MANAN VATSYAYANA Afp
POGLED NA STATISTIKU

Brojke su apsolutno na strani Novaka Đokovića, ali na vječno pitanje nikad nećemo dobiti točan odgovor

Uspješniji je u većini relevantnih kategorija, a u idućim će godinama vjerojatno i povećati razliku
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 31. siječanj 2023. 13:40

Teško je danas sa sigurnošću reći kad su Amerikanci, skloni takvim ekshibicijama, počeli koristiti akronim G.O.A.T. za označavanje najvećih svih vremena, odnosno Greatest of All Time. No, neupitno je da se posljednjih godina proširio poput požara, zajedno s pripadajućom ikonom koze/jarca (eng. goat), pa danas sportaš i ne mora napraviti neko svjetsko čudo da ekspresno dobije naljepnicu G.O.A.T. Posebno su, dakako, mlađe generacije, one odgojene na društvenim mrežama, uporne u korištenju ovog akronima, pa danas G.O.A.T. iskače “iz paštete”.

Kad je tenis u pitanju, rasprava tko je G.O.A.T. već godinama je hit. Naravno, te se debate intenziviraju nakon svakog novog uspjeha Novaka Đokovića, Rafaela Nadala, a do prije koje godine i Rogera Federera, pa ništa drugačije nije ni poslije ovogodišnjeg Australian Opena na kojem je srpski tenisač ponovno pomaknuo neke granice. Deseti trijumf u Melbourneu, 22. osvojeni Grand Slam naslov, povratak na broj 1 koji mu omogućava nastavak nizanja rekordnog broja tjedana na vrhu ATP ljestvice...

image
UK SPORTS PICS LTD/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Kompletna ostavština

Užarile su se rasprave, svatko ima svoje argumente u dokazivanju tko je najveći. Mi smo skloni prikloniti se onima koji smatraju da o tome tko je najveći ne mogu odlučivati isključivo brojke. One neupitno govore tko je najuspješniji u nekom sportu, ali pojam “najveći” ili taj famozni G.O.A.T. ipak je malo širi. Kod izbora najvećeg u obzir bi, osim dakako samih uspjeha i trofeja, trebalo uzimati i to koliko je netko utjecao na određeni sport, na njegovu popularnost, na nove generacije, koliko je mijenjao igru, kakvo mu je bilo ponašanje na sportskom borilištu i izvan njega... Odnosno, u obzir bi se trebala uzimati nečija kompletna ostavština, a ne samo broj medalja i pehara.

Zato nikad i neće biti točnog odgovora na pitanje je li najveći Pele, Maradona ili Messi. Ili u teniskim okvirima - je li G.O.A.T. Đoković, Nadal ili Federer. Najljepše je to zapravo u razgovoru za WA Today sažeo australski trener Craig O’Shannessy, koji je svojedobno bio dio Đokovićeva tima:

- Zašto ne slaviti svu trojicu, umjesto da pokušavate izabrati jednoga? Imamo tri tipa koji su različiti. A sva trojica su jednostavno veličanstveni. I birati samo jednoga zapravo nije pravedno prema nijednome od njih.

Slažemo se, tvrditi da je bilo koji od ove trojice najveći ne bi imalo nikakvog smisla. Ali, možemo analizirati brojke koje su, u to nema nikakve sumnje, apsolutno na strani Đokovića. Srpski tenisač je najbolji u većini relevantnih kategorija, a tako je zapravo bilo i prije ovog Australian Opena. A s obzirom na to da je Federer svoju sportsku priču završio, a Novak je neupitno u boljem fizičkom stanju od Nadala, svoju će prednost vjerojatno i povećati u sljedeće dvije ili tri godine, koliko Goran Ivanišević procjenjuje da će njegov pulen još biti na najvišoj igračkoj razini.

image
SAEED KHAN Afp

Broj Grand Slam naslova

U ovoj je kategoriji Đoković u Melbourneu uhvatio Nadala, sada obojica imaju po 22 Grand Slam trofeja. Nova prilika je u Nadalovom “dnevnom boravku”, ali pitanje je koliko će i hoće li Španjolac biti spreman do Roland Garrosa jer posljednjih pola godine niže jednu ozljedu za drugom i ne može uhvatiti pravi ritam. Federer je, podsjetimo, završio karijeru s 20 Grand Slam naslova, posljednji je osvojio 2018. u Australiji.

