Julian Finney/Getty Images
'NAJVEĆI TRENUTAK U MOJOJ KARIJERI'

APSOLUTNI KRALJ Pogledajte što je Đoković nacrtao na zemlji i rasplakao legendu na tribinama

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 05. lipanj 2016. 22:37

Sedmorica veličanstvenih svjetskog tenisa u nedjelju, malo iza 18 sati, postala su osmorica. Pobjedom nad Andyjem Murrayem u finalu Roland Garrosa, Novak Đoković okončao je višegodišnje dežuranje pred vratima ekskluzivnog kluba i kompletirao Grand Slam.

Tereta koji ga je pritiskao od prošlogodišnjeg finala, Srbin se riješio okrenuvši set zaostatka za konačnih 3-6, 6-1, 6-2, 6-4. Ulazak u hram bijelog sporta proslavio je u transu i sa suzama radosnicama, prije nego što je reketom nacrtao srce na crvenoj prašini i legao u njega. Na tribinama je od sreće zaplakao i bivši osvajač Pariza Gustavo Kuerten, koji je istu stvar napravio prije 15 godina.

- Tražio sam dopuštenje od Guge da mu na taj način odam hommage. Moje srce će uvijek biti s vama, na ovom terenu. Ovo je poseban trenutak, najveći u mojoj karijeri. I lijepo je ugledati sunce nakon deset dana kiše - rekao je Đoković.



Nole kralj by MrBlackHoleMoon

Sada je treći čovjek u povijesti, nakon Dona Budgea i Roda Lavera, koji je u isto vrijeme držao sva četiri velika turnira. Preostala petorica divova - Perry, Emerson, Agassi, Federer i Nadal, nisu ih uspjeli povezati. Sa 29 godina i 14 dana, Novak je i drugi najstariji tenisač koji je upotpunio najvredniji set trofeja.

- Osjetio sam nešto što nikada prije nisam na Roland Garrosu. Zadovoljstvo je vidjeti toliko vas koji ste svjedočili ovom meču. Nadam se da ste uživali u našem tenisu - dodao je pobjednik.

Finale je prštalo prekrasnim poenima, naročito dropshotovima. Obojica su krenuli u petoj brzini, a Murray se na početku bolje snalazio u mokrim uvjetima. Ipak, kako je susret odmicao, Đoković je svoju igru približavao savršenstvu, a izgledi njegova suparnika su kopnili. Britanac je na kraju potpisao 24. poraz u 34 međusobna dvoboja, a peti u finalima Grand Slamova.

- Svaka čast Novaku. U posljednjih 12 mjeseci napravio si fenomenalne stvari koje svijet još dugo, dugo neće opet vidjeti. Koma je biti na gubitničkoj strani, ali ponosan sam što sam dio ovog trenutka - rekao je Murray.

Linker
02. svibanj 2024 05:28