLO Afp
ŽESTOK ODGOVOR IZ SRBIJE

Tata Đoković šokirao teniski svijet: ‘Pod ovim ucjenama i uvjetima Novak vjerojatno neće igrati!‘

‘Pravo je svakoga od nas hoće li se cijepiti ili ne. Nitko nam nema pravo ulaziti u intimu‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 28. studeni 2021. 12:06

Hoće li Novak Đoković početkom sljedeće godine krenuti po deseti naslov na Australian Openu, i dalje je top tema u svijetu tenisa. Direktor prvog Grand Slam turnira sezone Craig Tiley u subotu je još jednom ponovio da će u Melbourneu moći igrati samo cijepljeni tenisači, dodavši kako Đoković još uvijek ni s kime nije podijelio svoj status jer vjeruje da je to privatna stvar i da bi ljudi trebali imati pravo izbora.

U nedjelju ujutro Novakov otac Srđan Đoković gostovao je u programu TV Prva i dotaknuo se ove teme, jasno poručivši da njegov sin pod ovim uvjetima vjerojatno neće igrati na Australian Openu.

image

Novak i Srđan Đoković

PEDJA MILOSAVLJEVIC Afp

- Što se tiče cjepiva, pravo je svakoga od nas hoće li se cijepiti ili ne. Nitko nam nema pravo ulaziti u intimu, to je i ustavom zajamčeno. Svatko ima pravo odlučivati o svom zdravlju. Je li Novak cijepljen, to je njegovo ekskluzivno pravo. Hoće li to objaviti, mislim da neće. Ni ja ne znam tu odluku, a i da je znam, ne bih je podijelio s vama. On ima pravo odlučiti kako želi - rekao je Srđan Đoković.

Sapunica oko cjepiva i Australian Opena traje već nekoliko tjedana i u njoj je bilo puno kontradiktornih izjava lokalnih političara i teniskih čelnika.

- Bilo je neugodno zbog priopćenja tih vlastodržaca u australskim regijama koji su si dali za pravo da prozivaju deveterostrukog pobjednika Australian Opena. Hoće li se on tamo pojaviti, ovisi o tome kako će se oni postaviti. On bi to želio svim srcem jer je sportaš, a i mi bismo to voljeli. Pod ovim ucjenama i uvjetima, vjerojatno neće. Ja to ne bih uradio. A on je moj sin, pa vi zaključite sami.

Osvrnuo se tata Đoković i na Tileyjevu izjavu da će u Melbourneu igrati samo one tenisačice i tenisači koji su cijepljeni priznatim cjepivima.

- Koje je to priznato cjepivo, gospodine Craig? Rusko nije? Po našim kriterijima su priznata samo kineska i ruska. Priznajte i njih i vaša cjepiva. Mislim da nije u redu da ruska i kineska ne priznajete.

O eventualnoj mogućnosti da necijepljeni igrači provedu 14 dana u karanteni po dolasku u Australiju, pa da nakon toga mogu igrati, Srđan Đoković je rekao:

- Može karantena, ali da 14 dana bude u hotelskoj sobi i da ne izađe ni u predvorje hotela. Pa super su to smislili, neka igraju oni onda na turniru.

Za kraj se još jednom osvrnuo na cijepljenje.

- Neprihvaćanje ovog ili onog cjepiva je smiješno, da ne kažem neku drugu riječ. Nikada nećemo dijeliti cjepiva ili narode odakle god tko dolazio. Mi smo dio svijeta i cjepiva su dio svijeta, odakle god dolazila. Svi oni su napravili cjepiva da pomognu ovom svijetu, ali tko ne prihvaća cijepljenje, to je njegovo osobno pravo. (vb)

Linker
26. travanj 2024 05:22