Boris Becker je osuđen na dvije i pol godine zatvora

 James Veysey/shutterstock
SMETA IM POVLAŠTENI POLOŽAJ

Bivša teniska superzvijezda u zatvoru razbjesnila ostale zatvorenike: ‘Dobro je, s obzirom na okolnosti‘

Boris Becker služi zatvorsku kaznu, a zbog posla koji obavlja iza rešetaka je stekao neprijatelje
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 09. listopad 2022. 15:44

Boris Becker (54) već je šest mjeseci u zatvoru. Jedan od najvećih njemačkih sportaša svih vremena "trune" iza rešetaka, udaljen tek nešto manje od 80 minuta vožnje automobilom od svog voljenog Londona, u kojem je Boris Becker živio do odlaska na robiju. Sjeverozapadno od britanske prijestolnice, u grofoviji Oxfordshire, nalazi se zatvor Huntercombe, iza barijere od bodljikave žice. Bivši teniski heroj tamo je zaključan i čeka dan kada će se vrata konačno otvoriti. Dan koji više nije tako daleko...

Becker je krajem travnja osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog odugovlačenja bankrota. Bio je to najveći poraz u njegovom životu, koji je obilježen nevjerojatnim usponima i padovima. Njegova popularnost u najboljim teniskim danima bila je teško opisiva. Boom-boom Boris! Najmlađi pobjednik Wimbledona svih vremena. Obožavan gdje god se pojavio. Danas je opet skoro pa zaboravljen, o njemu se zadnjih mjeseci skoro pa ništa nije ni napisalo. Kako je on zapravo?

Christian-Oliver Moser živi u Berlinu i Beckerov je dugogodišnji odvjetnik. "Tamo mu je dobro, s obzirom na okolnosti, ipak živi u zatvoru, u samici", kaže Moser. "Tamo" 480 muškaraca služi svoje kazne. Stranci poput Beckera služe uglavnom između tri i 30 mjeseci. Uglavnom, Becker ne dolazi u kontakt s ubojicama, silovateljima i otmičarima.

Navodno se Becker uključio u zajednicu i sebi je priskrbio razmjerno lak zatvorski zadatak. Kako britanski list "Sun" doznaje iz zatvora, slavni Nijemac radi kao pomoćni učitelj, on svoje kolege zatvorenike podučava pozitivnim učincima tjelesnog vježbanja i važnosti prehrane.

Beckerov posao jako je naljutio druge zatvorenike. "U normalnim okolnostima morali biste biti ovdje godinama da biste dobili posao asistenta u nastavi", jada se jedan zatvorenik, piše The Sun. "Becker je takav posao dobio nakon samo nekoliko tjedana."

Neki rođaci zatvorenika već su se u pismima žalili na tu mjeru, koja je shvaćena kao povlašteni tretman. Međutim, zatvorske vlasti jasno poručuju: "Nije točno da je postojao bilo kakav oblik povlaštenog tretmana za Beckera."

Naravno da je, ali valjda Becker i zaslužuje određene povlastice. Normalno je da kada slavni idu u zatvor, tamo su u posebnoj situaciji. S jedne strane, od njih se očekuje da se ponašaju kao i svaki drugi zatvorenik. S druge strane, nikad se ne mogu osjećati neopaženo i u tišini živjeti svoj zatvorski vijek. Nogometni dužnosnik Uli Hoeneß (70) spoznao je to kada je uhićen zbog milijunske utaje poreza.

"Zatvorenici su me pokušali slikati s prokrijumčarenim mobitelima kako bi potom slike prodali za mnogo novca", rekao je Hoeneß nakon izlaska.

U slučaju Becker, zatvorski službenik otkrio je novinarima da je u prvih nekoliko dana u zatvoru Becker paničario čim su se zatvorila vrata ćelije jer je patio od klaustrofobije. Odvjetnik Moser to pak opovrgava.

Trenutno najvažnija Beckerova osoba je njegova djevojka Lilian de Carvalho Monteiro. Redovito dolazi u Huntercombe u vrijeme posjeta - četiri puta tjedno između 14 i 16 sati - i priča što ima novo o Beckerovim sinovima Noahu (28) i Eliasu (23) te njegovoj majci Elviri, koja živi u Baden-Württembergu.

Ova 87-godišnjakinja izjavila je predstavnicima medija da njezinom sinu nije bilo muka od pogleda na zatvorske obroke: "Naravno, tamo hrana nema tako dobar okus kao kod kuće. Ali sada mora proći kroz to."

Bude li sve u redu i ako ništa ne skrivi u zatvoru, Becker bi već za nekoliko tjedana mogao biti na dopustu, teoretski je to moguće nakon šest mjeseci. Potom bi trebao biti vani nekoliko sati vikendom. Kolika je to vjerojatnost, Moser ne želi suditi, ističe da ne želi komentirati "detalje pritvaranja".

S druge strane, sama mogućnost slobode, pa i na nekoliko sati tjedno, Beckeru će sigurno dati veliku snagu. Šest mjeseci je prošlo. Kažu da je u zatvoru prvih šest mjeseci dugo kao barem šest godina. I kad njih preživiš, ostatak kazne daleko je lakše izdržati.

Držimo palčeve za Beckera. Bio je briljantan tenisač. A u zatvoru je zato što nije znao s novcima. I zbog toga je daleko najviše patio njegov život. I prije zatvora...

Linker
23. travanj 2024 18:51