AFP
NISU SE NI ZAGRIJALI

BRAVO MAJSTORE! Čilić iznenadio i navijače i američkog dvometraša! Put u četvrtfinale je otvoren!

Marin Čilić preživio je wimbledonski 'cliffhanger' u trećem kolu, koji se s petka prelio u subotu i ukupno trajao četiri i pol sata, te preko Johna Isnera sa 7-6(4), 6-7(6), 6-4, 6-7(4), 12-10 izborio drugi tjedan i ulazak među 16 najboljih.
Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 04. srpanj 2015. 18:08

Kao i protiv Berankisa, Čilića je u sljedeću fazu turnira pogurala - dvostruka pogreška. Nakon što je prethodno propustio četiri meč lopte, najbolji hrvatski tenisač na petoj je dočekao da Isner izgubi živce i presudi sâm sebi.

- U petak sam igrao dobro i trebao pobijediti, ali nisam prošao ciljnu ravninu iako sam stalno stvarao više pritiska na reternu nego moj suparnik. Morali smo čekati novi dan i nove uvjete, no sretan sam što sam odmah to riješio - priznao je Čilić.

Sada ga još jedan korak dijeli od obrane četvrtfinala i novog meča s Novakom Đokovićem, koji ga je u istoj fazi turnira pobijedio prošle godine, nakon što je Čilić vodio 2-1 u setovima. Ulaznica za okršaj s braniteljem naslova zove se Denis Kudla.

Američki Ukrajinac, 105. na ATP-jevoj ljestvici, već je sad ostvario svoj najbolji Grand Slam rezultat u životu. U Wimbledonu je prije ove godine upisao tek dvije pobjede, a dosad je nanizao Cuevasa, Zvereva i Giralda. Mučio se slično kao i Čilić, odigravši dvaput po pet setova.

U nastavku meča koji je prekinut pri rezultatu 10-10, Marin je na prvom servis-gemu okrenuo 15-30 te zadržao koncentraciju čak i kada je Isner dvaput zaredom ispravnim „challengeom“ poništio odluke linijskih sudaca.

- U takvim situacijama morate ostati mirni. Na servisu sam bio maksimalno fokusiran, a na poenu kod 15-30 instinktivno sam skratio lopticu i pogodio. Dan prije promašio sam puno takvih poena, ali nije me bilo strah - opisao je Čilić napeti trenutak.

Odluku u sljedećem gemu najavio je probijanjem Isnera na mreži. Na 15-30 odlično je vratio servis i izborio dvije meč lopte. Amerikanac ih je obje spasio asevima. Čilićev pritisak nije popustio, briljantnim dropshotom stigao je do nove meč lopte, na kojoj Isner izlazi na mrežu i pogađa za novo izjednačenje.

Peta meč lopta, izborena visokom forhend paralelom, napokon je bila sretna. Isneru je popustilo najjače oružje, Marin je sekundu-dvije upitno gledao neće li i taj aut ići na provjeru, a onda digao ruke i proslavio pobjedu.

Mogao je sve riješiti još u petak

Večer ranije, Čilić si je mogao priuštiti slobodan vikend, ali kod vodstva 5-4 u petom setu prokockao je meč loptu. U 21.20 po londonskom vremenu dvoboj je prekinut zbog mraka.

U prva dva seta obojica su držali vrlo visok ubačaj prvog servisa pa je naizmjenično “lupanje” moralo dovesti do tie-breaka. Prvi je bez većih poteškoća odnio Čilić, no Isner je uzvratio u sljedećem. Marin je kod 4-6 spasio dvije set lopte, a onda ga je dvometraš s Floride probio na mreži i resetirao ukupni rezultat.

Tek u trećem setu servisi su postali klimavi. Isner je znakove ranjivosti pokazao prvo u trećem pa u petom gemu, ali tri Čilićeve break šanse anulirane su odličnim servisima. Na isti je način naš tenisač spasio 15-40 pri rezultatu 2-3.

Prijelomni trenutak dogodio se u devetom gemu. Forhendom koji je odsjeo na liniju, Čilić je došao do prvog breka u meču.

U četvrtom su se setu deveti i 17. nositelj vratili u sigurnost svojih servis-utočišta, što je značilo novi tie-break. U njemu je Isner odmah vratio izgubljeni mini break te potom odluku o pobjedniku premjestio u peti set, koji je napokon dovršen jučer.

Marin po četvrti put u osmini finala

Čiliću je ovo četvrti put da će u Wimbledonu igrati osminu finala. Godine 2008. zaustavio ga je Arnaud Clément, 2012. mu je izlazna vrata pokazao Andy Murray, a lani je preko Jeremyja Chardyja prvi put stigao do četvrtfinala. Reprizu će sutra tražiti protiv 22-godišnjeg Kudle, u okršaju u kojem je prema svim relevantnim pokazateljima veliki favorit.

Wimbledon, važniji rezultati

Tenisači, 3. kolo: Čilić(9) - Isner(17) 7-6(4) 6-7(6) 6-4 6-7(4) 12-10.

Tenisačice, 3. kolo: Wozniacki(5) - Giorgi(31) 6-2 6-2.

Linker
22. rujan 2024 02:12