MINAS PANAGIOTAKIS Afp
NEŠTO NEVJEROJATNO

Bizarna kazna za mladu zvijezdu i to zbog WC-a na kojem nije bio! ‘To što tamo radiš je tvoja stvar, ali...‘

Zbog svega je dobio i opomenu za nesportsko ponašanje, radi vikanja na suca
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 12. kolovoz 2022. 21:27

U pomoru “velikih imena” na turniru tenisača u Montrealu, najviši nositelj (5) koji je stigao do četvrtfinala je Casper Ruud. Sedmi igrač svijeta pobijedio je Roberta Bautistu Aguta, ali je ta pobjeda došla uz jednu od najbizarnijih opomena radi kršenja pravila u recentnoj teniskoj povijesti.

Norvežanin je, naime, na koncu drugog seta zatražio i dobio sasvim legitimno pravo trominutnog odlaska na WC, odnosno “toilet break”. No, kada se vratio na teren, dobio je opomenu od glavnog suca meča Fergusa Murphyja zbog toga što - nije otišao u WC.

Naime, Ruud nije fizički otišao na toalet, već je stanku iskoristio samo za presvlačenje odjeće i opreme, pa ga je sudac dočekao s objašnjenjem.

- Moraš ići i na WC. Takvo je pravilo za “toilet break”.

- Ali ako moram promijeniti donje rublje što da radim? Da ga mijenjam na terenu? - upitao je zbunjeni 23-godišnji Norvežanin.

- Kad ideš na “toilet break” možeš usput promijeniti i odjeću, ali moraš otići i na WC, kada si već rekao da trebaš na WC. Što tamo radiš tvoja je stvar, ali ako ne odeš, moram ti dati opomenu jer nisi otišao - objašnjavao je Murphy.

Ruud i dalje nije bio zadovoljan ili nije shvaćao u čemu je kvaka, pa se rasprava rasplamsala. Norvežanin je tvrdio da je otpočetka jasno naznačio da “samo treba presvući čarape, gaće, kratke hlače i majicu”, a da obavljanje nužde nije spominjao. Na koncu je rekao da će ubuduće otići i na WC, čak i ako ne treba, samo da izbjegne buduće kazne.

No, Ruud je zbog svega dobio i opomenu za nesportsko ponašanje, radi vikanja na suca, a to se kršenje pravila, kao i ono oko “toilet breaka” - plaća. Zbog WC-a bi mogao platiti oko 3000 dolara, a zbog nesportskog ponašanja kazne idu i do 20.000 dolara. No, ATP supervizor može to ublažiti po vlastitom nahođenju.

Inače, od ove godine je ATP postrožio korištenje “toilet breaka” jer se ranije koristio nasumično i učestalo a zapravo kao “taktičko oružje”, za pauzu od 7-8 minuta s kojom se htjelo razbiti ritam suparnika. Sada je strogo određeno da svaki tenisač po meču ima pravo na korištenje WC-a od tri minute, plus još dvije minute za presvlačenje odjeće. I to sve u jednom odlasku, dakle presvlačenje odjeće može biti vezano samo uz odlazak na WC, osim ako glavni sudac ne odredi drugačije svojim diskrecijskim pravom.

Kako god, Norvežanin bi u ovom bizarnom slučaju mogao platiti dvoznamenkastu globu zbog WC-a na kojem nije ni bio...

Linker
23. travanj 2024 16:51