VALERY HACHE Afp
NIJE MOGLA PREŽALITI

Bila je na krovu svijeta, a onda joj se život pretvorio u pakao: ‘To je boljelo više od noža u leđima‘

‘Svaki dan započinjem misleći na njega. Kako vrijeme prolazi, sve više mi nedostaje...‘
Piše: SNObjavljeno: 11. ožujak 2021. 11:38

Na današnji je dan legendarna Monika Seleš postala prva tenisačica svijeta, a u svojoj bogatoj karijeri osvojila je 53 naslova od čega devet onih na Grand Slam turnirima. Osvojila je četiri Australian Opena, tri Roland Garrosa i dva US Opena, a kada je u pitanju zarada ona se popela do 16 milijuna dolara.

Također valja isaknuti kako je sa samo 16 godina postala najmlađa osvjačica Grand Slama u Parizu, bila je na krovu svijeta, ali jedan je incident obilježio njezinu karijeru i u potpunosti promijenio njezin život.

Monika je u Hamburgu 30. travnja 1993. godine umalo izgubila život nakon što joj je opsesivni navijač Steffi Graf, Gunter Parche mučki s leđa zabio kuhinjki nož u leđa i to pred televizijskim kamerama.

Povrijeđena Monika tada je prebačena u najbližu lokalnu bolnicu u pratnji brata i majke.

- Prvi tjedan nisam mogla pomaknuti ruku, ali vjerovala sam u to da ću se vratiti na teren i ponovno biti ona stara. Nisam bila uopće svjesna toga što se dogodilo u Hamburgu - otkrila je Monika u svojoj autobiografiji.

Za vrijeme boravka u bolnici je saznala kako joj je otac uz kojeg je bila jako vezana teško bolestan. Dugo vremena se liječio te je u konačnici bio operiran te podvrgnut kemoterapiji, kada je Monika kasnije saznala da joj otac gubi bitku s bolešću to ju je slomilo.

- Svaki dan započinjem misleći na njega. Kako vrijeme prolazi, sve više mi nedostaje. Gdje god sam putovala na natjecanja, otac je uvijek bio pored mene. Kada je operiran od raka prostate i pao u postelju, bila sam pored njega. Davala mu morfij i hrabrila da izdrži, kao što je on mene bodrio na turnirima. Preminuo je u svibnju 1998. godine i taj gubitak boli me više od hamburške rane. Teško je kada za vrijeme meča po navici pogledate u publiku i shvatite da je ono najvažnije mjesto ostalo zauvijek prazno - rekla je Monika.

image
ROB PRANGE Dppi Via Afp

Gubitak oca, povrede i depresija kao posljedica napada u Hamburgu, sve to utjecalo da njezina karijera krene nizbrdo. Jednostavno, nikada više nije bila ona stara Monika, a službeno se iz tenisa povukla 2008. godine.

Linker
20. travanj 2024 04:01