Broj Masters 1000 trofeja

Tu je Đoković apsolutni vladar. Ima 38 naslova, u odnosu na Nadalovih 36, odnosno Federerovih 28. I još k tome, prošle godine nije igrao u Indian Wellsu, Miamiju, Montrealu i Cincinnatiju jer necijepljen nije mogao ući u SAD. Osim toga, Đoković je jedinstven i po tome što je osvojio svih devet Masters 1000 turnira i pritom je na svakom trijumfirao barem dvaput, a 2015. ih je bio pobjednik na njih šest od devet. Nadalu nedostaju titule u Miamiju, Šangaju i Parizu, a Federeru u Monte Carlu i Rimu.

Naslovi na ATP Finalsu

Đoković se lani izjednačio s Federerom, obojica sad imaju po šest naslova na završnom turniru sezone. Nadalu je ovaj turnir najveći trn u oku, nikad ga u karijeri nije osvojio. Đoković je prošle godine u Torinu ostvario sve tri pobjede u skupini, te još dvije u nokaut-fazi i odnio kući najveću nagradu ikad dodijeljenu - 4.740.300 dolara.

Postotak pobjeda

Još jedan od rekorda koji se ističe u Đokovićevoj karijeri. Pobijedio je u 1043 od 1249 odigranih mečeva, što je 83,5 posto uspješnosti. Nadal ima 1068 pobjeda i 220 poraza (82,9 posto), a Federer je završio karijeru s omjerom 1251-275 (82 posto).

Ukupan broj titula

Đoković je trijumfom na Australian Openu došao do ukupno 93. naslova u karijeri čime je prestigao Nadala koji je zasad na 92. U ovoj je kategoriji od “velike trojke” ipak najuspješniji Federer koji ima 103 naslova, a najtrofejniji svih vremena je Jimmy Connors sa 109 titula. Ispred Novaka je u ovom trenutku, ali vjerojatno ne zadugo, i Ivan Lendl s 94 naslova.

Tjedni na broju 1

Đoković se u ponedjeljak vratio na prvo mjesto ATP ljestvice i započeo svoj 374. tjedan na svjetskom vrhu. Federer je drugi na vječnoj listi s 310 tjedana na “jedinici”, a Nadal je tek na šestom mjestu s 209 tjedana. Ispred njega su i Pete Sampras (286), Ivan Lendl (270) i Jimmy Connors (268).

Međutim, kad je u pitanju broj uzastopnih tjedana na vrhu, to je rekord koji Đoković vjerojatno nikada neće dostići. Federer je 237 tjedana u nizu bio broj 1, dok je Novak najdulje vladao 122 tjedna zaredom. Nadal ima niz od 56 tjedana prvom mjestu.

Broj 1 na kraju godine

Tu je opet Đoković nedodirljiv, sedam je puta sezonu završavao na prvom mjestu ATP ljestvice. Federer i Nadal su po pet puta bili na vrhu na kraju godine, a ispred njih je i Pete Sampras koji je šest puta dočekivao završetak sezone na čelnom mjestu.

Pobjede protiv Top 10 suparnika

Srpski tenisač ima omjer od 243 pobjede i 107 poraza (69,4 posto) protiv igrača iz društva prve desetorice na ATP ljestvici. Nadal je na 186 pobjeda i 102 poraza (64,6 posto), a Federer je završio teniski put s 224 pobjede i 123 poraza (64,6 posto) protiv Top 10 suparnika.

Međusobni omjeri

Još jedna statistička kategorija koja govori u prilog Novaka Đokovića. Srbin protiv Federera ima omjer 27-23, a protiv Nadala 30-29. Nadal je, pak, protiv Švicarca slavio u 24 meča, a izgubio njih 16.

Olimpijske medalje

Iako će se tenisači složiti da olimpijske igre u njihovom sportu ne predstavljaju vrhunac, ovoj trojici velikana bile su ili jesu itekako važne. Najbolji posao tu je napravio Rafael Nadal koji je 2008. u Pekingu osvojio zlato u singlu, a osam godina kasnije u Rio de Janeiru i u paru s Marcom Lopezom. Roger Federer u Pekingu je bio zlatni u paru sa Stanom Wawrinkom, a četiri godine kasnije je osvojio srebro u pojedinačnoj konkurenciji. Novak Đoković, pak, ima broncu u singlu iz Pekinga.

Davis Cup

Sva trojica su osjetila čar trijumfa u najprestižnijem teniskom momčadskom natjecanju, a najdalje je i u ovom slučaju otišao Nadal koji je četiri puta sa svojim kolegama osvajao prepoznatljivi pehar (2004., 2009., 2011. i 2019.). Đoković je predvodio Srbiju do naslova 2010., a Federer Švicarsku četiri godine kasnije.

Linker
02. svibanj 2024 00:09