Jannik Sinner i Carlos Alcaraz

 FAYEZ NURELDINE Afp
TENISKI KRALJEVI

‘Budim se tražeći način da ga pobijedim. Dobro, ne mislim baš o njemu svako jutro, to bi bilo čudno‘

Sinner je u finalu revijalnog turnira u Rijadu svladao Alcaraza
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 21. listopad 2024. 19:38

Nekako simbolično, nakon što su Rafael Nadal i Novak Đoković odigrali dvoboj za treće mjesto, ujedno i posljednji međusobni meč kojim su zaključili najveće rivalstvo u povijesti tenisa, “štafetu” su pred 8000 gledatelja u Rijadu preuzeli Jannik Sinner i Carlos Alcaraz. Novi vladari svjetskog tenisa, novi veliki rivali čije bi suparništvo moglo obilježiti sljedeće desetljeće ovog sporta.

Nije to bila španjolska subota u Saudijskoj Arabiji jer je Đoković porazio Nadala u njegovom vjerojatno posljednjem pojedinačnom meču u grandioznoj karijeri, a koji sat kasnije je Sinner stao na put Alcarazu u borbi za titulu i najveću novčanu nagradu u povijesti tenisa.

Talijan je slavio sa 6:7 (5), 6:3, 6:3 i ugrabio ček na vrtoglavih šest milijuna dolara, koliko ne može dobiti za trijumf ni na jednom Grand Slam turniru. Neće mu ova pobjeda donijeti nijedan bod na ATP ljestvici jer je riječ o revijalnom turniru, ali sigurni smo da mu to neće teško pasti. Osim toga, jedinicu na kraju sezone jer već ionako osigurao. Ekshibicijska priroda turnira znači i da se Sinneru ova pobjeda neće računati u međusobnom omjeru protiv Alcaraza, ali u psihološkom smislu mu je itekako važna jer je prekinuo niz od tri poraza protiv Španjolca i prvi ga put svladao u 2024. godini. Iako uživa u najboljoj sezoni u karijeri, sezoni u kojoj je osvojio Australian Open, US Open, tri Masters 1000 turnira (Miami, Cincinnati i Šangaj), te čvrsto drži svjetski broj 1, nije pronašao recept za Alcaraza ni u Indian Wellsu, ni na Roland Garrosu, ni u Pekingu.

‘Zbor rivalstva izvlačimo 100 posto‘

- Svako se jutro budim pokušavajući pronaći način da ga pobijedim. U redu, ne mislim baš svako jutro o njemu, to bi ipak bilo čudno, zar ne, ha-ha - nasmijao je Sinner i Alcaraza i publiku nakon meča.

image

Jannik Sinner

FAYEZ NURELDINE Afp

U subotu je definitivno pronašao način kako stati na put suparniku iz Murcije. Istina, nije sve išlo glatko jer u prvom je setu ispustio prednost 4:1, pa nakon toga izgubio tie-break, ali nije ga to poljuljalo. Kao što ga nije poljuljalo ni kad je u drugom setu ispustio break prednosti. Nastavio je raditi pritisak na Carlosov servis i polako, ali sigurno je otplovio prema pobjedi.

- Pokušavamo se međusobno gurati do krajnjih granica. Ovakva nas rivalstva i igrači dovode do toga da izvlačimo 100 posto iz sebe. Još je puno stvari koje mogu popraviti. U pitanju su detalji, ali na najvišoj razini i najsitniji detalji mogu činiti razliku. Uvijek treba pronalaziti nove načine da se razvijate i zato je dobro imati ovakve suparnike koji vam uvijek donose nevolju na terenu - slikovito je objasnio Sinner.

Na pitanje vidi li Alcaraza kao svog najvećeg rivala u sljedećih nekoliko godina, odgovorio je:

- Nas dvojica se dobro razumijemo. Puno putujemo i srećemo se po turnirima i rekao bih da smo dobri prijatelji, a svaki naš dosadašnji meč je bio jako, jako dobar. Nadam se da će ovo rivalstvo trajati što duže, ali ima toliko drugih igrača koji mogu uskočiti. Vidjet ćemo što donosi budućnost.

‘Zahvalan sam na takvom suparniku‘

O suparništvu koje bi moglo nositi tenis sljedećih deset godina govorio je i Alcaraz koji u službenim mečevima protiv Sinnera ima prednost 6-4.

- Vježbat ću i trudit ću se koliko god mogu jer siguran sam da će Jannik biti tu. Nadam se da će ovo rivalstvo s godinama biti sve bolje i bolje. Zahvalan sam što imam takvog suparnika na Touru, jer zbog njega se guram do krajnjih granica i svaki dan dajem 100 posto da budem bolji igrač. Zadovoljstvo mi je dijeliti teren s njim. Sve što radi je 10 od 10 i morate napraviti sve kako treba da biste ga pobijedili - istaknuo je 21-godišnji Španjolac.

Naravno da nije mogao izbjeći pitanje o svom uzoru Nadalu koji će sljedeći mjesec na završnom turniru Davis Cupa u Malagi zaključiti čudesnu karijeru tijekom koje je osvojio 22 Grand Slam naslova. Priznao je Carlos da je gledao Rafin meč protiv Đokovića dok se zagrijavao za finale.

- Bilo je emotivno gledati jedan od njegovih posljednjih mečeva u karijeri. Nikad ne želite gledati svog idola kako igra zadnje mečeve i odlazi u mirovinu, to je pomalo bolno. Ali, s druge strane, uživao sam u mogućnosti još jednom ga vidjeti na terenu.
Iako se sezona bliži kraju, ostalo je još nekoliko velikih izazova za Sinnera i Alcaraza. Za tjedan dana počinje Masters 1000 turnir u Parizu, od 10. do 17. studenog na rasporedu je ATP Finals u Torinu, a tjedan iza toga i završnica Davis Cupa na kojoj će igrati i Italija i Španjolska. Prilike su to da novo veliko rivalstvo dobije još pokoje poglavlje...

Linker
21. listopad 2024 19:38