Ajla Tomljanović

 DARREN STAPLES Afp
WTA BIRMINGHAM

Australska Zagrepčanka pred premijernom titulom, nakon pet godina izborila peti finale u karijeri

Sva četiri prijašnja meča za trofej Tomljanović je izgubila
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 22. lipanj 2024. 16:16

Dugo je nije bilo u završnicama turnira, dugo nije bila "živa" do vikenda teniskog tjedna, ali Ajla Tomljanović, čini se, ponovo je zdrava i spremna za velike rezultate.

Zagrepčanka koja je nedavno proslavila 31. rođendan, a koja već više od desetljeća igra pod zastavom Australije, plasirala se u finale WTA turnira u Birminghamu, što se igra na travi. U poluzavršnici je nadigrala Ruskinju Anastaziju Potpaovu (WTA 36) sa 7:6 (5), 6:4. Za Ajlu, kćerku našeg proslavljenog rukometaša Ratka, to je prvo finale na Touru poslije više od pet godina!

U međuvremenu je prošla puno toga, a posljednje dvije godine obilježile su joj ozljede. Bila je u svojevrsnoj formi života kada je 2022. povezala četvrtfinala na Wimbledonu i US Openu, svoje najbolje rezultate na Grand Slam razini, a pamti se i kako je tom prilikom u New Yorku bila posljednja suparnica u karijeri Serene Williams, odnosno poslala je Amerikanku u mirovinu pobijedivši je u 3. kolu.

Međutim, usporedno s time dogodila se i ozljeda koljena, koja je na kraju zahtijevala operaciju. Nije je bilo devet mjeseci, odnosno propustila je cijelu 2023. do US Opena.

image
DARREN STAPLES Afp

Ajlina "povratnička misija" opet je prekinuta zbog operacije, ali ovog puta zbog ne kancerogenog tumora na maternici, koji joj je odstranjen početkom veljače ove godine. Nedavno se, u svibnju, ponovo vratila na terene i, evo, u četvrtom turniru stigla, kao 190. igračica svijeta, do najmanje finala.

Bit će joj to ukupno peti WTA finale u karijeri i nova prilika za premijernu titulu, budući da je sva četiri prijašnja meča za trofej izgubila - Pattaya 2015., Rabat 2018., Seoul 2018., Hua Hin 2019.

Protivnica će joj biti Julija Putinceva (WTA 41), Ruskinja s kazahstanskom putovnicom, koja se također izborila za svoje prvo finale u karijeri na travi. Od dosadašnjih pet finala, dva je osvojila, oba na zemlji. Putinceva je u poluzavršnici Birminghama svladala Talijanku Elisabettu Cocciaretto (WTA 44) sa 6:2, 6:2.

Linker
08. rujan 2024 01:23