Peng Shuai i Zhang Gaoli

 PAUL CROCK Afp
SVJETSKA PREVARA?

Bivša najbolja tenisačica svijeta dala najčudniji intervju karijere: ‘Silovanje? Nikad to nisam rekla...

Iako Peng savršeno govori engleski, odgovarala je samo na kineskom, a tumač je prevodio
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 07. veljača 2022. 10:23

Bivša svjetska teniska broj 1 u parovima Peng Shuai dala je intervju za L'Equipe u kojem je na vrlo čudan način uvjerila sve da je dobro i da je sigurna kod kuće u Kini. U studenom je prošle godine - podsjećamo - tenisačica na društvenim mrežama optužila bivšeg potpredsjednika Kine za silovanje, nakon čega je nestala na nekoliko tjedana. Slučaj Peng Shuaija toliko je zgrozio svijet da je u jednom trenutku bilo ugroženo održavanje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Sve je izgledalo prestrašno...

Idemo redom.

- Tenisačica je 2. studenog objavila poruku na kineskoj društvenoj mreži Weibo u kojoj je za silovanje optužila visokopozicioniranog političara, bivšeg potpredsjednika vlade Zhang Gaolija. "Te večeri sam se jako uplašila. Nisam mislila da će biti ovako. Nisam željela seks s njim, a onda sam dugo plakala".

- Nakon pola sata objava je izbrisana.

- Sljedeći dan svaki spomen na Peng Shuaija uklonjen je s kineskog interneta, uključujući biografske podatke, te osobnu stranicu tenisačice.

- Sama Peng Shuai nije odgovarala na pozive i poruke, nitko je nije vidio. Čelnik Svjetskog teniskog saveza WTA Steve Simon zaprijetio je da će suspendirati sve turnire u Kini, a vodeći igrači, uključujući Serenu Williams i Novaka Đokovića, ponudili su tenisačici svoju pomoć.

- Dva tjedna kasnije na kineskom internetu pojavila su se dva videa na kojima Peng Shuai sjedi u restoranu s prijateljima, te prisustvuje otvaranju dječjeg teniskog turnira. Peng Shuai je potom putem video veze razgovarala s predsjednikom MOO-a Thomasom Bachom. To je bio kraj priče o njezinom "nestanku".

Naravno da je malo tko u svijetu ipak povjerovao u tako miran rasplet priče koja je djelovala zastrašujuće. Pa su si Kinezi dali malo truda. Tako je početkom Igara u Pekingu Peng Shuai dao intervju za jednu od najuglednijih sportskih publikacija na Zapadu, francuski L'Equipe. Istina, postojalo je nekoliko uvjeta.

- Pitanja su unaprijed dogovorena.

- Na samom razgovoru bit će prisutan predstavnik Kineskog olimpijskog odbora.

- Peng će odgovarati na pitanja na kineskom, a prevodit će ih tumač. Iako Peng Shuai, koja već dugi niz godina igra diljem svijeta, savršeno govori engleski.

- Novine će objavljivati ​​samo intervju u formatu "pitanja - odgovori", bez ikakvog komentara autora.

L'Equipe je svoje obveze ispunio. I, dakako, Peng Shuai je u razgovoru s Francuzima potpuno demantirala glasine o njezinom nestanku i odbila sve optužbe na račun kineskog vodstva.

"Silovanje? Nikada nisam rekla da me netko pokušao silovati", rekla je Peng Shuai. "Ova objava izazvala je veliki nesporazum diljem svijeta. Želim da se sadržaj tog posta više ne iskrivljuje."

"Zašto ste uklonili svoju objavu?", upitala je novinarka.

"Jer sam tako htjela."

Peng Shuaija također potpuno negira priču o svom nestanku.

"Toliko je poruka stiglo, toliko pisama i poziva da jednostavno nisam imala vremena svima odgovoriti", rekla je. "Hvala svim ljudima koji su se brinuli za mene, ali jednostavno nisam mogla shvatiti u čemu je, zapravo, problem? Što se dogodilo? Došlo je do velikog nesporazuma. Uvijek sam bila u kontaktu sa svojim bliskim prijateljima. Razgovarali smo, pokušavala sam odgovarati na pisma, uključujući i WTA, ali na kraju godine imali su novu web stranicu i mnogi igrači nisu joj mogli pristupiti. Ali nisam nigdje nestala, ne razumijem odakle je došla ova informacija."

Prije intervjua, Peng je ručala u Pekingu s predsjednikom MOO-a Thomasom Bachom i predsjednicom Komisije sportaša MOO-a Kirsty Coventry. Oni su bili u potpunosti zadovoljni dobivenim objašnjenjima.

"Emocije, sport i politika su tri potpuno različite stvari", rekao je Peng Shuai. "Moji romantični osjećaji, te moj osobni život ni na koji način ne bi trebali utjecati na ono što se događa u politici i sportu."

Linker
24. travanj 2024 06:09